Lobelka jako vděčná letnička

Lobelka jako vděčná letnička

Drobně kvetoucí lobelky ozdobí závěsné truhlíky i záhony..

Lobelky (lat. Lobelia) náleží do čeledi lobelkovitých (lat. Lobelioideae) rostlin. Lobelky jsou ve své domovině vytrvalými rostlinami, ale u nás se častěji pěstují jako letničky, protože je jednodušší vypěstovat si každoročně nové rostliny než se přes zimu starat o rostliny stávající. Lobelky pocházejí z jižní Afriky, tudíž nejsou mrazuvzdorné. Do Evropy se lobelky rozšířily v 17. století. Nejčastěji se lze setkat s modře kvetoucími lobelkami, výjimkou však není ani fialově a bíle kvetoucí lobelka. Lobelky jsou dostupné ve vzpřímené i v převislé forměVšechny jsou krásné, stačí si jen vybrat...

Lobelka drobná

Lobelka drobná (lat. Lobelia erinus) je rostlinou tvořící bohatý keřík dorůstající cca 10 - 15 cm. Listy jsou drobné, podlouhlého tvaru. Lobelky kvetou velkým množstvím menších květů různých barev. Nejčastější je modrá barva, některé odrůdy kvetou fialově a bíle. Každý květ se skládá ze tří korunních lístků. Skupina plně rozkvetlých lobelek vytvoří nádherný barevný koberec. Převislou formou lobelky drobné jsou lobelky nesoucí označení "Pendula". Tyto lobelky nejlépe vyniknou v závěsných nádobách v nichž utvoří dlouhý závěs ozdobený velkým množstvím drobných kvítků.

Dostupné odrůdy lobelky drobné

  • Lobelka drobná  "Křišťálový palác" je letničkou dorůstající do výšky cca 20 cm. Tyto rostliny vyniknou vysazené jednotlivě do truhlíků i osázené na větší ploše. Do jednoho truhlíku by mělo přijít 4 - 5 rostlin. Lobelky odrůdy Křišťálový palác kvetou modrými květy.
  • Lobelka drobná "Karmínově červená" je letničkou, která ocení slunné i polostinné stanoviště. Daří se jí v lehkých a dostatečně výživných půdách s dostatkem vláhy. Karmínově červenou lobelku je možné pěstovat v truhlících i na záhonech.
  • Nelze zapomenout ani na lobelku drobnou s bílými a fialovými květy. Pro milovníky lobelek, kteří se nemohou rozhodnout jakou lobelku si pořídit, je v nabídce našeho e-shopu připraven výběr těch nejkrásnějších lobelek s různými barvami květů - lobelka drobná "Mix".
  • Lobelka drobná převislá je vhodná k pěstování v závěsných truhlících, vytvoří v nich bohaté závěsy květů. Závěsné nádoby jsou okouzlující, když hýří různými barvami drobných květů. Právě to si můžete dopřát díky vybrané kombinaci různě kvetoucích lobelek - lobelka převislá "Mix".

Pěstování lobelky drobné

Lobelkám drobným vyhovují slunné i polostinné stanoviště s dostatečným přísunem vzduchu.  Ideální je pěstování v humózní půdě s dostatkem živin. Nezbytná je pravidelná zálivka, která se v době kvetení kombinuje s přihnojováním. Při hnojení je nutné dát pozor na obsah dusíku v hnojivu, protože nadbytek dusíku způsobuje pozdní a špatné kvetení. Aby byly lobelky rozvětvenější, provádí se pravidelné zaštipování. Odkvetlé květy se by se měly odstranit co nejdříve po odkvětu, aby zbytečně neodebíraly živiny potřebné pro vývoj dalších květů. Lobelky nejsou příliš často napadány chorobami a škůdci, občas se na nich mohou objevit mšice

Výsev lobelek

Semena lobelek jsou velmi drobná. Mohou se vysévat od ledna do března do výsevního zařízení (např. minipařeniště). Vysetá semena potřebují ke klíčení světlo, proto se nezasypávají. Ve výsevním zařízení by měla být stálá pokojová teplota a dostatečná vlhkost. Po vyklíčení se mladé rostlinky několikrát pikýrují. Na konečné stanoviště se lobelky vysazují po odeznění přízemních mrazíků cca od poloviny května. Předpěstované rostliny kvetou od června až do příchodu prvních mrazíků.

Použití lobelek

Lobelky lze s úspěchem pěstovat v závěsných truhlících na okenních parapetech. Je možné je vysadit do květináče společně s nějakou rostlinou na kmínku - vytvoří ji pěkný podrost. Okrasu udělají i jako hrnkové květiny. Barevné koberce lobelek dokáží ozdobit i záhony a jejich obruby. Z většího množství různobarevně kvetoucích lobelek si můžete na zahradě vytvořit zajímavé ornamenty.