Inspirace: Dietní zelenina

Inspirace: Dietní zelenina

Pokud se snažíte zhubnout nebo jen jíst zdravě, zelenina bude stálou součástí Vašeho jídelníčku. Které druhy jsou ale nejvhodnější, to se dočtete v tomto článku...

 

Ať už se snažíte zhubnout nebo jen zdravě jíst, zelenině se nevyhnete. Obsahuje málo kalorií, ale díky obsahu vlákniny Vás dokáže zasytit. Je v ní také mnoho minerálů, vitaminů a jiných prospěšných látek, které by Vám mohly jinak při dietě chybět. 

Proto je při snížení množství přijímané potravy doporučována zvýšená konzumace zeleniny - asi 600 g denně.

Listovou zeleninu, jako salát, špenát nebo třeba zelí, můžete při dietě konzumovat prakticky neomezeně. Má nízkou energetickou hodnotu, ale pozor - listová zelenina podporuje trávení a tak způsobuje rychlejší nástup pocitu hladu. 


Naopak luštěniny, brambory a řepa obsahují hodně energie, proto byste jich neměli sníst mnoho.

Pokud tedy chcete zeleninu nějak dále upravovat, doporučujeme vaření v páře - zachováte tak co nejvíc prospěšných látek.

Nejlepší je zeleninu konzumovat syrovou. Zachováte tím nejvíce vitaminů a enzymů. Na druhou stranu například betekaroten tělo lépe vstřebává z tepelně upravené zeleniny. 

Konzumace zeleniny pomáhá i zavodnit organismus a tím hydrataci těla i pleti. Spolu s vitaminy a enzymy v ní obsaženými dokáže zpomalit stárnutí organismu, zlepšit a projasnit pleť a podpořit růst a lesk vlasů. 

Podporuje detoxikaci a tím i schopnost těla odolávat chorobám.

Při držení diety je nejvhodnější konzumace brokolice, chřestu, rajčat, okurek, papriky, čekanky, hlávkového salátu, ředkve a celeru. To samozřejmě neznamená, že byste se měli ostatním druhům vyhýbat, nicméně těchto několik je dobré jíst ve větším množství.

Brokolice

Brokolice je velice zdravá zelenina chutí připomínající květák. Upravuje se hlavně vařením a zapékáním, přičemž při vaření (nejlépe v páře) zachováme více zdraví prospěšných látek. 

Brokolice obsahuje velké množství rozmanitých vitminů, zajímavé je, že má dokonce větší obsah vitaminu C než plody citrusůKonzumací brokolice pomáháte chránit především své trávicí ústrojí před různými infekcemi a dokonce i před rakovinou. 

Chřest je gurmánskou zeleninou s jemnou chutí. V České republice byl poměrně dlouho pěstován, po druhé světové válce však u nás téměř vymizel. Kvalita chřestu z obchodu bývá často sporná, na zahradě si ovšem výborný chřest můžete vypěstovat i sami. 

Je to však záležitost pro trpělivější zahrádkáře, z předpěstovaných sazenic sklízíme výhonky až třetím rokem. Zato Vám jediná rostlina vydrží plodit pět i šest let, od dubna do června.

Výhonky mohou být buď celé bílé (ty mají nejjemnější chuť), částečně fialové (chuť je kořeněnější) nebo zelené (mírně nahořklé, ale chuťově nejvýraznější). Barva výhonku závisí na typu jeho pěstování - buď zakryté bez přístupu světla, nebo částečně odkryté.

Chřest se opět nejčastěji vaří nebo zapéká. Přitom odstraňujeme tuhou slupku na povrchu stonku a případně i vláknitý konec.

Postavením svazečku do hrnce správnou stranou nahoru zabráníme nerovnoměrnému povaření chřestu.

Při vaření je nejlepší stonky svázat do svazečku vrcholy nahoru, protože ty se uvaří rychleji. 

Chuť chřestu nejlépe vyniká v kombinaci s omáčkami různých druhů, se sýrem nebo šunkou. 

Rajčata

Pokud se snažíte zhubnout, jsou rajčata skvělou volbou. Obsahují totiž velice málo kalorií. Současně jsou velkým zdrojem různých vitaminů, zejména A a C. Mají omlazující vliv na pleť, pomáhají při zácpě a vysoké hladině cholesterolu.

Působí jako prevence zejména před rakovinou a zvětšováním prostaty.

Rajčata můžete konzumovat čerstvá i různě tepelně upravená. Výborným letním osvěžením je například několik plátků rajčete s mozzarelou a bazalkou.

Okurky

Jako dietní zelenina jsou okurky nenahraditelné. Zasytí, neopsahují téměř žádné kalorie a hydratují organismus. Opět obsahují mnoho prospěšných látek, například křemík, který zpevní vlasy a nehty, nebo enzym erepsin, který pomáhá tělu štěpit bílkoviny. 

Známé je i použití okurek v kosmetice ke zklidnění a hydrataci vysušené, podrážděné nebo popálené pokožky.

O velké množství prospěšných látek přicházíte, pokud okurky loupete. Slupka koupených okurek je však vždy několikrát ošetřena postřiky proti plísni, proto její konzumaci nelze příliš doporučit. Nejlepší volbou jsou proto vlastní, nestříkané okurky ze zahrádky.

Paprika

Paprika je ceněna zejména díky své schopnosti ochutit celý pokrm. Často je využívána tepelně upravená, pro což má také předpoklady - díky malému množství jistého enzymu u papriky zůstává zachována většina vitaminu C i při vaření a ohřívání
Papriky mají pozitivní účinky zejména na oběhový systém - cévy a srdce, zabraňují vzniku sraženin a hemeroidů.

 

Čekanka

Čekanka není tak známou zeleninou, přesto se ji vyplatí vyzkoušet. Používají se tzv. čekankové puky, které jsou, podobně jako chřest, pěstovány ve tmě. Listy jsou potom bílé nebo jen bledě nazelenalé a nemají hořkou chuť. Čekanka se používá nejčastěji syrová v salátech, lze ji ovšem také tepelně upravova

Čekanka prospívá díky obsahu vlákniny zažívacímu traktu, působí detoxikačně a stimuluje činnost jater, žlučníku a slinivky. Skvělou schopností čekanky je bránit ukládání těžkých kovů a tuků v těle. Tukům je navíc napomáháno k vyplavení z těla, což pomáhá proti vysoké hladině cholesterolu a ucpávání cév.

Celer

Ne každý má celer rád pro jeho výraznou chuť, je to však skvělá dietní zelenina. Doplňuje hlavně vitaminy ze skupiny B, které by jinak mohly ve stravě chybět. 

Celer pomáhá tělo chránit před bakteriemi a plísněmi, zejména v ledvinách a močových cestách. Znamý je také jeho blahodárný vliv na mužskou potenci.

 

Každý ví, že zelenina z vlaství zahrádky chutná nejlépe. Je také daleko zdravější. Široký sortiment osiva pro vypěstování domácí zdravé zeleniny naleznete v našem e-shopu!

 

Napsala Eliška Kadlecová