Přírodní antibiotikum - Lichořeřišnice

Přírodní antibiotikum - Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je okrasou zahrady a navíc vás může vyléčit..

Lichořeřišnice (lat. Tropaeolum) je jediným rodem z čeledi lichořeřišnicovitých (lat. Tropaeolaceae) rostlin. Lichořeřišnice se v našich podmínkách pěstuje jako jednoletka, protože její přezimování by bylo velmi obtížné vzhledem k jejímu plazivému růstu. Lichořeřišnice pochází se severních tropických oblastí v Jižní Americe. Časem se rozšířila do Evropy, Austrálie, zbytku Ameriky, do Afriky i do Asie. Lichořeřišnice v příznivých podmínkách velmi rychle zplaněla a začala se množit bez lidského zásahu, proto je oblast jejího výskytu tak rozsáhlá. Nyní si můžete lichořeřišnici vypěstovat i na vlastní zahrádce. 

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice jsou většinou plazivé rostliny, jejich lodyhy mohou dorůst do délky až 5 m. Okolních porostů a opor se lichořeřišnice přichycují pomocí až 20 cm dlouhých řapíků listů. Listy vyrůstají střídavě, jsou jednoduchého tvaru. Květy lichořeřišnice jsou oboupohlavné, souměrné. Květy vyrůstají jednotlivě na dlouhých stopkách. Mohou být jednoduché či plné. Květy jsou nejčastěji složeny z pěti okvětních lístků, které mají nejčastěji žlutou, oranžovou, červenou a fialovou barvu. Z opylených květů se vyvine třídílná tobolka obsahující semena. 

Odrůdy lichořeřišnice

Na trhu jsou dostupné různé odrůdy lichořeřišnice. Jednou z nic je lichořeřišnice nízká (lat. Tropaeolum nanum) s mahagonově červenými květy. Jedná se o rychle rostoucí letničku, která je vhodná pro záhonové výsadby, lze ji však zasadit i do okenních truhlíků. Pro svůj růst vyžaduje slunné stanoviště a propustnou chudší půdu. Dalším nádherným kultivarem lichořeřišnice nízké je Empress of India s červenými květy. Lichořeřišnice větší (lat. Tropaeolum majus) s jednoduchými květy má taktéž ráda slunné stanoviště. Tato lichořeřišnice se na zahrádkách velmi často pěstuje jako okrasná rostlina. Mimo to je také jedlá a léčivá. Její listy i květy lze přidat do salátů, poupata se dají nakládat jako kapary. Mnozí zahrádkáři si lichořeřišnici rádi zasadí na své záhony, protože odpuzuje mšice. Lichořeřišnice větší je k dostání jako nízká nebo jako pnoucí rostlina. Lahůdkou v nabídce je pnoucí lichořeřišnice větší s plnými květy v různých barvách. 

Pěstování lichořeřišnice

Lichořeřišnicím se bude nejlépe dařit na slunném a teplém stanovišti. Snese však i mírné zastínění. Semena vysévejte počátkem května přímo na venkovní stanoviště, případně si mladé rostlinky můžete předpěstovat. U předpěstování si dávejte pozor, aby mladé rostlinky nezmrzly, lichořeřišnice jsou velmi citlivé na mráz. Výsev semen do pěstebního zařízení se provádí v únoru a na venkovní stanoviště přijdou mladé lichořeřišnice po odeznění přízemních mrazíků koncem května. Ideální je vysazovat lichořeřišnice do dobře propustné, hlinitopísčité půdy s nižším obsahem dusíku. Lichořeřišnice není nutné nijak zvlášť hnojit, vystačí si s živinami obsaženými v půdě. Zálivku lichořeřišnic přizpůsobte konkrétním požadavkům rostliny a jejímu umístění. Rostliny umístěné na slunci a v květináči budou potřebovat více vody, než rostliny vysazené na záhoně. Substrát vždy nechejte mírně vyschnout a teprve potom přistupte k zálivce. Mnoho vody může lichořeřišnicím uškodit, trpí častěji chorobami, uhnívají a špatně kvetou. Lichořeřišnice sázejte na stanoviště chráněné před silným větrem, aby se pnoucí lodyhy neponičily.

 

Léčivé účinky lichořeřišnice

Léčivé účinky lichořeřišnice nejsou příliš známé, což je škoda, protože jsou obdivuhodné. Lichořeřišnice je silným přírodním antibiotikem, které působí proti všem bakteriím z kmenu Stapyhlococcus, které často způsobují zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin. Lichořeřišnicí lze bojovat i proti salmonelóze a streptokokům. Jako prevenci nebo také pro zkrácení léčby a doléčení je možné lichořeřišnici užívat  při zánětech dýchacích cest. Příznivé účinky lichořeřišnice byly prokázány i při nadměrném padání vlasů a při problémech s lupy. Čerstvá šťáva z listů má desinfekční účinek. Nasekané lichořeřišnice přidané do koupele mohou pomoci upravit menstruační cyklus. Z lichořeřšnice se vyrábí i kapky.

Nejdříve okrasa a potom lichořeřišnici sníte

Lichořeřišnice se dá téměř celá sníst. V čerstvém stavu můžete konzumovat listy, květy i semena. Listy a květy se nejčastěji přidávají do salátu. Dodají mu zvláštní kořeněnou příchuť připomínající řeřichu. Semena lichořeřišnice můžete konzumovat přímo po sběru, není třeba je nějak upravovat. Dají se přidat do salátů a do pomazánek. Lichořeřišnici lze usušit pro pozdější užití ve formě čaje nebo nakládat do lihu pro přípravu tinktury. Příprava nálevu z lichořeřišnice je velmi jednoduchá. Stačí zalít vrchovatou lžičku sušených nebo dvě lžičky čerstvých listů lichořeřišnic horkou vodou a nechat cca 10 minut vyluhovat. Po scezení je odvar připraven k požití.

Něco na zub

Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí je tipem pro rychlou a zdravou snídani či večeři. Nakrájené listy lichořeřišnice zamíchejte do mírně osoleného tvarohu nebo do Lučiny. Pomazánku namažte na pečivo a ozdobte květy lichořeřišnice.