Hydroponie pro začátečníky

Hydroponie pro začátečníky

  • Hydroponie aneb pohodlné pěstování - Jde o metodu pěstování rostlin bez použití půdy. Místo zeminy se používají roztoky nebo materiály bohaté na živiny. Hydroponické systémy používají k zavlažování recirkulaci vody.
  • To znamená, že voda se po průchodu čerpadlem znovu a znovu používá.
  • Při tradičním způsobu pěstování v půdě je vyžadováno, aby rostliny byly zavlažovány vodou každé 2-3 dny, v závislosti na klimatu. Voda v půdních systémech se v průběhu času odpařuje, takže je potřeba ji často doplňovat.

 

Vědci začali experimentovat se zahradničením bez půdy v padesátých letech minulého století, ale tato myšlenka zde byla již od dávných dob; zastoupená extravagantními visutými zahradami Babylonu a plovoucími zahradami staré Číny nebo aztéckými plovoucími zahradami v Mexiku.

Hydroponie dokáže zvýšit rychlost růstu rostlin až o 50% v porovnání s rostlinami pěstovanými v půdě a umožní tak dřívější sklizeň úrody. Na stejném prostoru jako při tradičním hospodaření s půdou je možné vypěstovat 4x více plodin, což je hlavní důvod, proč mnozí využívají hydroponii.

Pěstování s hydroponií je také skvělou alternativou k půdnímu pěstování během chladných měsíců nebo pro ty, kteří postrádají venkovní prostory.

Jak hydroponický systém funguje.

V hydroponii dělá všechnu práci voda a roztok živin, aby rostlina rostla. Jde o pěstování rostlin bez použití zeminy. Na obrázku je uveden příklad jednoho z nejzákladnějších typů hydroponických systémů, pasivního zavlažování.

V tomto případě jsou rostliny drženy v pěstebním médiu (zde je použit perlit). 2 litrová láhev se používá jako zásobník na uchovávání perlitu, stejně jako vody, která se nachází ve spodní části. Přidáním světla do tohoto systému je vytvořen pracující hydroponický systém.

Samozřejmě, je to velmi zjednodušený příklad systému.  I když rostliny budou udržovány naživu, pravděpodobně jim tento systém nebude příliš prospívat.

Proč tomu tak nebude?

Je dobré znát, z čeho jsou rostliny složeny.

Chceme-li pochopit, jak správně vyživovat a pečovat o naše rostliny, musíme vědět, z čeho jsou rostliny tvořeny. Všechny živé věci jsou tvořeny organickou hmotou. Organická hmota musí být tvořena následujícími prvky: dusík, kyslík, vodík a uhlík. Tyto čtyři prvky představují více než 90% hmotnosti rostliny a slouží k různým účelům ve fungování u všech rozličných systémů rostlin.

A co rostliny potřebují ke svému růstu?

Nyní, když víme, z čeho jsou rostliny tvořeny, musíme vědět, co potřebují z okolního prostředí k životu, aby se jim dařilo.

Pět klíčů ke správnému růstu rostlin je světlo, oxid uhličitý, kyslík, voda a živiny.

Světlo

Rostliny potřebují světlo k provedení procesu fotosyntézy. Jednoduše řečeno, fotosyntéza vytváří glukózu, což je cukr, který poskytuje energii pro životní procesy rostliny.

Oxid uhličitý

Oxid uhličitý rostliny využívají k tomu, aby dýchali. Vezmou si oxid uhličitý a vydechnou další směs, kyslík.

Kyslík

Rostliny potřebují kyslík jako součást procesu dýchání. Vydechují jej jako odpadní produkt během fotosyntézy. Naštěstí pro nás je jejich odpadní produkt to, co my lidé potřebujeme pro dýchání.

Voda

Voda je zapotřebí pro mnoho různých biochemických reakcí v rostlině a také jako rozpouštědlo pro další reakce. To také pomáhá udržet rostlinu pevnou - bez vody rostliny vadou. Ve finále voda funguje jako transportní médium živin.

Živiny

Mnoho různých prvků, které rostliny používají jako živiny, jsou důležité, protože jsou to prvky, které tvoří rostlinu. Používají se ve všech biochemických reakcích.

Makro živiny

Nejdůležitějšími prvky jsou dusík, fosfor a draslík. Jsou známé jako makro živiny, protože jsou absorbovány v největších množstvích a jsou nejdůležitější pro přežití rostliny.

Micro živiny

Kromě výše uvedených makro živin vyžadují rostliny i jiné prvky v menším množství. Tyto prvky jsou známé jako mikroživiny. Zahrnují: bor, vápník, měď, železo, hořčík, mangan, molybden, síru a zinek.

Toto je velmi základní vysvětlení toho, jaký význam mají živiny pro rostliny.

Jak vše začlenit do hydroponie

Nyní víme, co rostliny potřebují k růstu, a známe základy hydroponie.

Co podporuje hydroponický systém?

Pokud se na to přesněji podíváme, my jsme v podstatě vyjmuli půdu. To znamená, že odstraňujeme jediný zdroj výživy pro rostlinu. Pro vyvážení tohoto kroku musíme doplnit rostlině správnou výživu. A to uděláme tak, že použijeme hydroponické živiny.

Při odstraněním půdy děláme několik věcí:

Jsou odstraněny živiny (které jsou pak doplněny zpět)

Jsou odstraněny hlavní zdroje škůdců

Jsou odstranění média zadržujícího vodu

Pak je možné si myslet "Hm. To vše zní jako velmi špatná věci. V čem je lepší pěstovat rostliny v hydroponickém systému než v zemině? "

Odpověď je následující:

Získáte téměř úplnou kontrolu nad rostoucím prostředím, což znamená, že jsme schopni udržet zdravější rostliny, které rostou rychleji.

Proč je dobré znát všechny tyto věci

Když si sestavíte vlastní hydroponické systémy, vytváříte nové prostředí, aby v něm naše rostliny mohly žít. Bez pochopení toho, co rostlina potřebuje k přežití, bude pro vás těžké pěstovat silné a zdravé rostliny. Měli byste také těžké chvíle při odstraňování problémů, které můžou vznikat ve vašem domácím hydroponickém systému.

Je důležité znát všechny různé proměnné, které do vašeho systému vstupují. Pouze tímto způsobem je možné zjistit, jak nejlépe optimalizovat a udržovat vše pro fungování v harmonii.

Dobře navržený systém je určitě krásná věc, kterou uvidíte ... vše probíhá automaticky a vytváří dokonalost pro vaše rostliny!

Symboly špatně navrženého systému

Velmi málo světla? Nedostatek závlahy? Špatná směs živin?

Některé z nich by mohly způsobit, že vaše rostliny porostou špatně, a produkovat dávat slabou úrodu.