Něžnost a půvab záhonu v bílé barvě

Něžnost a půvab záhonu v bílé barvě

Něžnost a půvab záhonu v bílé barvě - zajímáte se o trendy v bydlení a designu, pak jste se jistě také zamilovali do bílé barvy, ať už je to sedačka, dekorativní váza, nebo pás záhonu před domen v něžné bílé, a co truhlík s designovým hyacintem za oknem ? 

Něžnost a půvab záhonu v bílé barvě

Něžnost a půvab na záhonu v bílé barvě - zajímáte se o trendy v bydlení a designu, pak jste se jistě také zamilovali do bílé barvy, ať už je to sedačka, dekorativní váza, nebo pás záhonu před domen v něžné bílé, který lemuje přístupovou cestu. A co truhlík s designovým hyacintem za oknem ? Zkuste se zasnít, jak by se vám takový záhon či truhlík líbil, protože taková bílá je, jemná a snová, něžnost sama.  

Cibuloviny v bílé

Cibuloviny pěstujeme v dobře propustné půdě. Přemokřená půda jim nesvědčí, cibulky mohou uhnívat. Cibuloviny jsou poslíčky jara. Budou prvními, které uvidíme kvést na našem záhonu. Na podzim vysaďte cibuloviny narcisů a tulipánů. 

  • Narcis bílý (lat. Narcissus poeticus) - je rostlina z čeledi amarilkovitých. Jedná se o vytrvalou bylinu s cibulkou. Je známo až 60 druhů narcisů. Voňavé květy od dubna do května. Dosahují výšky 20-60 cm.
  • Hyacint (lat. Hyacinthus orientalis) - květy od dubna do června. Zajímavý k řezu a do originálních vazeb, má velkolepé hroznovité květenství. Vyzkoušejte ho i do jarních truhlíků za okno. Udělá nejen radost, ale sklidí velký obdiv. Dorůstá do výšky 15-25 cm.
  • Crocus - jemné květy od března do dubna, výška 10-15 cm. Vysaďte si jej i do trávníku před domem. Jemné kvítky vám padnou do oka každé ráno před odchodem do práce a zvednou vám náladu.
  • Frézie - pochází z Jižní Afriky. Květy jsou jednostranné, s výraznou, příjemnou vůní. Je složkou luxusních parfémů. Vhodná na svatební vazby a dekorace. Bílé kvítky na tenké stonce jsou zosobněním něhy na záhonu i ve váze. 

Další zástupci cibulovin:majestátný a skvostný Mečík (lat. Gladiolus) , trendy Tulipán, krásně tvarované květy má Kosateček Iris, Liatris, Lilie - Lilium.

Trvalky v bílé

Trvalky, letničky a víceleté rostlinky vyséváme s rozmyslem. Je dobré si určit linie na záhonu, zejména podle výšky rostlin. Trsnaté rostlinky směrujeme k okrajům záhonu. 

  • Srdcovka nádherná (lat. Dicentra spectabilis) -  roste v trsech a dorůstá výšky 60-90 cm. Kvete od května do června. 
  • Pivoňka bělokvětá (lat. Paeonia lactiflora) - Krásné květy od května do června, s opojnou vůní. Výška 100 cm.
  • Iberka (lat. Iberis sempervirens) - má polštářkovitý růst. Kvete od května do června. dorůstá výšky 15-30 cm. Vhodná na okraj záhonů, do truhlíku. 
  • Tařice (lat. Lobularia maritima) - kvete od května do října. Vytváří přízemní růžici.
  • Ammobium allat - Slaměnka - dekorativní i v suchém stavu. 

Další vhodné trvalky v bílé -  Sedmikráska (dvouletá rostlina), Udatna, Astra, Zvonek, Kopretina, velmi zajímavé a krásné květy exotické Kopretiny kýlnaté, Bavlník, droboučké květy má Šáter, vhodný k pěstování na každé zahrádce, hodí se k doplnění vazby kytic, které vždy dodá jemnost a šmrnc, Suchobýl, Protěž alpská, 

Stromy a keře v bílé

Stromy a keře vybíráme do zahrady na delší dobu, než letničky, které můžeme každoročně obměňovat. U keřů a stromů zvažte také celkovou polohu zahrady a místo, které vzrostlejší rostlině vyberete. 

  • Durman obecný - výrazné a velké květy od června do září. Lze pěstovat v nádobách, závěsných koších. Blahovičník Alpina - Eucaliptus - stříbřitá rostlina exotického vzhledu s drobnými bílými kvítky. Léčivé silice z listů odpuzují hmyz a působí proti bakteriím. Bílý čajovníkový strom - kvete bílými květy, které hustě pokrývají korunu stromu. Cesmína paraguajská - je stálezelený strom. Keř původem z Nového zélandu - Cheesman nebo Murraya.
  • Pavlonie plstnatá - je strom středního, ale impozantního vzrůstu. Listy na podzim opadávají. Pochází z Asie, kde se podle tradice sází při narození děvčátka. Květy jsou velké, stejně tak jsou velké plstnaté listy. Strom prospívá na slunném stanovišti.
  • Tabák Virginský - nejkvalitnější druh tabáku, s vyváženým obsahem nikotinu. Pěstuje se ale také pro svůj exotický vzhled, velké zelené listy a bílé květy.

Autor: Hana Michalíková, www.rostliny-semena.cz