Jírovec / kaštan

Jírovec / kaštan

Kaštan nebo také koňský kaštan je pěstován pro semena, květy a kůru. Obsahuje zejména saponiny, třísloviny a flavonové glykosidy. Látky mají příznivý vliv na cévy, uvolňují křeče a tiší bolest. Musíme si avšak dát pozor na to, že vysoké dávky mohou způsobit zvracení a bolesti hlavy.

Kaštan má mnohé využití v různých odvětvích, i my sami doma si můžeme z něj připravit různé tinktury, čaje apod. Tinktura a obklady zmírňují revma, cévní problémy a záněty. Koupel pomáhá proti hemeroidům. Čaj z kaštanových listů se doporučuje na uvolnění kašle.

Návod na přípravu:

Čaj

1 lžíci sušených listů kaštanu zalejeme šálkem vroucí vody, louhujeme asi 10 min. Dosladíme medem.

Koupel

2 lžíce kaštanového prášku a rozdrobených listů jírovce zalijeme 1/2 vroucí vody. po 10 min scedíme. Vlijeme do vany a koupeme se 10 min. Můžeme přidat také trochu tymiánu.

Tinktura

2 lžíce kaštanového prášku a 2 lžíce drcených listů zalijeme 100 ml destilátu. Necháme 2 týdny odstát a scedíme. Potíráme tinkturou klouby, holeně a horní část těla.

Kaše

Moučku z kaštanu smícháme s pšeničnou moukou v poměru 1:1, přidáme ocet a uděláme kaši o konzistenci pasty. Přikládá se s gázou na poraněná místa.