Začala grilovací sezóna

Grilování je nejoblíbenější letní činnost bez, které by to opravdu nešlo. A my Vám poradíme jak si správně vybrat maso a jak ho naložit, jaká zelenina je nejvhodnější na grilování, jaké jsou hlavní zásady při grilování a čemu se vyvarovat.  

Grilovací desatero:

1.) Maso by mělo být naložené alespoň 3 hodiny předem.

2.) Grilovací mřížky by měly být před grilováním omyté.

3.) Na marinování masa používejte porcelánové nebo skleněné nádobí.

4.) Když budete obracet maso, tak používejte kuchyňské kleště. Maso by se nemělo propichovat vidličkou, protože by pak ztratilo šťávu.

5.) Během grilování by se mělo maso potírat marinádou nebo olejem.

6.) Neustále mějte připravené talíře na servírování masa, protože by se mělo jíst čerstvé.

7.) Grilovat by se mělo jen libové maso, aby z masa nekapal tuk do ohně.

8.) Aby se zkrátila doba grilování kuřecího masa, tak jej předem naklepejte.

9.) Po grilování je dobré gril opět očistit a zbavit kartáček nečistot.

10.) Nebojte se experimentů, grilovat se dá na sto způsobů.

Co takhle grilovaná zelenina

Grilování zeleniny je velice jednoduché, protože se nemusí nijak dopředu chystat, jen pouze nakrájet na větší plátky. Zeleninu můžete v průběhu grilování potírat olejem nebo bylinkovým máslem. Lze ji i okořenit. Vše podle libosti. 

Nejvhodnější zeleninou na grilování je: lilek, cuketa, paprika, rajče, kukuřice, kedluben, brambory nebo také patison. Jakou si vyberete je na Vás, vyzkoušet můžete cokoliv.

Aby byla chuť zeleniny výraznější je dobré vytvořit si nějakou marinádu z oleje a koření. Grilovanou zeleninu je vhodné podávat s domácím dresinkem. Ten si můžete připravit z kečupu, hořčice, tatarky...

 

 Tip na dresink: Smícháte bílý jogurt s trochou majonézy, poté přidáte prolisovaný česnek, sůl a pepř.

 

Jak správně grilovat maso

 

Základem je, vybrat si lahodné maso, které by mělo být libové, protože z tučného masa by kapal tuk do ohně a mohl by se více rozhořet. Důležité pro grilování masa je správná marináda, do které by se mělo maso nakládat nejméně 3 hodiny před grilováním. Maso bude skvěle okořeněné a šťavnaté. Hlavně to nepřežeňte se solí, protože maso by mohlo vysušit. 

 

Jednoduchá marináda se skládá z oleje, do kterého můžeme přidat koření nebo bylinky. Pokud nemáte čas na vlastní marinádu, tak je k dostání česnekový olej, pepřový olej nebo také koprový olej.

 

Tip: Vyzkoušejte grilované žampiony plněné nivou nebo grilovaný hermelín naložený v bylinkovém oleji.

Přejeme vydařenou grilovací sezónu ;-)