Rebarbora neboli reveň

Rebarbora neboli reveň

Rebarbora neboli reveň - už vám v kuchyni zavoněl rebarborový koláč? Zkuste ho posypat skořicovým cukrem. Dejte si chvíli nohy nahoru a relaxujte u šálku dobrého čaje, a přečtěte si povídání o rebarboře...

Rebarbora neboli reveň

Rebarbora (lat. Rheum rhabarbarum )  - je zástupcem rodu reveň (lat. Rheum), patří do čeledi rdesnovitých (lat. Polygonaceae) mezi rostliny vyšší dvouděložné třídy. Je pokládána za zeleninu. Zpracovává se ovšem jako ovoce. Již jste měli tu čest setkat se s rebarborou? Pokud ne, pročtěte si pozorně náš článek. Nechte se inspirovat k jejímu pěstování i ochutnání. Stojí za to!

Rebarbora má svůj původ v Číně a Tibetu. Nejstarší záznamy jsou již v roce 2700 př.n.l. V Evropě se začala pěstovat v 18.stol. Z evropských států se nejvíce pěstuje v Anglii, ta připadá na 60% z celkové produkce rebarbory.

Rebarbora se skládá z červenohnědé lodyhy ukončené chomáčem květů. Listy jsou velké, srdčité, na dlouhém řapíku. Kvete v červenci a srpnu. Pro její mohutnější růst a rozvinutý kořenový systém zvažte místo, kde se bude na zahradě vyjímat a nebude překážet. Sázíte ji tam na dobrých 10 let.

Pěstujeme rebarboru

Rebarbora je na pěstování nenáročná bylina. Spokojí se i s docela zastrčeným místem na zahradě. Je solitérní rostlinou. Pamatujte, že dorůstá výšky až 2 m a celkově je mohutnější. Nesázejte ji tam, kde vám bude zasahovat do výhledu. Má rozsáhlý kořenový systém. Bude prospívat i v polostínu i na plném slunci. Můžete ji také vysadit mezi stromy.

Vyberte tu část zahrady, kde je půda bohatá na živiny, příp. záhon předem obohaťte uleželým kompostem. Půdu doporučujeme také provápnit. Provápnění půdy provádíme 1x za 3 roky. Rebarboře nesvědčí  kyselá půda a přemokřená.

Semínka rebarbory si můžete předpěstovat v teplém pařeništi, nebo v květináčku doma za oknem. Pro pěstování použijte substrát určený pro výsev. Vzrostlé, asi 10 cm vysoké rostlinky s vyvinutým kořenovým systémem, vyséváme na záhon v polovině května. Rebarbora je vhodná také pro podzimní výsadbu, kdy do prohnojené půdy vysejeme přímo semínka. Rebarbora klíčí a roste dvě sezóny, než je dost velká na kvalitní úrodu. Je ale dlouhověká a vydrží vám na zahradě až 10 let. Rebarboru můžeme rozmnožovat také dělením trsů či odnožemi ze starších rostlin. Tato metoda je účinná.

Rebarboru přesazujeme do sponu 1x1m. Rebarbora se však velmi rychle rozrůstá. Na jednu zahradu bohatě stačí jedna rostlinka.  Po druhém roce života rebarbory můžeme sklízet až třetinu řapíků. Jako mladou rostlinku ji šetřete.

Na hnojení není rebarbora nijak náročná. Před výsadbou (nejlépe již na podzim) půdu dobře zryjte a zapracujte do ní uleželý kompost nebo chlévskou mrvu. Můžete ji průběžně přihnojovat kompostem a hnojivy obsahující draslík. Zálivku doporučujeme pravidelnou, nejlépe odstátou dešťovou vodou.

Rebarbora je mrazuvzdorná. Je vhodné ji ale na podzim ostříhat až úplně u země a nadkrýt kompostem.

Jak uchovávat rebarboru

Řapíky sklízíme od konce května do konce června. Po 21.6. již dle lidových pranostik obsahuje rebarbora více kyseliny šťavelové. Rebarboru můžete podusit a uchovat v mrazničče. Také povařit a uchovat jako kompot. Dříve se rebarborové listy - drť z nich používala na obklady ledvin při ledvinových kaméncích. Pokud ale máte tyto obtíže určitě rebarboru nekonzumujte (pouze obklady). Listy se prohřály a použili na obklad. Ve větším množství působí rebarbora močopudně. Obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamínu C, B a E. Je zdrojem draslíku, hořčíku a zinku. Obsažená vláknina pomáhá při redukčních dietách. Reberbora má schopnost na sebe vázat tuk.

U Rebarbory se nikdy nekonzumují listy. Rebarbora se nikdy nekonzumuje syrová. Zpracovávejte pouze řapíky, které před přípravou tepelně opracujete!

Rebarbora recept

Na Rebarborový koláč potřebujeme:

3-5 řapíků rebarbory. Ty oloupeme od horní tvrdé slupky a  spaříme horkou vodou. Ještě dočistíme od tvrdších vláken. Nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si plech, který vymažeme, nebo vysteleme pečícím papírem. Těsto si připravíme pdobně jako např. na švestkovou bublaninu, nebo jiný ovocný koláč, který jste zvyklí péci. Na posypání použijeme drobenku (máslo, hrubá mouka, cukr). Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C asi 25 minut.

Rebarbora má mírně nakyslou, lehce štiplavou chuť, kterou způsobuje přítomnost kyseliny jablečné a citrónové. Koláč můžete ještě navíc posypat moučkovým cukrem. Na oživení zkuste do cukru přimíchat trochu skořice.

Pro ty, kdo rebarborový koláč znají a pěčou ho často. Máme tip na rebarborový džem. Ten vyrobíte povařením nakrájených řapíků rebarbory (5 minut), pak přidáte banán a deci 100% ananasového džusu. Po dalších 5 minutách vmícháte Gelfix a ještě horký džem vlijte do sklenic a zavíčkujte.

Zaujal Vás článek? Sdílejte ho s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková