Anemone čili sasanka

Anemone čili sasanka

Sličné koberce této něžné květiny můžeme vidět v okolí lesů, hájů či na vlhkých stráních. První sasanky se objevují s příchodem jara a nejčastěji bývají zabarveny do modra.

Anemone neboli sasanka je známá skalnička, která může na první pohled svým květem připomínat květ narcisu. Sasanky však na rozdíl od narcisů řadíme do pryskyřníkovité čeledě.
 

Jejich latinské, rodové jméno Anemone je odvozeno od řeckého slova anemos = vítr, jelikož rostlina se i při slabém větru ohýbá a její okvětní lístky snadno opadávají.

Základní informace 

Tato pestře kvetoucí rostlinka je však jedovatá. Obsahuje protoanemonin, kyseliny anemonovou, isoanemonovou a anemoniovou, saponiny a údajně i stopy alkaloidů. V oddenku je dále obsažen arginin.

Toxickou látkou je zejména protoanemonin.
 

Otrava touto látkou se projevuje podobně jako u pryskyřníku prudkého, tj. zvracením, bolestmi trávicího ústrojí, průjmem, zánětem ledvin. Při styku s pokožkou může vyvolat její zánět, v očích pak zánět spojivek. Udává se, že smrtelná dávka pro dospělého člověka činí asi 30 rostlin.
 

Sasanky pocházejí převážně ze severní polokoule a z asi 90 botanických druhů jich kolem 70 roste v mírném podnebném pásu. Z nich bylo vyšlechtěno mnoho zahradních kultivarů. I náš nejznámější druh sasanka hajní (A. nemorosa) dal vznik mnoha různobarevným odrůdám.

Popis

Rostlinka Sasanky je nízkého až vyššího vzrůstu. Dorůstá do výšky přibližně od 10-25 cm. Má lysý až roztroušeně chlupatý stonek, který může být až fialově naběhlý. Obvykle má jeden přízemní lístek, jehož řapík je dlouhý, obvykle také chlupatý. V horní polovině stonku vyrůstají obvykle 3 stonkové listy, které jsou řapíkaté.
 

Květy má dvoupohlavní, miskovité a vyrůstají jednotlivě i v květenstvích. Vždy záleží na druhu či kultivaru. Bývají různě zbarvené, a to od bílé, žluté, modré, růžové až po několik odstínů červené. Sasanku můžeme vidět jak na jaře, tak některé druhy i na podzim.
 

Nároky na pěstování

Sasanky jsou velice vhodné pro pěstování v našich podmínkách. Jarní druhy Sasanek vyžadují slunná místa, naopak rostlinky kvetoucí od léta do podzimu a sasanka hajní kvetoucí na jaře, potřebují spíše polostinná místa. 

Před výsadbou je vhodné hlízky namočit na 12 hodin do vlažné vody a teprve poté je vysadit na záhon.

Důležitá je humózní, hlinitopísčitá půda a dobře propustná zemina bohatá na živiny. Některé zvláštní druhy sasanek pak mohou vyžadovat půdu mírně kyselou, jiné neutrální až mírně zásaditou.

Sasanky vydrží i v teplotách mrazivých (zhruba do -12°C). Při nižších teplotách je pak tedy nutné rostlinky vyjmout ze záhonu a založit je do bezmrazého prostoru do rašeliny. Znovu do záhonů se vysazují koncem března, či začátkem dubna.

 

Exotické sasanky

Z Dálného východu je jednou z nejznámějších a také nejčastěji pěstovaných sasanek, sasanka  japonská (Anemone japonica) a sasanka hupejská (Anemone hupehensis). Obě začínají kvést koncem srpna a vydrží až do října. 

Jsou mnohem vyšší než evropské druhy – v době květu dorůstají výšky až kolem jednoho metru. Zdobí je půvabné miskovité květy, většinou bílé, růžové až nafialovělé.
 

Tyto druhy obecně vyžadují stinné kouty a propustnou vlhkou, spíše mírně kyselou půdu, bohatou na živiny. Na zimu pak uvítají vydatnou přikrývku z listí či chvojí.