Exotická Fuchsie snese i mráz

Exotická Fuchsie snese i mráz

Exotická Fuchsie snese i mráz - mezi pěstiteli oblíbená rostlina, která je nenáročná na pěstování, a z jejíž krásy se budetě těšit po celý rok

Exotická Fuchsie snese i mráz

Fuchsie -(lat. Fuchsia) - je rostlinou patřící do čeledi pupalkovitých (lat. Onagraceae). Tento druh obsahuje nespočet odrůd s krásnými květy. Fuchsie jsou velice oblíbenou rostlinou mezi pěstiteli, ozdobí každý parapet či zahrádku od jara do podzimu. Její převislé květy mají nespočet barev a tvarů. Fuchsie můžeme také pěstovat na kmínku, jako keříky, různě tvarově upravovat.

Fuchsie pochází z vlhkých pralesů tropické Střední Ameriky, z údolí Amazonky a objevili je dřívější dobyvatelé v 17.-18. století. Novodobí sběratelé rostlin často podnikají výpravy právě sem. Po první vypěstované Fuchsii rychle propadnete kouzlu jejich květů a vůní a stanete se jedním z dobyvatelů-sběratelů, a budete chtít mít co nejvíce rostlin ve své "sbírce", ehm, truhlíku.

Představíme si některé z druhů Fuchsií

Existuje asi 10000 druhů fuchsií. Květy jednotlivých druhů rozlišujeme jako jednoduché, plolplné a plné, dále převiské, polopřevislé, převislé trubkovité a vzpřímené. Barevné škály od bílé, po růžovou, přes červenou, po purpurovou. Obecně dělíme fuchsie na tři skupiny:

  • vzpřímené fuchsie
  • převislé fuchsie
  • hroznokvěté fuchsie

Fuchsie (lat. Fuchsia boliviana) - je exotická rostlina pocházející z Peru. Jedná se o stálezelený keř většího vzrůstu dosahující 2-4 m výšky. Není náročná na pěstování, vyhovuje jí stín i polostín. Je mrazuodolná do -4°C.  Rostlina kvete v pozdním létě. Plody jsou jedlé bobule o velikosti 2,5 cm, jemně nasládlé, příjemně vonící.

Fuchsie do vaší sbírky pro přehlídku barev, tvarů a vašeho pěstitelského umění: Fuchsie Royal Velvet - Fuchsie na kmínku, Fuchsie miniflora - s květy menšími než 4 mm, Fuchsie Magelancia - odolná Fuchsie, pro venkovní stanoviště, velkokvěté Fuchsie různých názvů s květy jako exotické motýlí křídla, uvidíte sami, kolik odrůd je dostupných na českém trhu.

Pěstování Fuchsie

Výběr stanoviště

Výběr stanoviště je základním kamenem pro pěstování fuchsií, abychom se z jejich květů mohli těšit co nejdéle. Fuchsie nevystavujeme přímému slunci, sluneční svit je potřeba, ale nevystavujte Fuchsie polednímu slunci. Optimální je umístit fuchsie na jih, jihovýchod, v krajním případě na jihozápad. Stanoviště by mělo být chráněno před přímým větrem. Příliš suchý vzduch způsobuje opadávání list. Na venkovní stanoviště je umístíme po 15. květnu, aby nehrozili mrazíky. Pokud chceme umístit na venkovní stanoviště dříve - již v dubnu, doporučuje se obalit truhlík černou netkanou textilií. Fuchsie není typicky pokojovou rostlinou, lépe ji světší svěží vzduch na balkoně, či zimní zahradě. Je ozdobou pergol a venkovních posezení. Mimo svěží vzduch jí vyhovuje i ranní rosa, či plánované rosení během dne. Fuchsie díky svému původu prospívá při teplotě 18-24°C a vyšší vzdušné vlhkosti.

Jak se starat o Fuchsie

Výběr substrátu - Fuchsiím vyhovuje dobře propustný substrát. Půdalehce kyselá až neutrální, podobná půdě v jejich domovině. Vhodný je substrát se směsi rašeliny, kůry a humusu. Vhodný je také substrát ze dvou dílů zeminy, jednoho dílu rašeliny a jednoho dílu písku. Záleží na vás, co je dostupnější. Každý rok si můžeme substrát obměnit, podle toho jak Fuchsie prospívají.  Nebo můžeme použít průmyslově balený substrát pro balkónové, či pokojové rostliny namíchány právě z této směsi. Rostlinám se dobře daří v keramickém truhlíku, pokud pěstujeťe v plastovém truhlíku, nezapomtě přidat na dno keramické střepy.

Zálivka - Fuchsie patří mezi rostliny náročné na zálivku. Pokud rostlinu přelijete, hrozí zahnívání kořenů. Pokud rostlina přeschne, shodí poupata i listy. Se zálivkou, tedy opatrně. Dávkujte ji po částech brzy ráno nebo navečer, nejlépe odstátou vodou. Substrát necháváme mírně vyschnout, neudržujeme příliš vlhký. V jarních a podzimních měsících rostlinu nepřemokřujeme. Při horkých letních dnech rostlinu rosíme.

Hnojení - pokud rostlinu přesazujeme, vydržíme s hnojením prvních 14 dnů, než se rostlina zcela adaptuje. Jako všechny ozdobné a kvetoucí rostliny je i fuchsie náročná na živiny. Potřebné živiny jí dodáváme běžně dostupnými hnojivy. Pokud dohnojujeme rostliny v květu, můžeme hodně naředěným hnojivem zalévat každý den. Vhodné je hnojivo s vysokým obsahem železa. Hnojení ukončíme v září, aby rostliny stihli do přezimování dozrát. Hnojivo nedáváme nikdy na příliš vyschlý substrát. 

Škůdci -  mezi nejčastější škůdce patří molice, mšice, třásněnky a svilušky. K jejich množení přispívá vysychání rostliny. Těchto škůdců se dobře zbavíme běžně dostupnými postřiky. Důležité je postřiky střídat. Na konci léta můžeme rostliny ošetřit proti plísním.

Množení - Fuchsie se množí semeny, dělením, odnoži nebo řízkováním. Jejich množení je vždy úspěšné. Fuchsie můžeme množit celé vegetační období. Rostlinka by měla mít již zdřevnatělé výhonky tj. od konce srpna do přezimování. Z nekvetoucích rostlin koření řízky lépe. Řízky p délce 10-12 cm necháme zakořenit v tmavé nádobě v pokojové teplotě. Řízky zakoření během tří týdnů. Tyto zakořněné řízky přesadíme do připraveného substrátu.

Udržování v květu - pokud chceme, aby rostlina plně kvetla, odstraňujeme odkvetlé květy a plody, které rostlinu oslabují.

Přezimování - Fuchsie potřebují období vegetačního klidu. Rostlinu na přezimování připravíme tak že zaštípneme její konce, a zbavíme ji listů. Přezimují při teplotě 6-10°C . Při přezimování zaléváme 1-2x do měsíce. Během února zvýšíme zálivku a v květnu rostlinu přesadíme. Její kořeny výrazně zakrátíme. Na rostlině se velmi rychle začnou objevovat nové výhonky, které se hodí na řízkování. Rostlinu tak můžeme nejen využít k vypěstování nových rostlin, ale také ji řízkováním můžeme tvarovat. Některé druhy fuchsií jsou zimovrzdorné, jedná se o druh - Fuchsia magellanica. 

Dobrá rada na závěr - rostlinu každý rok přesazujte do nového substrátu. Při přezimování se nebojte rostlinu řádně zkrátit.

Při pěstování Fuchsií Vám přejeme hodně úspěchů a truhlíky plné bohatých a exotických květů.