Leden - pěstitelský kalendář

Leden - pěstitelský kalendář

Leden - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v lednu pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

V lednu bychom měli zkontrolovat zda jsou rostliny citlivé na chlad dostatečně chráněny od chladného zimního větru. Chránit je můžeme pod vrstvou listí, bublinkovou folií, chvojím aj. Pod příkrovy sněhu mohou keře, stromy a jiné dřeviny trpět, praskat a deformovat se a pomůžeme jim tedy zbavit se nadbytku sněhu. V zimním období prořezáváme ovocné stromy a keře od mrtvých větví, odstraňujeme výhonky a přebytečnou borku. Jabloně, hrušně, růže, aj.


Vrchní část půdy je v zimních měsících omrzlá, přisypáním čerstvé rašeliny a kompostu půdu okyselíme a kompost jí přidá na jaře na vzdušnosti. Kompost přidáme zejména ke kmenům ovocných stromů. Chráníme okolí rostlin od nadbytku vody, která by mohla zmrznout - dobře odvpodníme okolí.


Pokojovým rostlinám snížíme zálivku. Je také dobré aby voda odstála a otelila se. Voda z vodovodu bývá v zimě chladnější, oteplením na pokojovou teplotu zamezíme teplotnímu šoku u rostliny. V zimě je dobré chránit rostliny před přímým sluncem, například závěsem, neplatí to však pro kaktusy a sukulenty. Rostliny je dobré vždy po měsíci otáčet, aby rostly rovně. Orchideje je nutné ve vegetačním období přihnojit speciálním hnojivem pro orchideje. Bramboříky, azalky aj. přesuneme do nejchladnější místnosti. Pravidelně prohlížíme stav rostlin, choroby a odstraňujeme listy.



Popel z krbu může být na zahradě užitečná věc. Využívá se do kompostu nebo přímo k posypu půdy, je bohatý zejména na vápník a živiny. Funguje navíc jako bariéra proti šnekům a slimákům v pozdějších měsících. Posyp by se však neměl přehánět, aby nebyla půda příliš vápenitá.

V lednu začínáme s výsevem: mrkev pro sklizeň v květnu, zelí pro sklizeň v červenu, pórek pro sklizeň v červeneci, ředkvičky pro sklizeň v březenu.
Letničky jako pelargonie, dračík s trvalkami, zeleninu - rajče, celr aj. vyséváme do skleníku.


Pokud je mokro a není zmrzlá půda, nechoďtě příliš po rozmělčeném trávníku. Škody způsobené šlápotami později pomalu zarůstají. Pod vrstvou sněhu se zejména ptákům hledá špatně potrava, můžeme je přikrmovat nejlépe zeleninovými semeny a živočišnými tuky.

Průměrné hodnoty za leden:
teplota: -5,4°C    srážky: 29 mm    tlak: 1014,7 hPa      sluneční svit: 22 hodin 
Pranostiky:
V lednu moc sněhu, v červnu moc sena.
Ryje-li krtek v lednu, končí zima v květnu.
Suchý leden, mokrý červen.
Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu.
Na Tři krále o krok dále.
Na Tři krále mrzne stále.
Jaké počasí na svatého Makaria bývá, takové se i v září ozývá.
V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.