Lupina ozdobí zahradu i vázu

Lupina ozdobí zahradu i vázu

Lupina ( vlčí bob) je velice nenáročnou, krásnou a užitečnou rostlinou.


Lupina mnoholistá
 (někdy zvaná také lidově "vlčí bob") je vytrvalá rostlina, která se k nám dostala z Ameriky a v našem podnebí zdomácněla. Občas můžeme divoké lupiny vidět na slunných stráních, kde lákají zářivými barvami.

Velmi snadno si ji můžeme pěstovat i ze semen na zahradě, je vhodná i k řezu - velmi pěkně působí v kombinaci s lučními květinami. Nejvhodnější jsou k tomuto účelu asi zpola rozkvetlá květenství, která postupně směrem k vrcholu nakvétají a vydrží tak několik dní.

Na zahradě můžeme pěstovat kulturní i divoké lupiny, přičemž šlechtěné bývají kompaktnější a mají velké květy v nejrůznějších barvách. Divoké lupiny jsou navíc jedovaté. 
 

Pozor, divoké lupiny obsahují velké množství jedovatých látek - už několik semen může vyvolat smrtelnou otravu, jedovatý je i zbytek rostliny. Vyšlechtěné kultivary jsou však zcela bezpečné, mnohdy se používají jako hodnotné krmivo a uvažuje se i o jejím využití v lidské výživě.

Stanoviště a péče

Pro lupinu vybíráme slunné stanoviště (ne vyloženě celodenní úpal), snese i polostín. Půda by měla být hluboká a propustná, bez velkého množství vápna. 

Lupina má schopnost poutat vzdušný dusík a obohacovat jím půdu, čímž velice zlepšuje její kvalitu. Navíc nepotřebuje dusíkem přihnojovat.


Pokud máte kyselejší půdu, bude se u vás lupině dobře dařit - na rozdíl od většiny rostlin totiž vlčí bob snáší kyselost velmi dobře. Pokud je půda chudší lupinám prospěje občasné přihnojení, zejména fosforem a mikroprvky.

Lupinu pěstujeme nejčastěji ze semen, která vyséváme od roztátí půdy nejpozději do června. Doma si ji můžeme předpěstovat už od února, můžeme se tak dočkat květu už v prvním roce, jinak kvete až od druhého roku.

Lupina je v době květu nepřehlédnutelným dominantním prvkem zahrady. Můžeme ji vysévat solitérně, do skupinek nebo v kombinaci s nižšími kvetoucími rostlinami. 

Lupiny hýří barvami

 Vlčí bob můžete sehnat v nejrůznějších barvách a jejich odstínech. Nejčastější u divokých lupin je modrá a modrofialová, vyšlechtěné kultivary však seženete téměř ve všech barvách - bílé, žluté, různých odstínech růžové a červené a ž po zmiňovanou modrou nebo fialovou.

 K dostání jsou i různé barevné směsi, které po výsadbě tvoří pestré skupinky. Pokud odstraníte odkvetlé květy, zvládne dobře vitální rostlina vykvést ještě jednou. I před nebo po květu jsou lupiny dekorativní svými listy.

 

Myslete na nadcházející sezonu, nakupujte osiva květin už nyní!

Napsala Eliška Kadlecová