Je čas dát trávníku zelenou!

Je čas dát trávníku zelenou!

Zelená barva je pastvou pro oči, to je známá věc. Harmonizovat své tělo i duši tak můžeš jednoduše pohledem na svou zahradu. Že se tvůj trávník ale příliš nezelená? Spíše než dokonalý anglický sestřih a zářivá barva budí pozornost zanedbané, mdlé trsy trávy? Pěstík ti poradí jak na to, aby měl tvůj trávník zase šmrnc a dělal na jaře jenom parádu!

Teplota je venku už natolik příznivá, že se nemusíš ničeho obávat a můžeš se krok po kroku rovnou pustit do práce. Vždyť to znáš, s chutí do toho,…

 

ZBAV SE POVRCHOVÝCH NEČISTOT

Ze všeho nejdříve je potřeba odstranit veškeré zbytky tlejícího listí, odumřelá stébla trávy a jiné nepatřičné nečistoty, které vytváří nepropustnou vrstvu pro tolik potřený kyslík a vodu. Chceš se přece kochat svěží zelenou nebo ne? Zpravidla postačí obyčejné hrábě, kterými se nechtěných míst jednoduše zbavíš, v opačném případě bude zapotřebí využít pokročilejší zahradní techniky.

 

ZATOČ S PLÍSNĚMI A PROVZDUŠŇUJ

Na rozsáhlejší plochy a nežádoucí mechy, plísně a jiné nečistoty, na které samy hrábě stačit nebudou, poslouží hrábě vertikutační nebo přímo motorový vertikutátor čili provzdušňovač! Díky tzv. vertikutaci se trávník nejen prořeže a naruší se tedy systém nechtěných zarostlých nečistot, ale zároveň se tak trávě dostane prostoru volně dýchat a čerpat živiny. Bez kyslíku to holt nejde.

Tip: Do vertikutace se pustit ideálně v době, když je půda suchá. Po prořezání veškeré zbytky trávy a nečistoty důkladně pohrabej. Na plísně a mechy použij nejdříve vhodné chemikálie!

ZBAV SE HOLÝCH MÍST, SÁZEJ SEMÍNKA

Po provzdušnění a prořezu vertikutátorem se mohou náhle objevit nevzhledná holá místa bez trávy. V takovém případě použij travní osivo a dosej jím půdu na vybraných místech. Čerstvě zasetá semínka potřebují dostatek vláhy, takže jim nezapomeň pravidelně dopřát dostatek vody. V opačném případě ti jen těžko vyklíčí!

 

ZKRACUJ, SEKEJ, ALE S MÍROU

Zkracování délky trávy je nejen činnost pro parádu, ale má také význam praktický. Sekání podporuje jednak celkový růst a tedy i hustotu trávníku a naopak brání prorůstání darebného plevele! Příliš časté a razantní zkracování trávy však může vést k nadměrnému vysychání. Doporučuje se tedy provádět sečení jednou týdně a udržovat výšku přibližně 3 cm.

Tip: Co se stylu sekání trávy týče, meze se sice nekladou, přesto však existuje ověřený způsob. Je vhodné začít zkracovat nejdříve okrajové plochy trávníku a poté sekat hezky pás po pásu. Důvod je prostý, řídíš tak sekačku stále směrem vpřed a nemusíš se tak zbytečně vracet!

 

Jak využít posečenou trávu?

Nevíš si rady jak naložit s  posečenou trávou? I tyto zdánlivě nevyužitelné hromádky je možné prakticky zužitkovat! Zbytky travního porostu můžeš použít například do kompostu, nejlépe po menších dávkách, střídavě s vrstvami půdy, větví, či kuchyňského bio odpadu. Hodit se budou také k vyčištění místa při zakládání záhonu. Ve vyšších dávkách stačí navrstvit trávu na vybranou plochu, za pár týdnů pohrabat, zrýt a je to! Trávu však můžeš použít přímo jako přírodní hnojivo u kořenů stromů a keřů, kde se brzy rozloží. Usušenou trávu přivítají také chovatelé nejen hospodářských zvířat, ale i ti, kteří ji mohou použít jako podestýlku pro své domácí mazlíčky!

 

DODEJ POTŘEBNÉ ŽIVINY

Tráva se po náročných podmínkách zimního období dožaduje dostatečného přísunu živin, aby se mohla hezky vybarvit, zvesela si růst a prorazit napříč otravnému mechu a plevelu. Přivítá především hnojiva obsahující množství dusíku, draslíku nebo fosforu.

Tip: Vyhni se hnojení při silném slunečním záření, které by trávník mohlo spálit, což by byla věčná škoda!

 

ZAVLAŽUJ

Sucho trávníku dobře nedělá, ztrácí na hustotě a zbarvuje se do žluta. Pokud mu rozmary počasí zrovna příliš nepřejí, dopřej mu ty. Pravidelnou a vydatnou vodní zálivku rozhodně ocení!

 

 Že sousedův trávník je vždy o něco zelenější? To už nebude tvůj případ!