Jalovec

Jalovec

Pěstování jalovce - dobře odvodněný substrát, polostín, mírná zálivka

JALOVEC OBECNÝ

Jalovec obecný je keř nebo menší strom vzpřímeně rostoucí. Může mít jeden nebo více kmenů. Obvykle dorůstá výšky přibližně 5-15 m. 10-18 mm dlouhé jehlice vyrůstají v trojčetných přeslenech a jsou šedozelené. Plodem jsou zelené 1 cm velké jalovičky, po dozrání jsou modročerné. Samčí šištice jsou 4-5 mm dlouhé a žluté, samičí šištice 2 mm dlouhé a zelené. Při dozrávání šupiny dužnatí a srůstají v šišku, která vypadá jako bobule (galbulus). Jsou namodrale černé, kulovité až vejčité, dozrávají 2. a 3. rokem.

Výskyt

Roste na rašeliništích, pastvinách, skaliskách, a suchých nebo střídavě vlhkých půdách. Vždy se nachází na slunných místech. Jalovec nemá rád pěstování pod sklem a v suchém prostředí. Může se pěstovat ve větších nádobách. 

Použití

Patří mezi léčivé dřeviny. Jalovičky se užívají jak vnitřně, tak i zevně. Čaj z nich působí močopudně, využívá se při léčení zánětlivých onemocněních močových cest nebo při chorobách látkové výměny. Zevně se používají do koupelí a na obklady při revmatismu. Také je můžeme využít k ochucení masa, kyselého zelí, likérů, do marinád, při přípravě oleje, apod. 

Jeho dřevo je velmi odolné a vonné. Používá se v řezbářství. 

Řadí se do čeledi cypřišovité.