Zelenina do jídleníčku diabetika

Zelenina do jídleníčku diabetika

Zelenina spolu s libovým masem tvoří základ jídelníčku lidí s diabetickou dietou. V zelenině je totiž sice málo cukrů, zato obsahuje velké množství prospěšné vlákniny, vitaminů a minerálů.

Že je zelenina zdravá, to ví snad každý. Obzvlášť nepostradatelná je ovšem pro diabetiky. V jídelníčku diabetika připadá na den 300 - 400 gramů zeleniny. Na rozdíl od většiny ostatních potravin se v konzumaci zeleniny diabetik většinou nemusí nijak omezovat, množství sacharidů je zde totiž opravdu minimální. Díky vláknině však i menší množství zeleniny zažene hlad.

 

V zelenině je obsaženo mnoho vitaminů a minerálů, hodně vlákniny, která navíc blokuje vstřebávání sacharidů a v neposlední řadě také antioxidanty. Některé druhy zeleniny, hlavně listová zelenina, mrkev, cibule a česnek, pomáhají množství cukrů v krvi snižovat. Naopak vyjímkou jsou luštěniny a kukuřice, které mají vyšší obsah sacharidů, a proto by neměly být konzumovány bez zvážení bezpečné dávky.

 

Zelenina by měla být pokud možno čerstvá, pokud je nutná tepelná úprava, pak co nejkratší.

Přehled zeleniny podle obsahu sacharidů

10 g sacharidů je obsaženo v :

400 gramech hlávkového salátu nebo okurek

350 gramech hub

300 gramech ředkviček, špenátu, konzervovaných zelených fazolek, chřestu 

250 gramech květáku, paprik, rajčat nebo kyselého zelí

200 gramech hlávkového zelí nebo kedlubnů 

180 gramech čerstvých nebo mražených zelených fazolek

150 gramech kapusty

130 gramech celeru

120 gramech mrkve, červené řepy nebo pórku

70 gramech hrášku

 

Nejvíce vlákniny je přitom obsaženo v luštěninách. Z hlediska energetické hodnoty jsou ale luštěniny také nejhodnotnější (30g luštěnin odpovídá přibližně 100 kcal). Nejméně kalorií je v listovém salátu a okurkách.

 

Pokud jde o vitaminy, vitamin C je v obrovském množství obsažen v křenu (až 170 mg na 100g křenu), dále je ho poměrně dost v paprice, květáku a kapustě .