Bazalka

Bazalka

Pěstování bazalky - běžný zahradní substrát, slunné stanoviště, mírná zálivka


TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvá bazalka poroste!

Bazalka je většinou lysá, příjemně vonící letnička dosahující výšky 10 - 45 cm. pochází z Indie a využívají se zejména aromatické listy této rostliny.  Extistuje mnoho variací barev a chutí této bylinky. Květenství tvoří lichoklas.

Sklízí se hustě listnatá nať, která se sklízí sežínáním 10 - 15 cm nad zemí. Jde o velmi oblíbenou bylinku ve farmacii, parfumerii i potravinářství. Používá se jako základ mnoha kořenných směsí. Využívá se jako hlavní koření v italské a indické kuchyni. Mezi tradiční oblasti pěstování patří Francie, Itálie a Španělsko.

V posledních desetiletích bylo vypěstováno mnoho kultivarů, například velkolistá odrůra Ohře. Nejvíce silice je obsaženo v kadeřavé odrůdě Cripsum.

Účinná látka je sytě zelená a má silně aromatickou vůni i chuť. Výraznou složkou je silice podobná kafru v množství kolem půl procenta.

V léčitelství se používá k mírnění nadýmání, přidáním bazalky do vaší kuchyně tedy určitě nevadí. Při užití jako kloktadlo působí na dýchací cesty, na zklidnění a desinfekci.