Škumpa

Škumpa

Pěstování škumpy - humózní propustný substrát, výhradně slunné stanoviště, vydatná zálivka

Škumpa ocetná je dvoudomý strom často s více kmeny. Má deštníkovitý tvar. Je 8 m vysoký. 20-30 cm dlouhé listy jsou složeny z 11-13 lístků s pilovitým okrajem. Samičí květy mají červenou barvu a samčí žlutozelenou. Vínově červené plody (peckovice) dozrávají od září do října v plodenstvích asi 15 cm dlouhých. 

Kvete od června do července. 

Výskyt

Potřebuje slunné stanoviště s humózní a nepříliš vlhkou půdou. Roste na okrajích lesů. Snáší i znečištěné ovzduší.

Použití

Obsahuje třísloviny a kyselou buněčnou šťávu kůry kořenů. Přídavkem plodů se zesílí chuť octa. Přípravky obsahující škumpu se užívají při podráždění močového měchýře. V homeopatii se používá při svědivých kožních vyrážkách, přo bolestech nervů, hlavy, kloubů, kostí, zraněních šlach, revma a artróze. Šťáva rosliny vyvolává záněty na kůži. 

V kuchyni bývá využita jako stolní koření.

Často také zdobí parky a zahrady. 

Řadí se do čeledi ledviníkovité.