Jak udržet rostliny ve váze dlouho krásné

Jak udržet rostliny ve váze dlouho krásné

Každá žena ráda dostává květiny, avšak aby se z nich mohla těšit ještě dlouho po obdržení, je třeba řídit se několika zásadami.



Každá žena ráda dostává květiny, avšak aby se z nich mohla těšit ještě dlouho po obdržení, je třeba řídit se několika zásadami.

Řezané květiny dlouho krásné nevydrží, jelikož rychle vadnou.

Tento proces se však dá částečně zpomalit. Stačí se řídit několika zásadami a květiny vám ve váze vydrží o něco déle krásné a svěží. 

Řezané kytice nějakou dobu bez vody vydrží, avšak tato doba by neměla být delší než 1 hodina. Pro delší převoz je vhodné tedy zvolit nějaký alternativní druh závlahy.

 
V tomto článku se můžete dočíst, jak se starat o řezané květiiny a naleznete tu rady a typy. 
 

V lepších květinářstvích dostanete malé ampulky naplněné vodou, které se navlékají na stonky květin. Pro závlahu na převoz je také možno použít tkaninu, která vodu nasaje a květinu po určitý čas udržuje vlhko

V mrazivých dnech si pak květinu nechte zabalit do papíru, nejlépe ve dvou vrstvách, aby vám květina zbytečně nenamrzla.

Ihned po příchodu domů vložte květinu do vlažné vody. Pod tekoucím proudem seřízněte stonky šikmo, přibližně v úhlu 45 stupňů. 

Ihned po příchodu domů seřízněte stonky a vložte květinu do vlažné vody. 

Pod vodou se doporučuje proto, že k řezu stonku se nedostane vzduch a rostlina tak snáz nasaje vodu. Rostlina se také snáz přizpůsobí vnitřní teplotě.

Váza, do které květiny vkládáte, by měla být vždy čistá. Případné nečistoty by mohly způsobit vznik kalů a množení bakterií. Vázu, nebo nádobu na květiny, naplňte do jedné třetiny vlažnou vodou. Pokud se v ní vytvořily bubliny, nechtě ji chvíli odstát.

Ještě před vložením kytice do vody zbavte stonky všech lístků, které by sahaly pod hladinu vody v nádobě. Pokud by zůstaly ve vodě, začaly by se v ní rozkládat. Do vody nasypte výživu, kterou jste dostali v květinářství společně s květinou.

Nyní můžete vložit květinu do vázy. Stonek nemusí být ponořený celý, stačí přibližně 4 cm.

Vázu s květinou umístěte na poloslunné místo. Vnitřní teplota by pak měla být okolo 20 stupňů Celsia a bez velkých výkyvů teplot. Co velmi škodí květinám, je také průvan, proto na něj pozor!

Vodu květinám vyměňujte nejlépe obden, bakterie tak nemají šanci škodit. Čerstvost pak také prodloužíte dalším, šikmým seřezáváním stonků. 
 

Rady a tipy

  • Pokud jste v květinářství nedostali sáček výživy pro květinu, vložte do vázy kousek dřevěného uhlí. To vodu zdezinfikuje a zabrání zahnívání stvolů.
  • Stejně pak poslouží i stroužek česneku. Ten zaručí krásně čirou, nekazící se vodu.
  • Výživu kyticím dodá také použitý sáček černého nebo zeleného čaje.
  • Pokud se vám začne ohýbat například gerbera, postavte ji na chvíli do vařící vody. Po chvíli se květina opět narovná.
  • Květiny s dutými stonky zastřihněte šikmo, naplňte stonek studenou vodou a vlhkým kouskem vaty jej ucpěte. Rostlina vydrží déle čerstvá.
  • Rostlinám, které mají ve stoncích mléčnou šťávu, se doporučuje naopak vodorovný sestřih. Stonky dále namočte do vlažné vody, dokud mléčná šťáva nepřestane vytékat.
  • Pokud vám vadnou rychle růže, ponořte je celé do studené vody, nejlépe přes noc. Ráno budou opět svěží a čerstvé.