Jak se v zimě starat o pokojové rostliny

Jak se v zimě starat o pokojové rostliny

Pokojové rostliny tvoří součást našich interiérů, ozdobují jej, čistí vzduch a tlumí hluk. Vnášejí do něj kus přírody. Pokud se z ní chceme těšit stejně jako z té venkovní, je třeba o ni správně pečovat.

Přestože pokojové rostliny prožívají období vegetačního klidu, potřebují pravidelnou péči. Ta v zimě se ale liší od té po zbytek roku. Obecně platí, že rostliny jsou více náchylné na přelévání, či na tepelné šoky.

Některým kvetoucím a tropickým rostlinám (orchideje, banánovníky, bramboříky) pak mohou dokonce vadit i jablka či pomeranče, které máme v misce na stole.

Z dozrávajícího ovoce se totiž odpařuje etylen, který urychluje odkvétání. Přítomnost etylenu kromě toho také nevyhovuje řezaným květinám.

Naopak zvýšenou péči není třeba věnovat ibiškům, dracénám, tchyniným jazykům či gumovníkům.

 

Zde je výčet základních pravidel, kterých se držet při zimní péči o pokojové rostliny:
 

Dostatek světla

Jelikož rostliny nemají dostatek denního světla, téměř nerostou. Proto je důležité rostlinu umístit na nejsvětlejší místo v bytě. Někdy bývá doporučováno rostliny během zimy stěhovat. 
Ve dnech, kdy bývá sluneční svit nejslabší a trvá nejkratší dobu, by rostliny měly být co nejblíže u okna.

 

Teplo a dostatečná závlaha

Pozor bychom pak ale měli dát na příležitostné větrání. Někdy stačí opravdu trochu průvanu, nebo chladný vzduch ze špatně těsnících oken a rostlina začne chřadnout a ztrácet listy.

Listy také bývají náchylné na suchý vzduch, proto by měly být co nejdál od ústředního topení. Optimální místo pro pokojové rostliny je tam, kde je okolo 18 stupňů Celsia. Pokud nemáme možnost tuto teplotu a zároveň slunné místo zajistit, musíme dbát na pravidelnou závlahu.

V opačném případě, v případě světlého místa, snížíme počty zalévání na minimum. Je dobré substrát udržovat jen lehce vlhký. Při pokojové teplotě zaléváme jednou týdně.

 

Hnojení či přihnojování

Hnojení rostlin přes zimu většinou není potřeba, naopak to rostlinám může i uškodit. Živiny vyžadují pouze ty, které přes zimu kvetou.

Pro ostatní pokojové rostliny je první pohnojení ideální až koncem února či začátkem března, kdy je vhodné rostlinu také přesadit.

Prach a škůdci

Jelikož v zimě potřebuje rostlina přijímat co nejvíce světla, je nutné její listy udržovat čisté. Proto je vhodné jednou týdně z listů setřít prach. Pomoci může i lesk na listy, který nejenže odpuzuje prach, ale chrání také proti škůdcům.

Stačí jej aplikovat ze vzdálenosti asi 30 centimetrů jednou za tři měsíce. Lesk však není vhodné používat na všechny typy rostlin. Nehodí se například na palmy, kapradiny, fialky či orchideje. 

Také bychom jednou týdně měli kontrolovat přítomnost možných škůdců. V případě nalezení některého je samozřejmé urychlené zlikvidování. Někdy postačí setřít rostlinu vlhkým hadříkem, či její osprchování. Pokud ne, je na místě použití postřiku.