Ostrá kráska růže nebojí se nůžek!

Ostrá kráska růže nebojí se nůžek!

Růže je královnou mezi květinami, o tom není pochyb. I tato ostrá krasavice však čas od času potřebuje tvou pomocnou ruku, aby svůj půvab neztratila. Je to sice květinová stálice, ale i ona během slunečních dní touží po změně a dožaduje se jarního sestřihu. Pěstík ti poradí jak na to, aby holka prospívala a tvé zahradě svým půvabem stále kralovala! 

Teplejší slunečné dny na přelomu března a dubna se přímo vybízejí k práci na zahradě. Mimo jiné je to pravé období dopřát trochu péče svým milým růžím. Základem hojných zdravých květů je správný sestřih. Protože pro krásu se prý musí trpět, ani růže se ostrých zásahů nůžek bát nebudou, neboj se ani ty! Užij si pro jednou svou roli zahradníka a kadeřníka zároveň!

 

Proč se do toho vůbec pouštět?

Správný řez (jarní sestřih!) je dokonalou prevencí proti zmenšování vzrůstu květů a jejich nechtěnému hynutí. Chceš-li bohatou záplavu půvabných růží mít, jarnímu řezu se neubráníš!

 

Čím začít?

Ze všeho nejdříve se pusť do jarní „očisty“. Svým růžovým keřům jenom prospěješ, když je zbavíš suchých, zlomených (nebo jen nalomených), či jinak narušených (třeba okousaných) výhonků. Budou pak jako nové a plné vitality, uvidíš!

 

A co dál?

Obecně platí, že do větších zásahů v řezu růží je vhodnější pouštět se ještě před tím, než vyraší první pupeny. Svému kadeřnickému, zahradnickému umění se však nevyhneš ani poté. Tzv. "pozdní" řez je potřeba provádět především u mladých výhonků. Na ty starší už si moc nedovoluj, jednak jsou to zpravidla silnější větve a navíc by tvé neomalené zkracování mohlo způsobit zbytečnou ztrátu množství mízy a následně také oslabení celé rostliny!

 

Není růže jako růže aneb co typ, to jiný sestřih

Růže si vzhledem ke své královské povaze zaslouží také odpovídající péči. S obyčejnými službami se holt nespokojí a typ od typu si žádá individuální sestřih!

  1.        Růže záhonové

Jestliže jsou růže královnami květin, tak u tohoto typu to platí dvojnásobně. Růže záhonové totiž zastupují první místo mezi všemi ostatními pěstovanými. Patří sem růže velkokvěté, mnohokvěté a tzv. trpasličí (skalkové) růže.

U velkokvětých růží se můžeš poměrně rozšoupnout a provést razantní řez, kdy z původní výšky cca 1 m po tvém zásahu zůstane 15-20 cm!

U mnohokvětých růží postupuj o něco citlivěji a zkracuj cca na 30 cm.

V posledním případě postupuj v souladu s názvem. Miniaturní, trpasličí růže prostě snesou jen minimální řez, takže odstaň jen odkvetlá květenství, to jim bude stačit!

 

  1.        Popínavé růže

Druhou velkou skupinu představují růže popínavé, charakteristické vyšším vzrůstem. Řadí se mezi ně růže sadové, stromkové a pnoucí („polehávající“ růže).

V případě těchto krasavic se při jarním sestřihu zaměř zejména na oschlé staré výhonky. Jinak řez přizpůsob požadovanému tvaru tak, aby měl keř jako výsledek tvé práce co nejvíce mladých výhonů, které ti pak hezky pokvetou.

 

Tip: Když už jarní sestřih, tak stylově! Prováděj řez růží mírně zešikma. Ideálně cca 5 mm  nad pupenem.

 

Co takhle nová růžová generace?

Pokud už ti tvé staré růže nestačí a zamýšlíš se nad novými přírůstky, je jaro ideálním obdobím pro výsadbu. V případě že tuto sezónu promarníš, budeš si muset počkat až do podzimu!

Nezapomeň, že v prvním roce výsadby se bez hnojiva celkem dobře obejdeš, ale jinak růže vyžadují dostatek živin. Takový chlór nebo kompost jim udělá zaručeně dobře!

Zdroj obrázku: http://www.aroundyou.com.au/place/attractions/lakemba-community-garden