Asijská houba shii-take

Houba shii-take (šitake) je známá pro své léčivé účinky zejména na civilizační choroby. V asijské a hlavně japonské kuchyni je využívána k přípravě mnoha jídel, protože se vyznačuje velmi výraznou houbovou chutí. Japonci ji dokonce nazývají "perlou mezi houbami."

Shii-take (Lentinus edodes), česky houževnatec jedlý, je dřevokazná houba pocházející z Číny.

Název shii-take (shiitake, shitake, šitake) se dá volně přeložit jako houba z dubu, Jak už její jméno napovídá, tato houba roste na listnatých stromech s tvrdým dřevem, zejména na dubu a buku.V našich zeměpisných šířkách ji volně nenajdeme, lze ji ale pěstovat v domácích podmínkách.

Ačkoli u nás není houževnatec ještě příliš známý, celosvětově se jedná o druhou nejvíce pěstovanou houbu hned po žampionech. Své využití najde v přípravě bezmasých i masitých hlavních jídel, polévek a omáček.

 

Shii-take v kuchyni

Tuto zajímavou houbu si oblíbili zejména Japonci, proto se s ní setkáváváme především v japonské a asijské kuchyni. Velmi dobře ji však můžeme použít i k ochucení tradičních jídel nebo z ní připravit hlavní chod.

Její výrazná chuť a aroma se snadno přenáší na ostatní ingredience. Obzvlášť skvěle se hodí k rybímu, kuřecímu a králičímu masu. Často je používána i ve vegetariánské a veganské kuchyni.

Houby samotné lze použít jako koření ve formě prášku nebo použít čerstvé či sušené plodnice. Sušené houby je třeba před přípravou nechat nasát vodu. Z čerstvých se používají pouze klobouky, tuhá noha se odkrajuje. Díky výrazné chuti houby není potřeba jídla s ní kořenit.

Houževnatec můžeme upravit i jako klasické houby - udělat z nich smaženici, podusit je (nedoporučuje se tyto houby příliš podlévat), osmažit je s kmínem nebo obalované. Výborná je také ve směsi s čerstvou zeleninou rychle osmahnutou na pánvi. Jako příloha k jídlům obsahujícím šitake se obecně většinou hodí rýže.

Pokud rádi grilujete a chtěli byste zkusit něco nového, houba shiitake je jednou z možností. Grilované kloboučky hub lze potírat směsí oleje, česneku a soli, pro pikantnější chuť můžeme přidat i několik kapek citronové šťávy.

 Shii-take může být součástí dietní stravy, Sama o sobě totiž houba neobsahuje téměř žádné kalorie, zato však zasytí a dodá tělu množství potřebných vitaminů a minerálů.

 

Kdy může houževnatec pomoci

V Asii je tato houba známá a používaná jako lék už téměř 2000 let. Díky jejím účinkům dostala přízviska jako "elixír života" nebo "houba dlouhověkosti."

Houževnatec posiluje imunitu, má výrazné antibakteriální i antivirové účinky (dokáže zastavit rýmu nebo chřipku v jejích počátečních stadiích), pomáhá snižovat tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Shii-take pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi u cukrovkářů a hladinu přebytečných hormonů, působí proti arterioskleróze a obecně při chorobách srdce a cév.

Pomůže i s kožními problémy, jako je akné, ekzémy a afty. V některých případech se osvědčila i při léčbě mykóz a kvasinkových onemocnění.

Velká pozornost je věnována protirakovinnému působení houby shii-take. Funguje nejen jako prevence proti nádorovému bujení, je zkoumán i její účinek na již vzniklé nádory. V Japonsku se stal běžnou součástí léčby rakoviny žaludku a začíná se testovat jeho působení u pacientek po operaci rakoviny prsu.

 Jeho protirakovinné působení je zmiňovánu už ve starých dochovaných herbářích. Nositelkou protirakovinného účinku je látka zvaná lentinan, která je obsažena v plodnicích této houby.

 

Pěstování šitake 

Houba pochází ze subtropických pralesů Asie, vyžaduje tedy teplo a vysokou relativní vzdušnou vlhkost.

K domácímu pěstování můžeme požít dřevo listnatých stromů (nejlépe dub, buk nebo bříza) asi dva měsíce po poražení nebo nakrátko řezanou slámu.

Do dřeva je třeba vyvrtat otvory a do nich vložit sadbu, u slámy je třeba ji jen lehce vtlačit. Poté slámu nebo dřevo se sadbou vložíme do igelitového pytle pro udržení vlhkosti (uděláme v něm několik otvorů pro vzduch) a umístíme v běžné pokojové teplotě kolem 20-ti stupňů.

Pro tvorbu plodnic je později lepší snížit telotu pod 18 stupňů a umožnit alespoň malý přístup světla. Vysazovat shii-take můžeme celoročně, plodnice budete sklízet nejméně tři, někdy až šest let.

 

Sadbu houby shii-take nyní můžete objednat v našem e-shopu!

 

Napsala Eliška Kadlecová za tým Semena-rostliny.cz