Plánujete co si na jaře vysadíte ?

Plánujete co si na jaře vysadíte ?

Plánujete co si na jaře vysadíte ? - vhodným střídáním plodin na jednom záhonu můžete dosáhnout během jednoho roku dvou a více sklizní. 

Plánujete co si na jaře vysadíte ?

Osevní postupy jsou plány, při kterých postupně vyséváme a střídáme plodiny na záhonech. Tyto plány nemusí být jen u zemědělského a hospodářského vysévání. Sami si můžete naplánovat, co a kdy na jakém záhonu vysejete a potrápit trošku hlavu.  Ještě po nocích se vám bude zdát, kam mrkev a co pak, a co na zimu vysadit, aby záhon neležel ladem. O půlnoci odříkáme snadno básničku - na záhon vyseju prvně rané kedlubny, pak ledový salát a na závěr ředkvičky.

Pokud se takto naučíte přemýšlet a kombinovat, zvýší se vám sklizeň na záhonech několikanásobně. Naučíte se využívat zelené hnojení, pěstovat plodiny, které jste možná ještě nepěstovali.

Racionální způsob výsevu rostlin a jejich střídání uchrání plodiny před:

  • výskytem plevelů, škůdců a chorob
  • ´pomůže vytvořit podmínky pro pěstování rostlin následujících a zvýšit tak jejich kvalitu a výnos
  • výběr rostlin a jejich vhodné rozmístění v osevním postupu ovlivní příznivě úrodnost půdy a její fyzikální vlastnosti.

Plodiny na záhoně dělíme na - předplodiny, hlavní plodiny a následné plodiny a dále podplodiny a meziplodiny..

Některé hlavní plodiny vyséváme bez předchozího výsevu a sklizně předplodin. Mezi tyto plodiny patří - mrkev, petržel a pastiňák. Mezi hlavní plodiny také patří brambory a květák. Ty vysazujeme krátce za sebou.

Následné plodiny - vyséváme po sklizni hlavní plodiny. Tyto plodiny mívají kratší vegetační dobu a sklízíme je obvykle již na podzim - jedná se např. o - pozdní kedlubny a pekingské (čínské) zelí. Následné plodiny můžeme ale také sklízet až na jaře dalšího roku - jako např. zimní salát, pórek a špenát.

Jedna z úspěšných kombinací je . Česnek vysazujeme ihned po sklizni okurek na podzim. Česnek pak sklízíme v létě dalšího roku.

Podplodiny -takto nazýváme plodiny pěstované pod ovocnými stromy. Patří sem rané brambory, salát a některé druhy košťálovin.

Meziplodiny - mají kratší dobu růstu. Pěstujeme je současně s hlavními plodinami, které sklízíme později. Meziplodiny se sklízí dříve z toho důvodu, že mezitím hlavní plodiny vyrostou také do šířky a mohli by meziplodiny omezovat v růstu. Jako meziplodinu s hlavní plodinou je osvědčené pěstovat: kedlubny - rajčata, mrkev - pórek, salát - celer. Vhodné je pěstovat např. okurky a mezi nimi růžičkovou kapustu - zkuste tuto kombinaci pro začátek?

Pro inspiraci čtete a lépe vyzkoušejte tyto kombinace zeleniny:

  • raný salát - červená řepa
  • rané kedlubny - mrkev - špenát
  • hrách - růžičková kapusta
  • kedlubny - ledový salát - ředkev
  • raný salát - květák - pórek
  • jarní špenát - rajčata - zimní salát
  • ředkvičky - okurka nakládačka - česnek

Podobných kombinací je velice mnoho - je třeba mít ale na paměti, že některé plodiny se vyloženě nesnášejí a neprospívají vedle sebe. Vzájemně na sebe mohou přenášet choroby a škůdce a brzdit se tak v růstu. Jedná se např. - fazol - cibule - hrách.

Budete - li kombinovat řádek cibule a řádek mrkve - pak budete obě zeleniny chránit před přenosem škůdců.

Na jednom záhonu můžeme pěstovat také zeleninu jako tzv. smíšenou kulturu - v principu se jedná o pěstování dvou či více druhů zeleniny na jednom záhonu v tom samém čase. Pokud se vám povede vybrat vhodnou kombinaci plodin - jedna druhou podpoří v růstu a navzájem se ochrání před možnými škůdci.

Tyto kombinace prospěšných rostlin jsou:

  • rajčata s česnekem ochraňují košťáloviny před běláskem zelným
  • salát vedle ředkvičky nebo pekingského (čínského) zelí ochraňuje zeleninu před dřepčíky a blýskáčkem
  • kulisové rostliny - cukrová kukuřice a růžičková kapusta prospívá okurkám nakládačkám

Co budete zjara vysévat? Podělte se o své typy s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková