Bazén je radost, ale i starost

Bazén je radost, ale i starost

Bazén na zahradě přináší mnoho radosti, ale i starosti s ním spojené.

V dnešní době si mnozí kupují bazény na své zahrady, ale přitom si neuvědomují, kolik to dá starostí. Jednodušší a levnější je, si pořídit bazén nadzemní, protože je lepší na údržbu, ale dospělí si v něm moc nezaplavou. Ale pokud přesto někdo trvá o zapuštěném bazénu do země, tak si musí připravit mnohem větší částku a údržba zabere daleko více času.

  • Zásady při užívání bazénové chemie
  • Problémy, které mohou nastat při užívání bazénové chemie

 

1.) NAPUŠTĚNÍ BAZÉNU

Zaprvé by se mělo dobře vyčistit dno a stěny bazénu od všech nečistot přípravkem Laguna clear, nebo použijte přípravek na řasy. Potom už můžete napustit bazén. Ještě předtím zkontrolujte a spusťte filtrační zařízení na asi na 6 – 8 hodin, aby se odstranily možné mechanické nečistoty. Pokud bazén odzimujete, pak by se měla voda doplnit do plného stavu, poté zkontrolujte a spusťte filtrační zařízení, je-li to nutné, proveďte vyvločkování. Důležitá se stabilizace vody a úprava pH. Když je vše hotovo, tak můžete začít dávkovat dezinfekci. Potom zapněte cirkulaci, aby se přípravek pořádně promíchal v bazénu s vodou. Poslední krok je opětovné měření pH.

2.) TVRDOST VODY

Tvrdost vody by měla být okolo 7 - 12°N. Pokud je tvrdost vyšší (nad 25°N) a pH taky, tak může docházet ke vzniku zákalu a usazenin. Pro takto tvrdou vodu se doporučuje použít přípravek Maskovač tvrdosti, který zabraňuje vylučování vápenatých a hořečnatých solí. Tento přípravek by se měl použít hned po napuštění bazénu. Prvotní dávkování je 300 ml na 10 m³. Než budete zase upravovat pH ve vodě, tak nechte vodu pár hodin cirkulovat. 

3.) SPRÁVNÁ HODNOTA pH

Hodnota pH by měla být po použití chlorové a bezchlorové dezinfekce 7,2–7,6, u kyslíkové pak 7,0 – 7,4. Pokud tomu tak není, tak dochází ke snížení účinnosti a měla by se zvýšit potřeba dezinfekce, protože by mohlo dojít ke korozi kovových dílů či blednutí barev plastů a fólií (pH minus nebo pH plus). Měření a úprava pH se doporučuje provádět 1× týdně. Tester na měření chlóru a pH. 

méně - 6,9 7,0 - 7,47,5 - výše
Příliš nízká hodnotaIdeální hodnotaPřílis vysoká hodnota

Voda agresivní vůči kovovým

prvkům, urychluje blednutí fólií a nátěrů

Dezinfekční působení chlorových

přípravků je optimální 

 Vylučování sloučenin vápna,snížený

účinek působení chloru, dráždění očních spojivek a kůže



4.) FILTROVÁNÍ

Každý bazén by měl mít filtrační zařízení a cirkulaci, která provádí promíchávání upravené vody v bazénu. Celý objem bazénu by se měl promíchávat minimálně jednou za 24 hodin. Dobrá cirkulace napomáhá rozmíchání dezinfekce do celého objemu vody a zabraňuje výskytu tzv. „mrtvých zón“ (míst, kde je voda stojatá). Filtrování by mělo trvat 6 – 8 hodin denně dle objemu bazénu a rychlosti filtrace. Filtr proplachujte minimálně 1x týdně. 


5.) PRAVIDELNÁ ÚPRAVA BAZÉNOVÉ VODY (1× až 2× týdně)

K vysávání nečistot používejte zásadně bazénový vysavač a na nečistoty z hladiny sejměte síťkou. Vždy je důležité změřit a upravit hodnotu pH bazénové vody na optimum. Zkontrolujte, kolik je v bazénu dezinfekce a  je-li potřeba, tak ji doplňte. Při velmi teplém počasí se doporučuje 1x týdně šoková úpravu vody a 1× týdně by se měl provádět zpětný proplach filtru.


6.) OŠETŘENÍ VODY PŘED DLOUHODOBOU NEPŘÍTOMNOSTÍ

pH by mělo dosahovat ideální hodnoty. Pokud jedete na delší dobu mimo, tak přidejte do bazénu dostatečné množství dezinfekce. Preventivně se může přidat i přípravek na řasy. Poté zakryjte bazén krycí plachtou a pomocí spínače zajistěte chod filtračního zařízení. 


7.) NÁRAZOVÁ ÚPRAVA VODY BEZ JISKRY

Pokud máte vodu bez jiskry, tak musíte rychle reagovat, abyste zabránili nepříjemným komplikacím. Upravte pH na ideální hodnotu a nalejte do bazénu velké množství dezinfekce. Můžete přidat i přípravek na řasy. Je vhodné bazén vysát, vyvločkovat a propláchnout filtrační zařízení.


8.) VLOČKOVÁNÍ

Vločkování je důležité, protože díky němu voda získává zpět svoji průzračnost. Doporučené dávkování přípravku Vločka je u spodní hranice, aby nedošlo k předávkování, při kterém se vločky neutvoří. Pokud k předávkování dojde, pak je nutné do bazénu doplnit čerstvou vodu. Přípravek působí asi 12 hodin při vypnuté filtraci. Nečistoty se pomocí tohoto přípravku shluknou do vloček a následně se usadí na dně bazénu. Vysávání vloček ze dna se nesmí provádět přes filtraci. Filtr totiž není schopen pojmout naráz tolik nečistot. Nezapomeňte na zpětný proplach. Nejprve bude protékat čistá voda, je to asi prvních 20-50l a potom se teprve začnou vyplavovat nečistota. Zpětný chod se zastavuje, až potom co poteče opět čistá voda. Podle míry znečištění je možné používat preventivně mírně vločkující tablety Jiskra. Tablety jsou samorozpouštěcí a samy projasňují vodu. 



9.) ZAZIMOVÁNÍ BAZÉNU

Jakmile skončí sezóna, tak je důležité bazén správně zazimovat. Když jdete bazén zazimovat, tak se musíte řídit teplotou vody (vhodná 12°C) a ne počasím. Pořádně by se měl vyčistit fitr zpětným propláchnutím a následně odpustit voda do úrovně 10–20 cm pod zpětné trysky a skimmer. Bazén očistěte  od usazenin, které zůstaly na stěnách. Do zbytku vody přidejte velké množství přípravku na zimu. Speciální plováky rozložené úhlopříčně na hladině zabrání, aby vám rozpínající se led nepoškodil stěny bazénu. Pokud byste chtěli sáhnout po levnějším řešení, tak vemte plastové láhve, které jste si předem naplnili asi do poloviny nemrznoucím roztokem.

10.) DULEŽITÁ UPOZORNĚNÍ

Vše s výjimkou vločkování se provádí za běhu filtračního zařízení. Mezi jednotlivými kroky je časová prodleva v trvání nejméně jednoho oběhu filtračního zařízení. Nezapomínejte na to, že přípravky pH se nesmí míchat s těmi chlorovými! Každý přípravek se musí rozmíchat zvlášť a potom přidat do vody, nikdy však nedávejte vodu do přípravku! Tablety se dávají jedině do dávkovače, nikdy ne přímo do bazénu! Vždy dodržujte dávkování a bezpečnostní opatření, která jsou uvedena na etiketách.

Zásady při užívání bazénové chemie

  • Bazénová chemie se nesmí používat, když se v bazénu někdo koupe.
  • Výkon filtrace by měl vodu v bazénu přefiltrovat 1x za 6 hodin.
  • Bazén by se měl zakrývat plachtou nebo fólií, aby nedocházelo k úniku chlóru.
  • Na zimu se bazén musí zazimovat a přikrýt plachtou.
  • Jednou za týden by se mělo provádět testování vody - pH a chlór.
  • Jednou týdně by se měla propírat písková náplň.
  • Pokud chcete bázen mechanicky čistit, tak používejte pouze hladinové síťky a bazénové vysavače.

 Problémy, které mohou nastat při užívání bazénové chemie a jejich řešení

ProblémMožná příčinaOpatření
zelená vodarůst řasdoplňte dezinfekci, přidejte algicid, případně vyvločkujte, upravte pH.
zakalená vodazačátek růstu řas, vysoké pH, nízký obsah dezinfekcedoplňte dezinfekci, upravte pH, filtrujte
hnědá vodavysoký obsah kovůdávkujte Maskovač tvrdosti, upravte pH, doplňte dezinfekci
pěnaorganické nečistoty (mýdla, šampony, krémy)odpěňte část vody, použijte Odpěňovač
výkyvy pHnízká úroveň alkality, vysoká úroveň alkalitypožijte pH plus, použijte Maskovač tvrdosti
nedostatečná účinnost dezinfekcevysoká úroveň pHpoužijte pH minus
tvorba vodního kamenevysoký obsah vápníku, vysoká úroveň pHdávkujte Maskovač tvrdosti, použijte pH minus
dráždění očí a kůženízké nebo vysoké pH, vysoký obsah vázáného chloruupravte pH, dávkujte dvojnásobné množství přípravků Akce, Akce aktiv, s koupáním vyčkejte, až koncentrace chloru klesne pod 0,6 mg/l
mléčně bílá vodavysoký obsah vápníkudávkujte Maskovač tvrdosti, upravte pH, doplňte dezinfekci

 

Tip od nás:

Doporučujeme startovací sadu, která uvede bazén do provozu. Obsahuje přípravky Laguna pH minus k úpravě vody, Laguna chlor šok k počáteční šokové dezinfekci vody, Laguna Triplex tablety pro celosezónní průběžnou údržbu vody a Laguna tester 4 v 1 ke stanovení obsahu volného a celkového chloru, hodnoty pH a alkalinity vody.

Sadu zakoupíte zde: Laguna startovací set 4 v 1