Ginkgo biloba pro lepší paměť

Ginkgo biloba pro lepší paměť

Ginkgo biloba  dokáže zlepšit paměť, objevte její zázračné účinky i Vy...

Ginkgo biloba je v dnešní době stále populárnější, díky svým blahodárným účinkům. 

V lékárnách i v obchodech se zdravou výživou se s přípravky s ginkgo bilobou potkáte téměř na každém kroku. 

Potřebujete se lépe koncentrovat? Čekají vás náročné testy? Máte studené končetiny? S těmito problémy vám pomůže jinan dvoulaločný nebo-li ginkgo biloba, velmi odolný jehličnan původem z Číny. 
 

Jinan dvoulaločný

Věděli jste, že ginkgo biloba je jehličnan?

Jinan dvoulaločný je znám spíš pod svým latinským názvem Ginkgo biloba, zkráceně ginkgo. Jinan dvoulaločný je dvoudomým opadavým keřem z čeledi jinanovitých.  

Historie jinanu dvoulaločného je velmi dlouhá, výzkumy prokázaly jeho výskyt již na rozhraní karbonu a permu v prvohorách. 

V minulosti byl jinan dvoulaločný rozšířen téměř po celé Severní polokouli, postupem času se však lokalita jeho přirozeného výskytu velmi zmenšila. 

V přírodě je v dnešní době zachován pouze v jediném druhu na malém území v jihovýchodní Číně. Moderní civilizací opět nalezené příznivé účinky ginkgo biloby a nenáročnost této rostliny na klimatické podmínky způsobily, že se stávají součásti zahrad i v Česku.

 

Jinan dvoulaločný klame vzhledem

Jinan dvoulaločný klame svým vzhledem. Snad každý, kdo se setká s jinanem dvoulaločným ho zařadí mezi listnaté stromy, ve skutečnosti je tomu naopak, jinan dvoulaločný náleží do třídy jehličnanů.  

Jinan dvoulaločný má ploché klínovité listy s vějířovitou žilnatinou, která je rozdělena na dva laloky mající fyziologicky blíže k jehličí. 

Pokud budete pěstovat jinany nezapomeňte, že jde o dvoudomý strom, tudíž jsou některé rostliny samčí a jiné samičí. Samičí rostliny poznáte podle shluků nazelenalých semeníků zavěšených na tenké stopce. 

Na samčích rostlinách vyrůstají útvary podobné jehnědám. Rostliny jsou schopny se opylit až na vzdálenost cca 5 km. Na plody ginkgo biloby si při pěstování budete muset počkat, protože stromy začínají plodit až ve stáří kolem 35 let. 

Předností může být to, že roční přírůstky ginkgo biloby nejsou příliš velké, takže vám nezabere příliš místa na zahradě.

 

Ginkgo biloba na vaší zahradě

Ginkgo biloba je velmi nenáročnou rostlinou na pěstování, proto se  může stát součástí téměř každé zahrady. Hlavní podmínkou pro dobrý růst je slunné stanoviště. 

Ginkgo biloba se spokojí s normální zahradní zeminou.  Po zakořenění jinany bez větších potíží snáší i sušší stanoviště. 

Problémy při pěstování obvykle nenastávají ani v jílovité a vápenité půdě. Nejvhodnější doba pro výsadbu sazenic je jaro. Sazenice lze získat výsevem semen nebo řízkováním, které se provádí v létě. Ginkgo biloba je mrazuvzdorná.

 

 

Tradiční čínská medicína využívá ginkgo již dlouho, farmaceutický průmysl na něm začal mohutně vydělávat poměrně nedávno...

Léčivou části ginkgo biloby jsou její listy, které se sbírají od jara do začátku léta. Z listů se připravuje odvar nebo tinktura. Listy ginkgo biloby obsahují velmi mnoho biologicky aktivních látek, díky nimž má řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Jsou jimi například flavonoidy, terpeny, organické kyseliny. 

Odborně se komplex těchto látek nazývá "ginkgolides" a v tomto složení se nachází pouze v jinanu dvoulaločném. Výtažek z listů rozšiřuje kapiláry v periferním cévním řečišti a zlepšuje průtokové vlastnosti krve (vazodilatace). Neopomenutelné jsou i jeho antioxidační účinky.

  

O ginkgo bilobě je známo, že zlepšuje paměť: Je to způsobeno zlepšením využití kyslíku paměťovými buňkami, což vede ke zvýšení koncentrace a celkové mentální svěžesti. 

Ginkgo biloba umí zachytávat volné radikály způsobující předčasné stárnutí. Užívání extraktu z ginkgo biloby se doporučuje osobám po mozkové mrtvici. Díky ginkgo bilobě lze urychlit zotavení. 

O užívání ginkgo biloby by měli začít uvažovat všichni, které trápí neustále studené ruce a nohy, ginkgo končetiny pomůže lépe prokrvit a tím také zahřát.  

Ginkgo biloba pomáhá i při bolestech hlavy, závratích, lýtkových křečích, depresích a úzkostných stavech. Pánové zajisté ocení příznivé účinky na potenci. 

 

Zlepšení stavu po užívání ginkgo biloby je patrný až po delší době pravidelného užívání cca za 4 - 6 týdnů. Ginkgo biloba nemá vedlejší účinky, takže se jejího dlouhodobého užívání nemusíte obávat.  

Stejně jako s léčivy, ani s ginkgo bilobou by se to nemělo přehánět, doporučená denní dávka je cca 200mg suchého extraktu rozděleného do tří dávek.  Dlouhodobé užívání ginkgo biloby není vhodné pro děti do 12 let věku a pro těhotné ženy.

 

Věděli jste?

  • Jinan dvoulaločný je národním stromem Číny.
  • V Japonsku tento strom považují za symbol plodnosti.
  • Dřevo z jinanu je velmi kvalitní a dokonale odolává škůdcům.

 

Za tým LenkaZ