Léčivé lesní ovoce

Jahody, maliny, borůvky a jiné lesní ovoce patří v našich krajích k nejpřirozenějším zdrojům vitaminů a energie. Jsou cennými zdroji nejrůznějších prvků a léčivých látek. Některé z nich mají téměř až magické pozitivní účinky zejména na rychlost stárnutí organismu.

Dříve, než se na naše území dostaly pěstované jabloně, hrušně a jiné ovocné stromy, představovaly lesní plody prakticky jediný zdroj ovoce. I dnes se za nimy do lesů vydávají miliony lidí.

Kromě výborné chuti mají totiž velmi pozitivní účinky na lidský organismus, všechny stimulují látkovou výměnu a naopak potlačují vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Přitom svým obsahem vitaminů a léčivých látek lesní ovoce daleko předčí šlechtěné kultivary.

Kromě bobulí se v léčitelství z lesních plodů používají často také listy, z nichž lze připravit čaje, tinktury, obklady nebo masti.

Blahodárné maliny

 Maliny patří k nejoblíbenějším druhům lesních plodů, lidé je často pěstují i na zahradě. Maliny mohou být konzumovány čerstvé nebo jako součást různých pokrmů, nejčastěji dezertů.

Jsou používány jako prostředek proti horečce a nachlazení, jako velmi silný antioxidant, rychlá pomoc při anémii nebo na léčení šerosleposti. Díky obsahu biotinu, vitamínu krásy, jsou velmi ceněny i v kosmetickém průmyslu. Dále obsaují vitamin C, A, železo a zinek. 

Pecičky malin mají, stejně jako zrníčka jahod, mírné afrodisiakální působení. Navíc obsahují množství cenného oleje, který je bohatý na nenasycené kyseliny a chrání před škodlivým UV zářením.

Ostružiny proti stresu a nervozitě

Ostružiny mají, podobně jako maliny, schopnost pomáhat při nachlazení, horečce a zánětech, jsou účinné i v boji proti revmatu. Zároveň chrání organismus před neblahými vlivy každodenních stresů. 

Ostružiny působí pozitivně při průjmu a na snižování krevního tlaku. Mají ze všech druhů ovoce největší obsah vitaminu E. Krom toho jsou i výborným zdrojem antioxidantů, draslíku, hořčíku, železa a kyseliny listové. Díky těmto látkám jsou ostružiny účinné v prevenci rakoviny tlustého střeva.

Vzhledem k vzrůstající oblibě ostružin se na trhu objevuje mnoho druhů vyšlechtěných pro pěstování na zahradě. Jsou to většinou velmi odolné a otužilé rostliny poskytující bohatou úrodu. Vyhovují jim i suchá stanoviště, důležitý je dostatek světla. Dnes jsou vyšlechtěny i beztrnné odrůdy, vhodné pro děti. Ty je však někdy nutné při chladnějších zimách chránit před tuhými mrazy.

Borůvky v boji proti stárnutí

Borůvky jsou známy jako léčivý prostředek už od starověku. Dnes jsou pravděpodobně nejvíce konzumovaným lesním ovocem. Mají své místo při léčbě průjmu, křečových žil a pro zlepšení zraku.

Právě  borůvky nejvíce ovlivňují různé projevy stárnutí - dokáží zpomalit ztrátu paměti, zlepšit motoriku svalstva, reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Konzumace borůvek také podporuje imunitní systém, zejména odolnost proti bakteriím a virům.

Neméně účinné jsou borůvky také při zlepšování cirkulace krve a oběhového systému. Mohou se stát také prevencí před potížemi s prostatou. Velkým pozitivem je antioxidační působení borůvek, který může pomoci i v boji proti rakovině. Borůvky mírní i stres a pocit úzkosti.

 

Borůvky si své léčivé schopnosti zachovávají i po zamražení, zavaření nebo jiné tepelné úpravě. Proto se nemusíte obávat, že ztratí své účinky při skladování nebo pečení.

Brusnice borůvka sice na zahrádkách většinou příliš neprospívá, lze však pěstovat příbuzné nebo podobné rostliny. Známé kamčatské nebo amalanchierovy borůvky, které tvoří vysoké keře, ve skutečnosti borůvkami nejsou ani vzdáleně, chuťově se jim však podobají a i některé léčivé účinky jsou podobné. Nejbližším příbuzným borůvek je brusnice chocholičnatá, nazývaná také borůvka zahradní, velkoplodá nebo kanadská.

Brusinky proti infarktu

 U nás jde o poměrně vzácné ovoce vyskytující se ve větších nadmořských výškách. Většinou je najdeme ve společnosti borůvek, jimž jsou příbuzné. Borůvkám jsou také velmi podobné, rozeznáte je podle okrouhlejších lesklejších listů a především podle červené barvy bobulí. Chuťově jsou méně výrazné a trpčí než borůvky, je třeba nechat je opravdu pořádně uzrát. Brusinky můžeme také poměrně snadno sehnat sušené a proslazené, pocházejí však z farem a plantáží, proto je obsah léčivých látek v těchto bobulích nižší.

Brusinky jsou známé zejména svou schopností léčit záněty ledvin a močových cest. Konzumace těchto plodů totiž zabraňuje bakteriím tvořit kolonie, takzvané bakteriální filmy. Jednotlivé bakterie mohou být poté snadno vyloučeny z těla a navíc se mnohonásobně sníží jejich odolnost proti lékům. 

 

Méně známou, přesto však velmi zajímavou schopností brusinek je zabraňovat vzniku infarktu. Při pravidelné konzumaci tohoto ovoce se riziko vzniku této velmi rozšířené choroby snižuje asi o čtvrtinu.

Mezi další pozitiva brusinek patří prevence rakoviny a problémů s prostatou, navíc bojují uproti bakteriím v zubním plaku a tím snižují rizikko vzniku zubních kazů.

Brusinky se dají zavařovat, sušit i mrazit, výborně chutná také brusinková šťáva.

 

Dietní jahody

Jahodník obecný roste na světlých místech v lesích, na paloucích a mezích. Jeho plody umí krásně provonět okolí. Drobné jahůdky můžeme sbírat už od května do konce léta. Kromě mnoha pozitivních účinků na náš organismus se jedná také o ovoce, které sice chutná sladce, neobsahuje však mnoho kalorií.

Jahody patří k jedněm z nejsilnějších antioxidantů, podporují krevní oběh a krvetvorbu a mají i afrodiziakální účinky. Celkově posilují imunitní systém, působí antibakteriálně a močopudně. Ovlivňují metabolismus solí a vody v těle (odvodňují), podporují růst nových buněk, příznivě působí na kůži, vlasy, nehty a pevnost kostí. Pomáhají správné funkci jater, žlučníku a štítné žlázy, zabraňují vzniku močových, ledvinových a žlučových kamenů. Jako i jiné lesní ovoce, i jahody pomáhají snižovat krevní tlak.

 

Díky svému obsahu antioxidantů a jiných látek pomáhají jahody zlepšovat krátkodobou paměť a navíc zvyšují odolnost proti radiaci.

 

 

Jako alternativu lesních jahod lze na zahradě pěstovat jahody měsíční. Obsah látek je podobný lesním jahodám, navíc Vás budou na rozdíl od zahradních jahod těšit svými plody celé léto. 

 

Pokud se Vám článek líbil, pomozte našemu webu jeho sdílením!

 

Napsala Eliška Kadlecová za tým Semena-rostliny.cz