Řepík

Řepík

Pěstování řepíku - dobře propustný substrát, slunné stanoviště, polostín, malá zálivka

Řepík lidovým názvem také řepíšek, konopěc, útrobník nebo traňk. Používá se nať, která obsahuje zejména triterpeny, třísloviny a hořčiny.
Tříloviny působí na hojení ran azmírňují bolest, protože při kontaktu s vazivem vážou vodu a odebírají tak základ výživy choroboplodným zárodkům. Hořčiny podceňují produkci tekutin. Další látky působí hlavně protizáněktlivě a antibioticky.
Čaj z řepíku pomáhá při průjmu a onemocnění střev a žlučníku. Kloktání čaje zmírňuje bolest v krku. Tinkturu z řepíku používají mnozí zpěváci a řečníci. Koupel pomáhá na bolesti nohou

  • Čaj: Lžička sušené naťě řepíku na šálek vroucí vody, 10 min. luhujeme. Vychlazený čaj je vhodný ke kloktání.
  • Tinktura: Čtyři lžíce sušené nati rěpíku zalejeme 100 ml destilátu. Luhujeme 2 týdny na teplém a temném místě. Lžíce tinktury se sklenicí vody slouží také ke kloktání.
  • Koupel: 6 lžic sušené nai řepíku, 5 lžic šalvěje a 5 lžic měsíčku zalijeme 1 l vroucí vody. Luhujeme 10 min. Přidáme do koupele společně s dvěmi lžícemi jablečného octa. Kopupel trvá asi 15 min.