Září - pěstitelský kalendář

Září - pěstitelský kalendář

Září - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v lednu pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

 Pěstujeme v září

Léto se s námi pozvolna loučí. Ne, že by svou mocnou sluneční silou nedávalo najevo svou teplotní nadvládu. Září, pokud vše jde tak, jak má, se většinou traduje v příjemné atmosféře. Je čas sklízet svou úrodu, ale také začít s další výsadbou. Celoroční cyklus je v živém proudu, ať je duben nebo listopad. Každý měsíc se nalezne spousta možností, jak si prodloužit výnos své zahrádky. Půda je příjemně vlhká díky uschovanému letnímu teplu. Velká část rostlin toto považuje za nejvhodnější období pro své vlastní rozmnožování. Jako i v jiných částech roku i tentokrát je hlavním úkolem likvidovat stále se objevující plevel. Zvláště teď je ta nejlepší chvíle na jeho odstranění, když ho totiž ponecháte svému osudu, tak se vám stačí vysemenit a na jaře máte o práci postaráno. Pokud máte některé záhonky prázdné, tak je mulčujte a popřípadě jim dopřejte trochu zeleného hnojiva, jen tak je udržíte v neustálé kondici. Stejně tak buďte ostražití i v otázce parazitů a škůdců, které neustále číhají na svou vhodnou chvíli k zaútočení na ovocné stromy a keře. 

Sklízíme ovoce

Konečně jste se dočkali té vysněné chvíle a sklizeň ovocných plodů je v plném proudu. A´t už jde o podzimní či raně zimní jablka, hrušky, švestky nebo broskve, tak právě teď se ukáže, jak moc jste byli v průběhu vegetačního období pečliví. Sklep před uskladněním vyčistěte, vybělte a popřípadě vysiřte. K uskladnění vybírejte opravdu jen ty nejlepší a nejzdravější plody a připravte se, že vše bude potřeba občasně prokontrolovat. Nezapomeňte na důležité noční větrání, které bude udržovat vzduch zvlhčený a zároveň přiměřeně ochlazený. Určitě znáte i další fígle, jak svému ovoci prodloužit životnost. A´t už jde o moštování, pálení, kompotování, nebo zavařování, tak záleží pouze na vás, k jakému způsobu se uchýlíte.

Nezapomeňte na své jahody, které vám dělaly radost ze začátku léta. Nyní čekají na vaše opatrné prokypření, prohnojení a případnou závlahu.

Ochrana a sklizeň zeleniny

Pokud váš květák do konce září nevytvoří první růžičky, tak je potřeba popřemýšlet nad jeho ochrannou před příchozími prvními mrazíky, které by pro něj mohli být doslova zničující. Postačí využít chvályhodných a prozkoušených vlastností bílé netkané textilie a květák zakrývat. Existují i přenosné plastové kryty. Jakmile poklesnou teploty a bude se schylovat k nejhoršímu, tak skliďte tykve, cukety ale i dýně, které dokážou pohodlně dozrát i po utržení. Také zde máme melouny, které svůj konečný stav prozradí dutým zvukem. Jde o ideální skladovací plodinu, která vydrží 2 – 3 měsíce po utržení.

Ještě můžeme vysít

I na začátku září se naleznou rostlinky, jež můžeme vyset po zahrádce. Mezi takové se řadí rané ředkvičky, raný salát, špenát nebo kerblík. Využijte všech možností mocné přírody a mějte čerstvou zeleninu stále po ruce.

Pozor na bylinky

I bylinkám nevěstí první mrazík nic dobrého, proto je lepší se jim vyhnout a nepokoušet své štěstí. Bazalku skliďte ihned, jakmile v předpovědi zazní první minusové teploty. Samozřejmě, že existuje celá řada vytrvalých bylinek, takové potřebují přikrýt slámou či listím, čímž ochráníte jejich kořeny. Pozor však, pokud pěstujete rozmarýnku, ta nízké teploty většinou nepřežije.

Cibuloviny

Září je naprosto nejlepším měsícem pro výsadbu cibulovin. Začněte ještě dnes a na jaře vám budou sousedé tiše závidět. Ozdobte si první jarní trávník a vysejte je do něho. Dopřejte jim světlejší stanoviště a propustnější půdu. Do lehčích podloží je vysázejte hlouběji. Většinou jde o 10 cm hloubku, až na narcisy, které vyžadují až 20 cm hloubku, stejně tak i řebčík královský.