Září - první podzimní měsíc

Září - první podzimní měsíc

Září - první podzimní měsíc - babí léto, sklizeň ovoce a zeleniny. Zavařování. Úklid zahrady. Kompostování. To vše patří k nadcházejícímu podzimu na zahradě.

Září - první podzimní měsíc

Začíná podzim, první polovina září je známá jako babí léto. Za babího léta ještě svítí sluníčko a je teplo. Tato část podzimu bývá velice příjemná. Ke konci září již začíná nečas a plískanice. Dle rozmarů počasí pracujte na zahradě. Pusťte se postupně do sklizně ovoce a zeleniny. Vhodný je také úklid na zahradě. Po sklizení zeleniny ze záhonů, likvidujte natě a listy do kompostu. Shrabejte spadané listí. Postupujte systematicky z jednoho rohu zahrady do druhého. I při úklidových pracích může být  zahrada čistá a upravená.

Září je vhodný měsíc na zvažování podzimní výsadby. Připravujte záhony. Také je vhodné zakoupit semena na jaro. Zvažte, které zelenině se u vás dařilo, jaká vám chutnala, a kterou byste rádi vyzkoušeli zasít.

Ze zkušeností nedoporučujeme zahrádkářům, aby pěstovali plodiny z vlastního osiva. Pokud se odrůda neudržuje šlechtěním, degeneruje. Vlastní osivo tedy nemusí být nejkvalitnější. Zakoupení osiva není velká položka v rozpočtu, a zaručíte si tím kvalitnější sklizeň. Semena vybírejte s pečlivostí. Nekupujete si pouze druh, jako např. MRKEV, ale také odrůdy a její kvality a vhodnost pro váš záhon a spotřebu, např. MRKEV raná AMSTERDAM. Se stejnou pečlivostí vybírejte sadbu brambor, hlízy a cibule květin.

Zdá se vám s nadcházejícím podzimem přibývá práce? Dny se krátí, najednou je tma a vy nic nestíháte. Září uteče jak voda. Sklízíte, očesáváte ovoce, zavařujete, zkrátka nestíháte. Září je ale měsíc, kdy vidíte, jak jste byli úspěšní a v zimě ještě jednou zhodnotíte úrodu nad sterilovanými okurky, či koláčem se zavařených švestek. V září ještě tolik neprší. Pokud dopěstováváte zeleninu, nezapomínejte zálivku.

Co tedy vysazujeme v podzimních měsících?

Vysazujeme rhododendrony, azalky, vřes, vřesovec, borůvky, bobkovišeň, kalinu, aj. Tyto rostliny milují lehčí kyselou půdu s dostatkem vláhy a humusu. Tyto rostliny nesázejte do jílovitých, těžších a vápenitých půd. Na nich žloutnou a mají znetvořené listy. Pokud máte na zahradě těžší, jílovitou půdu, a přesto byste si rádi zasadili např. borůvku. Pak vykopejte jámu o průměru 1m a do hloubky taktéž 1m. Do jámy namíchejte směs rašeliny, slatinky, písku a listovky.

Další rostliny, o které se na podzim staráme, a  které sázíme:

  • jehličnany - rovněž sázíme do půdy s balem
  • růže - odstřihujeme výhonky vyrůstající z podnoží
  • výsev trávníku - trávník, který vysejeme již nyní na jaře vytvoří slušný porost

Trávník - máme- li na zahradě místa, kde se trávníku nedaří, např. s trvalým stínem. Můžeme tyto místa nyní na podzim (nebo na jaře) osázet vhodnými rostlinami, a tím trávník nahradit. Místo tak bude upravené a nebude nás zlobit pohled na nedokonalý kus trávníku. Vhodné rostliny jsou např. barvínek (lat. Vinca), břečťan (Hedera helix), kopytník (Asarum europaeum), zběhovec (Ajuga reptans), hluchavka (Lamium galeobdelon), konvalinka (Convallaria majalis) a další.

Máte-li trávník na vyprahlé straně zahrady - na jižním svahu. A roste vám tam také trávník lidově jak "noty na buben"? V takovémto případě pěstujte na tomto místě: kostřavu (Festuca glauca), rozchodník (Sedum acre), netřesk (Sempervivum), mateřídoušku (Thymus serpyllum), lomikámen ( Saxifraga arendsii) a rozrazil (Veronica).

Všechny rostliny pěstované na podzim potřebují vhodnou a vydatnou výživu.

V září vysazujeme především tulipány a narcisy. Narcisy sázíme do hloubky 10-12 cm. Platí zde pravidlo, že cibule je 3x hlouběji než její příčný průměr. Na zimu přikryjeme vysázené cibule vrstvou chvojí.

V září je vhodná doba pro výsabdu cibulovin - květin. Cibulnaté rostliny kvetoucí na jaře vysazujeme v září-říjnu, aby do zimy stihly zakořenit a na jaře dobře kvetly. (Krokusy a ocúny jsme vysadili již v červnu).

Cibuloviny - podle pravidel sázíme cibulky 3x hlouběji než je jeich příčný průměr. Nejmenší cibulky vsazujeme tedy do hloubky 5 cm. Největší cibule můžeme sázet až do hloubky 20 cm i hlouběji.

Jednotlivé cibule nemíchejte dohromady. Vždy nechávejte jeden druh a jednu barvu u sebe ve skupince. Cibuloviny nesázíme do řádků jako zeleninu. Osazujeme je do nepravidelných skupinek. Pokud si nepamatujete, co jste kam vysázeli, pak si označte vysázené cibule štítkem a jmenovkou.

září můžeme vysazovat na teplé stanovišta také dvouletky. Do kombinací s tulipány (bílé a červené) jsou vhodné např. macešky. Vyzkoušejte světle modrý odstín. Nebo pomněnky. V těchto odstínech vám může vzniknout netradiční složení trikolóry, které jde opět do módy.  Zajímavé jsou také červené macešky a červené sedmikrásky. Můžete se samozřejmě držet jarních odstínů - žluté, bílé a růžové.

Jiřiny - nejen zahradnice s tímto jménem si potrpí na záplavu nádherných jiřinek před domem. Pokud jsou očekávány ranní mrazíky, přikryjte jiřiny na noc fólií, nebo textílií. Pokud jiřiny zakrýt nestihnete, a zničí je mráz. Pak vyjměte cibule ze země, očištěte a uložte v suchu. Z půdy sklízejte také odkvetlé mečíky.

Znáte Jiřinku, co pěstuje jiřiny? Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková