Paulovnie - čínský císařský strom

Paulovnie - čínský císařský strom

Hledáte nenáročný ozdobný strom na svou zahradu? Nebo spíš rychle rostoucí  zdroj kvalitního dřeva? V obou případech je paulovnie tou správnou volbou.

Paulovnie plstnatá (Pavlonie, Paulownia tomentosa) je dekorativní strom pocházející z Číny. Byl vysazován na císařském nádvoří v naději, že na něj usedne bájný fénix a přinese vládnoucí rodině štěstí.

Jelikož je paulovnie plstnatá symbolem ženství, vysazovala se také při narození holčičky. Když se potom dívka měla vdávat, výbava se vyrobila právě z "její" paulovnie.

Tyto stromy se pěstují hlavně kvůli nádherným shlukům květů a velkým nezvyklým listům. V poslední době se však také zkoumá možné využití paulovnií k produkci dřeva a biomasy. Rostou totiž velmi rychle (rychleji než nyní používané topoly) a dřevo je velmi kvalitní, s nízkým obsahem vody.

Paulovnie plstnatá jako okrasný prvek zahrady

Paulovnie dorůstají výšky 10 - 15 m, kvetou v měsících květnu a červnu velkými nafialovělými květy. Jejich barva může být od téměř bílé přes růžovou po sytě modrofialovou a navíc překrásně voní.

Teprve po odkvětu rostlina nasadí velké, sytě zelené listy. I ty jsou velmi dekorativní, jednak svým vzhledem, druhak svou velikostí. Mohou totiž dosahovat 30 - 50 cm.

Kmen je rovný a hladký.

 Paulovnie může být použita i k zastínění pozemku nebo jako medonosná rostlina. Lze ji pěstovat i jako hrnkovou rostlinu v nádobě, která se musí na zimu přemístit do bezmrazé místnosti.

  

Dřevo paulovnie

Ačkoli paulovnie rostou velmi rychle, jejich dřevo je velmi kvalitní. Je ceněno hlavně pro malý obsah vody (10-12%), díky čemuž při sušení nemění tvar, a zároveň je velmi lehké.

Ze dřeva paulovnie se zhotovují hudební nástroje, používá se ve stavebnictví, nábytkářství, k výrobě lyží, lodí, ultralehkých letadel a mnohých dalších. Toto dřevo neabsorbuje vodu, neobsahuje téměř žádnou pryskyřici a díky obsahu tříslovin je odolné vůči červotoči.

Dřevo paulovnie si také cení řezbáři, je totiž dostatečně měkké a neobsahuje téměř žádné suky.

Tato rostlina velmi snadno obráží, takže pokud ji pokácíte a necháte pařez na místě, zanedlouho naroste znovu.

 

Listy

Paulovnie plstnatá má opravdu obrovské, zajímavě tvarované listy, které na podzim opadají. Jsou zespodu hustě ochlupé, díky čemuž získala paulovnie svůj přídomek "plstnatá".

Kromě okrasy mají však i další využití. Díky jejich velké ploše je rostlina schopna růst neuvěřitelně rychle. Dají se použít jako hodnotné krmivo pro zvířata (výživností jsou podobné vojtěšce). Zároveň jsou použitelné ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu díky svým léčivým účinkům.

Léčivé účinky paulovnie

Paulovnie je v Asii už dlouho známa svými léčivými účinky. Používají se hlavně listy a med z jejích květů.

Listy jsou dobré na léčbu žlučníku, jaterních a ledvinových onemocnění. Chutí připomínají vanilku. Přidávají se také do kosmetických přípravků.

Med z paulovnie je velmi chutný. Kromě toho ho lze použít na léčbu bronchitidy a jiných respiračních onemocnění, podporuje metabolismus a trávicí procesy a stejně jako listy má příznivý účinek na játra a žlučník. 

 

Plody

Plody paulovnie jsou zpočátku zelené a lepkavé, později zhnědnou a puknou. Obsahují velké množství drobných lehkých semen, která se díky své jemnosti používala jako ochrana křehkého zboží při přepravě.

 

Pěstování paulovnie

Paulovnie není nijak náročná na půdní podmínky a vláhu. Prosperuje hlavně v teplejších oblastech na plném slunci. Při plném zakořenění snáší bez problému teploty -17oC a krátkodobě i - 27oC. Půda může být i velmi chudá.

 

Výsev semen:

Paulovnii vyséváme na jaře (květen) do květináče. Vhodný je substrát pro výsev a množení, který neobsahuje příliš agresivní hnojiva. Udržujeme ho vlhký. Semenáčky rostou poměrně rychle, proto je lepší použít pro každé semeno samostatný květináč.

 

Výsadba:

V prvním roce je potřeba rostlinu zazimovat v bezmrazé místnosti. Teprve druhým nebo třetím rokem, kdy kmínek zdřevnatí, je možné vysadit paulovnii ven. I tak je ale dobré několik prvních let stromek na zimu přikrýt.

  

Péče v dalších letech:

Pokud má paulovnie dostatek světla a tepla, roste velmi rychle a začíná kvést 4. - 8. rokem. Už předtím krášlí zahradu svými listy. V chladných podmínkách ovšem kvete jen málo nebo vůbec.

Pokud toužíte po květech, stromek neseřezávejte. Květní pupeny se tvoří už na podzim, takže by je seříznutí nebo přílišný mráz zničily. Kvetení také podpoří aplikace hnojiva pro květ.

Jestliže pěstujete rostlinu pro její listy, je seříznutí v předjaří dobrý nápad. Řez podpoří tvorbu nových výhonů a listů. Paulovnie snášejí i velmi hluboký řez a ochotně znovu obrážejí.

 

 Hnojení není u paulovnie nutností, ale určitě jí prospěje. vhodná je aplikace dlouhodobě působících hnojiv při výsadbě a na jaře, případně přihnojování tekutými hnojivy pro listnaté nebo kvetoucí dřeviny.