Pěstujeme okurky - od semínka k nakládačkám

Pěstujeme okurky - od semínka k nakládačkám

Domácí nakládačky jsou nejchutnější, vypěstujte si je i vy!

Okurka setá (lat. Cucumis sativus) je rostlinou z čeledi tykvovitých (lat. Cucurbitaceae). Základní druhy okurek jsou okurky polní (nakládačky) a okurky salátovéNakládačky se sklízejí v menší velikosti, protože právě tehdy jsou  nejchutnější a nejvhodnější ke zpracování (konzervování). Ze salátových okurek si připravíte výborný okurkový salát. Sklízet je můžete o něco později, protože jsou vyšlechtěny tak, že ani ve větší velikosti neztrácejí nic ze své lahodné chuti. Vlastní okurky nakládačky, salátovky i hadovky se s těmi kupovanými většinou nedají srovnávat. Čerstvě utrženou okurku ze zahrádky jen tak nic nenahradí. Vypěstujte si ji i vy, výběr odrůd je obrovský.

V tomto článku se dočtete jak vybrat správnou odrůdu okurek nakládaček do vašich klimatických podmínek, vyjasníte si, jestli dát přednost hruboostné nebo jemnoostné okurce. Uklídníte se, protože nakládačky v nálevu nikdy nebudou hořké. Vyberete si z naší nabídky ty nejlepší odrůdy. Po přečtení článku budete vědět, jak si poradit s nedostatkem opylovačů květů. Nebudou chybět ani informace o pěstování výsevu okurek. Závěrem vám dáme pár tipů, jak bojovat s plísní okurkovou. A znáte tzv. vertiko systém?

Vybrat tu správnou odrůdu nakládačky je někdy alchymie...

Odrůd okurek nakládaček bylo vyšlechtěno mnoho, ne všechny se však hodí pro pěstování v chladnějších klimatických podmínkách. Pěstitelé v teplejších oblastech naší vlasti si mohou dovolit pěstovat širší škálu odrůd, protože jim bez problémů porostou i odrůdy teplomilné. Naopak pěstitelé z chladnějších a výše položených oblastí musí být při výběru semen obezřetnější a vybírat odolnější odrůdy. Dnes už jsou na trh většinou dodávána semena  s označením F1, což znamená, že jde o křížence mateřské a otcovské linie okurek. Výnosy z těchto hybridů jsou mnohem vyšší a vyrovnanější oproti původním nehybridním odrůdám.

 

Hruboostné versus jemnoostné okurky

Okurky nakládačky mohou být buď hruboostné nebo jemnoostné. Hruboostné bývají někdy opovrhovány kvůli tomu, že při sklizni píchají, takže mnoho pěstitelů dává raději přednost jemnoostným okurkám. Nechat se odradit ostny okurek může být někdy na škodu, protože tyto odrůdy bývají většinou odolnější a hodí se tedy do horších klimatických podmínek. Co z toho, když vás okurka nebude píchat při sklizni, když na rostlině žádné plody nebudou. Hruboostné odrůdy se lépe vzpamatovávají z prudších poklesů teplot v období sklizně a brzo začnou znovu plodit. Jemnoostné odrůdy mívají se vzpamatováním velké potíže, někdy se nevzpamatují vůbec.

 

Jemnoostné odrůdy vybírejte pro pěstování v teplejších oblastech, hruboostné vám porostou téměř všude. 

Základem úspěchu  při pěstování jsou opylovači květů nebo partenokarpní odrůdy okurek nakládaček.

Hořkých nakládaček se nemusíte obávat

U okurek nakládaček nejsou obavy z hořkých plodů na místě, tento problém se v daleko větší míře týká okurek salátovek. Okurky nakládačky jsou vyšlechtěny tak, že jejich plody nejsou téměř nikdy hořké. Minimální procento hořkých okurek může způsobit velmi suché a horké počasí v období sklizně. Hořkost nakládaček je problémem pouze v případě, že je chcete konzumovat v čerstvém stavu, protože zavařením se hořkost zcela vytrácí. Komu by hořkost přece jenom vadila, může zvolit některou ze speciálně vyšlechtěných odrůd označovaných jako "geneticky nehořké", které hořké opravdu nikdy nejsou. Bohužel většinou jde o jemnoostné odrůdy, takže velká část pěstitelů má smůlu. Geneticky nehořké odrůdy v naší nabídce jsou například Bohdana F1, Fatima F1, Romana F1.

 

 Zavařené okurky nikdy nebudou hořké.

 

Které odrůdy okurek vyzkoušet?

Nabízená paleta okurek je velmi rozmanitá, takže si máte opravdu z čeho vybírat. Z hruboostných nakládaček je asi nejčastěji pěstovanou a zcela osvědčenou odrůdou Regina F1, která při dobrém pěstování dává vysoké výnosy  kvalitních plodů a je navíc velmi odolná vůči plísni okurkové. Horkou novinkou na trhu je hybrid Viola F1, která je ještě vylepšenou Reginou. Geneticky nehořké hruboostné nakládačky jsou například Jitka F1 a Lada F1. Z jemnoostných okurek se nejčastěji pěstuje odrůda Fatima F1, oblíbená je taktéž Bohdana F1 a Milena F1. Výnosností i odolností proti plísní nad jemnoostnými okurkami výrazně vyniká novinka s označením Karolina F1.

Partenokarpní odrůdy okurek

Okurky, stejně jako mnoho jiných rostlin, mají dvojí květy - samčí a samičí. Podmínkou úspěšného vývoje plodu je přenesení pylu ze samčího květu na květ samičí. Ve sklenících a fóliovnících to může být problém, protože se do něj jen těžko dostanou opylovači jako včely a čmeláci... Řešením jsou tzv. partenokarpní odrůdy okurek, které dokáží nasadit plody i bez opylení. Většina okurek salátovek i některé nakládačky jsou partenokarpními hybridy, protože jsou určeny k pěstování ve sklenících a fóliovnících, kde je přístup opylovačů velmi omezený.

Rychlení okurek je výhodné.

 

Pěstování okurek

Pěstování okurek nebude pro trošku zkušeného pěstitele žádný problém. Základem je vybrat vhodnou odrůdu a zasadit ji na správné stanoviště. Nakládačky potřebují ke zdárnému růstu světlé místo v závětří a dostatečně vyhnojenou a teplou půdu. Stanoviště je dobré před výsadbou okurek připravit zapravením hnoje, případně proleželého kompostu do záhonu. Takto připravený záhon se nechává před výsadbou sazenic ještě cca 2 - 3 týdny slehnout a "uzrát". Na takto připravené záhony vysazujte mladé sazeničky nejlépe až po zmrzlých mužích, aby je nepoškodily přízemní mrazíky. Před chladem je vhodné čerstvě zasazené rostlinky ochránit krytem z netkané textilie nebo z igelitu.

 

Výsev okurek

Okurky je možné vysévat přímo na záhon nebo si sadbu předpěstovat. Hlavní výhodou předpěstované sadby je uspíšení sklizně a s tím spojené vyhnutí se plísni okurkové. Výsev semen pro předpěstování sadby je možné provést již od poloviny dubna. Semena se vysévají do výživného substrátu umístěného v kelímku o průměru cca 6 - 8 cm.  Rostliny potřebují k růstu dostatek světla a pravidelné snižování noční teploty, aby se zabránilo "vytahování" rostlin. Substrát by měl být pouze mírně vlhký, přemokření semenům ani mladým rostlinám příliš nesvědčí, mohlo by lehce dojít k uhnití. Na záhon se semena vysévají až od poloviny května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky, které by čerstvě vyklíčené rostliny mohly zcela zničit.

Roubování okurek 

Roubování se provádí buď do rozštěpu, častěji se však používá jazýčkové kopulace, která je spolehlivější. l po roubování totiž zůstávají oběma rostlinám kořeny, takže nehrozí nebezpečí, že naroubované okurky po zákroku uschnou. 

 

Rostliny určené k výsadbě by měly mít čistě bílé kořeny a bal, který drží pohromadě, hnědé kořínky odumírají a ztrácí se efekt přirychlení.

 

Plíseň okurková - největší nepřítel pěstitelů okurek.

 

Jak bojovat s plísní

Nejčastějším problémem, se kterým pěstitelé okurek bojují je plíseň okurková. Tato plíseň napadá listy rostlin a rostliny pak pomalu odumírají. S plísní okurkovou je možné bojovat několika způsoby. Jedna cesta je pomocí chemických preparátů určených na plíseň okurkovou,  druhou možností jsou jednoduchá preventivní opatření, díky nimž sklidíte dostatek okurek nakládaček ještě před nástupem plísně. Prvním z preventivních opatření je včasný výsev okurek, takže plody dozrají ještě před hlavní sezónou plísní. Není od věci sáhnout po odrůdách, které jsou více odolné vůči plísni okurkové, na trhu je jich dnes k dostání mnoho. Třetím preventivním opatřením je pěstovat okurky tzv. "vertiko" systémem nebo různé postřiky.

 

Vertiko systém 

Vertiko systém je metoda pěstování okurek nakládaček, který se osvědčil zejména u malých pěstitelů. Rostlina okurky se při tomto způsobu pěstování nenechá ležet na zemi, ale navádí se do ok v síti.  Tento systém je sice o trošku pracnější, než klasické polní pěstování, ale práce navíc se brzy vrátí. Listy rostlin pěstovaných na síti po dešti rychleji usychají, takže hrozí menší riziko napadení plísní. Navíc jsou plody z rostlin pěstovaných na síti čistější a pohodlněji se sklízí. Pro vertiko systém je nejjednodušší použít tzv. květinové sítě s oky velkými 10 x 10 cm. 

 

Při pěstování okurek tzv. "vertiko systémem" nezapomeňte, že okurky se sítě samy nezachytí, musíte jim pomoci.