Prosinec - pěstitelský kalendář

Prosinec - pěstitelský kalendář

Prosinec - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v lednu pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

Pěstování v prosinci

Když se přižene zimní prosincová atmosféra, jakoby pod vládou sněhových vloček celá zahrada pomalu usínala. Nenechte se zmást tímto na oko patrným jevem. Prosinec sebou přináší důležité práce, které se ještě před úderem tuhé zimy musí udělat. Hlavní roli sehrávají dřeviny, které si zaslouží vaší pozornost, ale nesmíme zapomenout na zimní zeleninu.

Péče o stromy přes zimu

Pokud je k nám prosincové počasí milosrdnější a schovalo si svou sněhovou peřinu prozatím v úkrytu, tak se o tepelnou izolaci musíme postarat např. slámou, chvojím nebo suchým listím. Stromy jsou díky sněhové pokrývce chráněni před promrznutím, proto je důležité její absenci nahradit. V opačném případě je postup zcela odlišný. Pokud napadne velká vrstva mokrého a tím i těžkého sněhu, je zapotřebí tento nános z mladých stromků setřást. Hrozí zde nebezpečí polámání větví. Z těchto příčin je dobré jehličnaté stromy svázat do tzv. kužele. V případě keřů je dobré ty co jdou schovat pod střechu. Tam kde se na povrchu napadané vrstvy sněhu tvoří pevná krusta, je důležité ochránit dřeviny před okusem zvěře o mnoho výše. Prosinec přináší nejlepší čas k odebírání roubů z ovocných stromů. Pokud máte na zahradě mišpuli, tak dobře víte, že nastala ideální doba pro její sběr. Mišpule nejlépe chutná po vymrznutí.

Nezapomeňte na závlahu

Jakmile opadavé stromy a keře setřesou poslední list, zaujmou klidový stav, kdy se zpomalí veškeré životní pochody. Tím se snižují i nároky na vodní závlahu a takřka si bez povšimnutí proplouvají celým zimním obdobím, aniž byste museli nějak zasahovat. U stálezelených rostlin to ovšem neplatí. Ty naopak trpí žízní a vysycháním, proto jim dopřejte porci zálivky i v zimním období. Zaléváme za příznivějšího počasí. Suchem nejvíce trpí azalky a rododendrony a obdobné neopadavé listnáče. Pokud svou pozornost zaměříme na typické jehličnany v podobě borovice nebo smrku, tak zde se nemusíme příliš obávat. O nich platí, že to jsou vysoce odolné dřeviny.

Zimní zelenina

Prosinec se nabízí k rychlení naťové petržele, bylinek ale i řeřichy, jen tak si zajistíte stále čerstvý přísun chutných ingrediencí ve vaší kuchyni. Existuje celá řada vytrvalé zeleniny, která je určena k zimnímu pěstování. Díky hlízám a kořenům ukrytým pod vrstvou půdy dokážou růst i přes nepřízeň zimního počasí a na jaře znovu obrazí. Pokud stále nevíte, o jakou zeleninu by se mohlo jednat, tak vám trochu napovíme. Jde o oblíbený křen, chřest nebo topinambur. Nalezneme i některé zástupce dvouleté zeleniny jako třeba petržel, černý kořen, pastinák. Stejně tak jsou i veškeré cibuloviny mrazuvzdorné.

Co lze sázet v prosinci - zelenina

Pokud počasí přeje a je příznivější podobající se podzimnímu, tak lze na své záhonky vyset mrkev, petržel kořenovou, ale i naťovou, pastinák, cibuli, šalotku, česnek nebo špičaté zelí. Taktéž je velmi odolný špenát a kapusta kadeřávek.

Sejeme pelargonie

Dopřejte své zahrádce trochu harmonie v podobě krásných květů pelargonií a využijte prosincového období k její výsadbě. Využijte rašelinového bločku, který je prokazatelně nejvhodnějším uložišťem. Jakmile rostlinky povyrostou, jednoduše je přesadíte společně s bločkem do většího truhlíku. Pokud z nějakých důvodů nepreferujete rašelinové bločky, můžete využít mělké misky se sterilním, propařeným substrátem, který je tvořen dílem rašeliny, zahradní zeminy a písku. K samotnému vyklíčení je zapotřebí teplota okolo 20°C a neustále zvlhčený substrát.

Poslední úpravy

Jestliže jste v předchozím měsíci nestihli vyplít a zrýt záhony, tak prosinec je poslední šancí k tomuto úkonu. Stejně tak, můžete přeložit kompost a vyjmout bylinky pro rychlení do květináčů a položit je na teplejší místo. V prosinci lze shrabat listí a zkompostovat jej.

Průměrné hodnoty za prosinec:   teplota: -5,3 °C    srážky: 37 mm      sluneční svit: 25 hodin

Prosincové pranostiky:   Studený prosinec - brzké jaro. , Lucie noci upije, ale dne nepřidá.