Měsíček

Měsíček

Pěstování měsíčku - běžný zahradní substrát, výhradně slunné stanoviště, mírná zálivka

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvůj měsíček poroste!

Měsíček známý též pod alternativními lidovými názvy jako kalendule, nechtík nebo sluníčko.
používají se květy měsíčku. Nejznámější účinnou látkou je calendula-sapogenin, ale v květech jsou obsaženy také saponiny , glykosidy, silice, karotenoidy, xanthofyly, hořčiny a slizové látky.

Při vnitřním užívání se zvyšuje pocení a produkce slz. Používá-li se zevně, působí protizánětlivě a antibakteriálně. Doporučuje se jako účinné kloktadlo při tánětech ústní dutiny.

Květy měsíčku se používají hlavně zevně, jako mast. Masti se aplikují na špatně hojící se rány, záněty nechtového lůžka a bércové vředy. Obklady při vyvrtnutích a vykloubeních, rovněž při abcesech, pohmožděninách a popáleninách. Vnitřně se měsíček užíva ve formě čaje na žaludeční potíže. Čaj se také kloktá na záněty sliznice úst.

  • Čaj: lžičku květů měsíčku zalijte šálkem vroucí vody, 10 min. luhujte. Pijí se 3 šálky denně nebo se používá čaj jako kloktadlo.
  • Mléko: lžičku měsíčkových lístků smíchejte s lžičkou mochny husí a lžičkou kontryhele. Zahřejte s šálkem mléka, nechte asi 5 min. luhovat a sceďte. Doslaďte medem a ochťte skořicí. Obvláště dobře pomáhá při menstruačních potížích.
  • Měsíčková mast / máslo: Rozdrťte dvě hrsti čerstvých květů měsíčku. Za stálého míchání nechejte 20 min luhovat s 50g másla ne vodní lázni, poté sceďte přes gázu a nechte vychladnout. Skladujte v lednici, 1/2 hodiny před nanesením z lednice vytáhněte.
  • Zábal: 2 lžíce květů přelijte šálkem vroucí vody a nechte 10 min. luhovat. Napusťte tekutinou plátěný hadřík nebo gázu a přikládejte na poraněná místa, přikryjte ručníkem a nechte působit.