Zákeřná kadeřavost broskvoní

Zákeřná kadeřavost broskvoní

Objevují se na listech Vaší broskvoně červené puchýře? Míváte jen malou úrodu broskví? Pak jde s největší pravděpodobností o napadení velmi rozšířenou kadeřavostí broskvoní.

Kadeřavost broskvoní je houbové onemocnění postihující zejména broskvoně, ale i mandloň a broskvomandloň. Jeho původcem je houba Taphrina deformans. Tato choroba napadá stromy téměř každoročně a výrazně je oslabuje, proto je velmi důležitá ochrana. 

Napadení lze předcházet preventivně nebo jej omezovat chemickou ochranou, je ale třeba vědět kdy je vhodná doba a které přípravky použít.

Symptomy  a důsledky napadení kadeřavostí

Nejvýraznější příznaky můžeme pozorovat na listech. Vznikají na nich nejprve nažloutlé, později červené puchýře, listy se stáčejí a deformují. Dochází k opadu velké části květů, plody jsou drobnější, někdy takéjsou na povrchu skvrny nebo praskají. V létě dochází k opadu infikovaných listů a raší nové, tento proces však strom výrazně oslabuje a to se projeví jak na plodech, tak na mrazuvzdornosti a schopnosti odolávat napadení dalších chorob.

 

Někdy může dojít k záměně kadeřavosti a napadení mšicemi. Některé druhy mšic svým sáním také vyvolávají vznik červených puchýřů. Rozlišit je však můžeme prohlídkou spodní strany listu - v případě houby bude pokryt jemným bílým povlakem, v případě napadení mšicí najdeme buď živé jedince, nebo lepkavé skvrny na povrchu listové pokožky.

Životní cyklus Taphriny deformans

Houba se šíří sporami. Ty přečkávají nepříznivá období a umožňují rozmnožování. Po vyklíčení spor se tvoří mycelium uvnitř rostlinných pletiv a v této fázi není možné houbu poškodit postřiky. Taphrina začíná klíčit a růst už při sedmi stupních nad nulou, proto období ochrany proti ní probíhá především pozdě na podzim a v předjaří. Prospívá jí vlhké počasí, proto bývá napadení větší při deštivých jarech. Spory  přezimují na opadaných listech, kmeni, letorostech i na šupinách pupenů.

 

Ochrana před kadeřavostí

Jako preventivní ochrana slouží především výběr odolnějších odrůd broskvoní a správný řez, který umožňuje rychlé osychání listů a větví a tím brání rozvoji choroby. Správným hnojením a dostatečnou zálivkou můžeme zvýšit kondici a tím i obranyschopnost rostliny. Je-li však již napadena, nedokáže se sama bránit. Pokud dochází k napadení pravidelně, je nezbytné začít i s postřikem.

Chemická ochrana postřiky se může provádět kdykoli od opadu listů po fázi rašení terminálních pupenů (na pupenech se objevujízelené proužky). Důležité je bezmrazé počasí bez srážek v průběhu aplikace a ještě několik dní po ní. Postřik je vhodné jednou až dvakrát opakovat, minimálně však s dvoutýdením odstupem. Přípravky je dobré střídat, aby si houba nevytvořila rezistenci. Vhodnými přípravky jsou Dithane, Champion, Delan, Kuprikol, Korzar, Optikombi nebo Kocide.

 Při postřiku dbejte, aby byl ošetřen i celý kmen a větve. Častým omylem je, že houba přezimuje pouze v listových pupenech. Spory jsou však roztroušeny po všech částech stromu.