Jak na zahradní jezírka a co do nich

Jak na zahradní jezírka a co do nich

Velmi oblíbený způsob dekorace zahrady. Zahradní jezírka však můžou plnit i nejrůznější funkce, jako například pro chov okrasných ryb, travin, nebo také jezírka koupací jsou velmi oblíbená.

Hlavní účel, se kterým si jezírka na zahradu umisťujeme, je estetika a dekorace. V tomto případě nemají jezírka žádnou další funkci.

Existují však, ale jezírka určená například pro chov ryb, kdy pak je jezírku přizpůsobena konstrukce nádrže, velikost, způsob osázení vodními rostlinami či míra zarybnění.

 

Výběr jezírka a umístění

Při výběru jezírek je nutno zvážit především účel, který má jezírko splňovat. Dále je nutno zvážit velikost jezírka. Od ní se totiž odvíjí jak pořizovací náklady, tak především ty provozní. 

Ať už se jedná o náklady na elektřinu za provoz čerpadel, UV lamp, bakteriálních násad či přípravků na potlačení řas.

Pro jezírko se snažíme vybrat místo, které není na přímém slunci. Pokud však nemáme jinou možnost, můžeme si pomoci výsadbou stromů okolo jezírka. Pomoci mohou také lekníny, či vyšší druhy pobřežních rostlin.

Jednotlivé druhy jezírek pak rozlišujeme také podle modelace dna. Zahradní, okrasné jezírko má dno obvykle jednotlivé, mělké a středně hluboké zóny. Zde je také velký důraz kladen na vodní rostliny.
Izolační jezírková fólie není totiž zrovna pěkný materiál, který by jezírko dostatečně dekoroval.

Okrasná jezírka nemívají obvykle hluboké nádrže. Běžné jsou hloubky do 1,5 metru, což je dostačující k přezimování většiny okrasných ryb.

Dna bývají pokryta kačírkem, či jiným druhem dekorativního kamení a štěrku. Kačírek zde na rozdíl od koupacích jezírek, nebo jezírek pro chov ryb, plní zejména estetickou funkci.
 

 Co do jezírka

  • Rostliny

Vodní rostliny jsou nedílnou součástí jezírek, které plní funkci jak okrasnou, tak i užitečnou. Existuje mnoho druhů okrasných rostlin, které buď rostou ve hluboké vodě – tyto rostliny pak nepotřebují půdu, nebo rostliny plavoucí na hladině s kořeny volně visícími.

Dále existují také pobřežní rostliny, jejichž kořeny jsou převážně těsně pod vodou. Listy a květy pak vyčnívají nad hladinou. U některých otevřených ploch, kde bývají oblasti se stále mokrou půdou, se pak mohou pěstovat bažinné rostliny, které se vyznačují svými zářivě barevnými květy a listy zajímavých tvarů.

V neposlední řadě pak existují druhy okrasných rostlin, které vůbec nekoření. Pouze se vznášejí na vodě nebo plavou na hladině.

Hladinu jezírek mohou rozjasnit rostliny jako například stulík malý, orobinec menší, kalatka dvouklasá, plavín, vodoklas vodní, lakušník vodní, řezan pilolistý či kotvice plovoucí.

Listy leknínů by měly pokrývat hladinu jezírka maximálně z poloviny.

Nejčastěji však hladinu zdobí nejrůznější druhy leknínů, které jsou vyšlechtěny do celé škály barevných odstínů. 

Při březích jezírka se pak velmi dobře pěstují vlhkomilné půdopokryvné trvalky, okrasné trávy či kapradiny. Tyto rostliny navíc vytváří přirozený přechod od vody k ostatním částem zahrady.
 

  • Okrasné ryby

Pokud chcete ve svém jezírku pěstovat také okrasné ryby, jednoznačně se doporučuje rada odborníka, který vám poradí, zda vámi vybraný druhy ryb je vhodný do podmínek vašeho jezírka či nádrže.
Mezi nejtypičtější představitele ryb chovaných v okrasných jezírkách je například Kapr Koi, Karas, Perlín ostrobřichý, Jeseter, nebo klasický Kapr obecný.

 

  • Světlo a efekty

Další možnost jak dozdobit a vyšperkovat naše jezírko je pomocí nejrůznějších vodotrysků, vodopádů, potůčků či pomocí světelných efektů.