Vánoční květiny ozdobí váš domov

Vánoční květiny ozdobí váš domov

Které tradiční vánoční květiny letos ozdobí váš domov? Bude to vánoční kaktus, hvězdník, brambořík nebo vánoční hvězda?



Vánoce se pomalu blíží a je na čase začít uvažovat, které květiny se stanou součástí sváteční výzdoby vašeho bytu. Za tradiční vánoční květiny se považuje vánoční kaktus, hvězdník, brambořík a vánoční hvězda. 
Před svátky jsou těchto květin plné obchody. Mnoho lidí je proto po Vánocích vyhodí, což je škoda. 
Vánoční květiny lze pěstovat po mnoho let a při dobré péči budou příští rok o Vánocích znovu kvést. 
V tomto článku se dočtete o celoročním pěstování vánočního kaktusu, hvězdníku, bramboříku a vánoční hvězdy. Jako bonus vám nabízíme tip na rychlení jarních cibulovin, které taktéž mohou ozdobit váš domov i o Vánocích.

Vánoční kaktus

Vánoční kaktus (lat. Schlumbergera) náleží do čeledi kaktusovitých (lat. Cactaceae), ač svým vzhledem klasické kaktusy příliš nepřipomíná. 

Vánoční kaktus je tzv. epifytním druhem kaktusu, který v přírodě roste v korunách stromů ve vlhkých tropických oblastech. 
Díky tomu potřebují i vánoční kaktusy pěstované v bytě dostatek vlhkosti. Na pulty obchodů se dostávají kultivary vánočního kaktusu, proto se před Vánoci můžete setkat s červeně, bíle, růžově i oranžově kvetoucím vánočním kaktusem.  

Při pěstování vánočního kaktusu stačí dodržet pár zásad vycházejících z jeho přirozených požadavků a můžete se na květy těšit i příští rok. 

Vánoční kaktus je tzv. krátkodenní rostlina začínající kvést až v době, kdy se dny začínají krátit. Pokud vám na loňských rostlinách zatím nevyrašily poupátka, nezoufejte příští rok se jistě dočkáte. 

Vánoční kaktus nikdy nedávejte na přímé slunce.


Co proto máte udělat? Po Vánocích přeneste odkvetlé rostliny do chladnější místnosti, nejlépe na severní stranu, kde budou mít dostatek světla, ale zároveň na něj nebudou dopadat přímé sluneční paprsky, které jim příliš nesvědčí. 

Po odkvětu vánoční kaktus zažívá období klidu. V tomto období ho zalévejte pouze mírně, nehnojte. Období růstu přichází na jaře. Po odeznění mrazíků vyneste kaktus na venkovní letní stanoviště. 

Na letním stanovišti dopřejte vánočnímu kaktusu dostatek vláhy (ne přemokření). Do zálivky je možné občas přidávat hnojivo, dejte si pozor, aby neobsahovalo vápník. 


Pro zálivku je nejvhodnější odstátá nebo dešťová voda.

Ve velmi suchých a horkých dnech můžete rostlinám ráno nebo večer dopřát rosení. Před příchodem mrazíků schovejte rostliny zpět do bytu. 

Ideální je stanoviště s nižší teplotou, protože při teplotách cca nad 22 °C rostliny sice bujně rostou, ale nezačnou kvést. 

Pro vykvetení je důležitá právě snížená teplota před nasazením poupat. Řešením je i postavení květináče s vánočním kaktusem do meziokenního prostoru. 

Do tepla vánoční kaktus přemístěte až po nasazení poupat těsně před Vánocemi. Narašené vánoční kaktusy v suchém prostředí pravidelně roste, aby nedošlo k opadání květů. 

    

Hvězdník

Hvězdník (lat. Hippeastrum) je další z typicky vánočních květin. V obchodech ho velmi často najdete pod chybným označením Amaryllis. 

Zvonkovité květy na dlouhé lodyze vyrůstající z mohutné cibule jsou hlavním poznávacím znakem této rostliny.  Stejně jako u vánočního kaktusu existuje mnoho kultivarů, takže si můžete vybrat z velkokvětých, plnokvětých, malokvětých, cybister a trumpetovitých odrůd. 

Hvězdník se pěstuje z cibule, kterou zasaďte do většího květináče se vzdušným a propustným substrátem, nejlépe se hodí univerzální zahradnický substrát nebo substrát pro pokojové rostliny.  

Na dno květináče nezapomeňte dát drenážní vrstvu z keramzitu nebo z kamínků. Správně zasazená cibule by měla být minimálně z poloviny nad zemí. 

   

Proti případnému zahnívání cibule lze preventivně posypat povrch substrátu antukou (drenáž). Zasazenou rostlinu postavte na světlé stanoviště s pokojovou teplotou. 

Zálivku provádějte zpočátku velmi opatrně. Rašící cibule je náchylná na vznik hniloby.  Ke zvýšení zálivky by mělo dojít až v době, kdy je vidět celý květní stvol a začínají vyrůstat nové listy. Nikdy nezalévejte špičku cibule. 

Čerstvě přesazené cibule nepotřebují hnojení.  V novém substrátu je dostatek živin pro vývin květu. Stvoly s květem mohou být příliš vysoké a těžké, pokud se vám bude zdát, že by se stvol mohl zlomit, přivažte ho preventivně k opoře. 

Vegetační klid je pro hvězdník nesmírně důležitý - pokud mu ho nedopřejete, v následující sezóně nepokvete.

Po odkvětu začnou hvězdníku růst nové listy. V létě hvězdník vyneste na venkovní prosluněné suché stanoviště. Od poloviny srpna začnou pozvolna usychat okrajové listy, což je znamením, že se rostlina připravuje na období klidu. Snižujte postupně zálivku. 

Cibule se zatáhne a pak ji budete moci uložit do chladnějšího zimoviště (kolem 10 °C). Hvězdníky by měly odpočívat nejméně tři měsíce

V období klidu je téměř nezalévejte. Doba od výsadby cibule do květináče po vykvetení se pohybuje v rozmezí 1 - 3 měsíců v závislosti na pěstebních podmínkách a na kondici cibule. 

Brambořík

Další rostlinou považovanou za "vánoční" je brambořík (lat. Cyclamen). Bramboříky se na pultech obchodů vyskytují v průběhu roku celkem často, proto je velmi pravděpodobné, že se ocitl i ve vašem bytě. Jak se o brambořík starat, aby vám dělal radost po dlouhou dobu? Vždy záleží na tom, kdy si brambořík pořídíte. 

"Vánoční" bramboříky po odkvětu přeneste na chladné stanoviště, ideální je teplota od 10 °C - 15 °C. Vhodné jsou například meziokenní prostory u východních či severních oken. Pozor dejte v případě prudkých mrazů, kdy může i v meziokenním prostoru klesat teplota k bodu mrazu. 

V zimním období bramboříky zalévejte pravidelně v malých dávkách. Odstátou vodu vždy nalévejte pouze do podmisek. Při zálivce svrchu by mohlo dojít k uhnívání hlíz či k vytvoření skvrn na květech a listech. 

Brambořík lépe prospívá ve vlhčím prostředí, pěstitelům se osvědčilo umístění květináče do navlhčeného keramzitu (opatření pro příliš suché byty).   

V létě můžete brambořík vynést na venkovní stinné stanoviště, které je chráněné před deštěm. V létě brambořík potřebuje pouze minimální zálivku. Až se na bramboříku objeví mladé listy, můžete ho přesadit do propustného substrátu. 

První zálivku po přesazení proveďte až za 14 dní po přesazení. Brambořík potřebuje pro vývin květů spíše chladné prostředí, v suchých bytech a v blízkosti topení se bramboříkům pravděpodobně dařit nebude. 

Vánoční hvězda – stálice mezi vánočními květinami

Vánoční hvězda (lat. Euphorbia pulcherrima) je s vánočním kaktusem největší stálicí mezi vánočními květinami. Vánoční atmosféru nejčastěji podtrhuje červenolistá varianta, vyšlechtěny však byly rostliny s bílými, růžovými i panašovanými listy. Bohužel mnohé z těchto krásek se dalších Vánoc již nedočkají, protože jejich majitelé považují jejich pěstování za příliš složité. 

Ve skutečnosti není pěstování vánoční hvězdy příliš obtížné a zvládne ho téměř každý. Vánoční hvězdy potřebují pro svůj růst teplé světlé stanoviště, ideální je stálá teplota nad 20 °C. Vánoční hvězdě nesvědčí studený vzduch proudící od oken a přímé sluneční paprsky. Vánoční hvězda má ráda v období kvetení vyšší vzdušnou vlhkost.   
 

Po odkvětu přemístěte vánoční hvězdu na chladnější místo a snižte zálivku i vzdušnou vlhkost. Na jaře vánoční hvězdu seřízněte ve výšce cca 10 cm. Pozor dejte na bílé mléko, které z ní bude vytékat, dráždí pokožku. Nesmí se dostat do očí! Vytékající mléko můžete zastavit pomocí horké vody či plamenu svíčky. 

Vánoční hvězdu je vhodné na jaře přesadit. Přes léto můžete rostlinu pěstovat venku, velmi ji to prospěje. V létě rostlinu dostatečně zalévejte a přihnojujte, aby zesílila a měla dostatek síly pro vykvetení. Na podzim přichází nejdůležitější úkol nutný pro vykvetení vánoční hvězdy a s tím spojené zbarvení horních listů. 

Vánoční hvězda potřebuje před vykvetením minimálně po dobu dvou měsíců pravidelně zatemňovat nejméně na 12 hodin. Vánoční hvězda ve své domovině kvete v době, kdy jsou tam krátké dny a dlouhé noci. Stejné podmínky potřebuje i u nás, kde jsou dny mnohem delší, takže se musí uměle přistiňovat. 

Pokud vydržíte vánoční hvězdu celou dobu pravidelně zatemňovat, dočkáte se krásného zbarvení nových listů.  

Poslové jara na Vánoce – proč ne... 

Cibuloviny jsou považovány za poslíčky jara, ale stále častěji se s nimi můžete setkat i v období Vánoc. Pokud chcete ozdobit svůj byt kvetoucími cibulovinami, zasaďte cibulky do misky začátkem listopadu. 

Misku postavte do teplé místnosti, abyste urychlili růst. Pravidelně zalévejte. Vhodnými cibulovinami pro rychlení jsou krokusy, hyacinty, narcisy a modřence.  

Napsala LenkaZ