Domácí pečený čaj

Domácí pečený čaj

Pečený čaj je skvělý v chladných zimních měsících i jako ledové občerstvení v horkých dnech. Potěšte své blízké originálním a chutným dárkem!

Pečený čaj možná znáte z obchodů pod označením "babiččin ovocný čaj." Nic se však nevyrovná domácímu, čistě přírodnímu výrobku. Přitom jeho výroba není nijak obtížná!
 

Pečený čaj je ovocnou pochoutkou v létě i v zimě. V Chladných měsících jej upravíme jako horký kořeněný ovocný čaj pro zahřátí, v létě jej zalejeme studenou vodou s kostkami ledu a máme osvěžující nápoj. 

Pečený čaj je čistě přírodní, jen ovoce a cukr, nemusíte se bát žádných konzervantů, barviv a umělých sladidel. 

Použít můžeme spoustu různých druhů ovoce a kombinovat je podle chuti. Hledáte originální dárek k narozeninám nebo pod stromeček? 

Sada skleniček s domácím pečeným čajem ozdobených hezkou cedulkou s popiskem, případně s kouskem látky přes víčko vypadá velmi dobře a každou hospodyňku potěší. Sklenička je milá i jako drobná pozornost třeba při návštěvě. 
 

 Recept na výrobu

Na přípravu pečeného čaje potřebujeme ovoce, koření a cukr. Ovoce je nejlepší čerstvé, můžeme však použít i mražené. 

Aby měl čaj intenzivní, vyváženou chuť, měly by zhruba polovinu váhy ovoce tvořit kyselejší druhy, jako je například rybíz - díky červenému rybízu navíc nálev získá krásnou červenohnědou barvu

K přípravě čaje můžeme použít prakticky všechny druhy ovoce včetně citrusů, nevhodný k pečení je banán. 

Ovoce omyjeme, drobnější druhy (rybíz apod.) použijeme celé, větší vypeckujeme a oloupeme, pokud je potřeba, a nakrájíme na drobnější kousky. Jablka ani hrušky loupat nemusíme.

Můžeme použít citrony (obzvlášť, pokud máme převahu sladkého ovoce a chybí zde kyselá chuť) - použijeme 1-2 citrony na 2 kg ovoce, případně navíc ještě citronovou šťávu nebo limetky. 

Citrony můžeme oloupat nebo použít i s kůrou - kůra dodá čaji pikantní, jemně nahořklou chuť.

Citrony nakrájíme na kostičky a přidáme ke směsi.

Cukru potřebujeme kolem 1 kg na 2 kg ovoce. Pokud máte radši sladší a ovoce je hodně kyselé, můžete použít až 1,5 kg. Naopak, pokud sladíte málo nebo chcete každému dát možnost výběru, můžete množství cukru snížit i na 0,5 kg.

Pokud chceme použít citrony i s kůrou, je třeba koupit chemicky neošetřené plody (bio kvalita) nebo je dlouho máčet a drhnout v teplé vodě


Koření používáme klasické "vánoční" - skořici, hřebíček, badyán, anýz a podobně. Hezky vypadají celé kousky koření ponechané ve skleničkách - hvězdičky badyánu a smotky skořice, zároveň však použijeme i trochu mletého koření pro lepší ochucení.

Směs dobře promícháme a rozprostřeme na hlubší plech. Pečeme v troubě na 200 °C zhruba 30 - 45 min, dokud ovoce nepustí šťávu, můžeme občas promíchat.

Čaj můžeme ochutit i rumem - v zimě určitě čaj s rumem přijde vhod. V tomto případě přilejeme 1-2 dcl rumu po vytažení z trouby, dřív, než směs zchládne. Pokud chcete rum jen v některých skleničkách, vlijte do každé z nich po lžičce alkoholu a doplňte ovocnou směsí.


Po vytažení z trouby ještě horkou směs plníme do čistých skleniček, zavíčkujeme a položíme vzhůru nohama. 

Pokud chcete, aby skleničky vypadaly hezky jako dárek, vystřihněte čtverce z látky (dobře vypadá kostkovaná nebo jednobarevná tkanina, nevhodné jsou umělé materiály) a přivažte je přes víčko přírodním provázkem nebo přigumičkujte. 

Vhodné je vyrobit i cedulky s popisky sklenic - vy ani případný obdarovaný potom nezapomenete, co je vlastně uvnitř.


Zaujal Vás článek a dozvěděli jste se něco nového? Podpořte náš web jeho sdílením!

Napsala Eliška Kadlecová