Duben - pěstitelský kalendář

Duben - pěstitelský kalendář

Duben - pěstování na zahradě i doma, aneb jak v lednu pečovat o rostliny na záhonu i v květináči. Rady, tipy a návody od výsevu po sklizeň...

Duben na zahradě

Konečně je zde duben, za okny se začínají zelenat stromy a listoví získává ihned veselejší odstín. Příroda se v barevném poblouznění dostává ze zimního spánku a pomalými krůčky požaduje zvýšenou pozornost. Sezóna se dostává do plného proudu a sám pěstitel dozajista vytuší, že nastalo období, kdy je možné vysazovat velké množství zeleniny, okrasných dřevin, květin, ale třeba i položit nový trávník. Tu a tam zaslechnete ptačí zpěv, sluneční paprsky navozují příjemnou atmosféru a vše začíná na novo. Pokud to vezmete za ten správný konec, můžete se na konci sezóny, ale i v průběhu těšit na bohatou úrodu.

Sázíme zeleninu a bylinky

Vaše záhonky jsou v průběhu dubna doslova připraveny k zasetí veškeré zeleniny. Nebojte se toho a odstartuje dráhu mrkvi, salátům, červené řepě, hrachu. Nezapomeňte na bylinky, které skvěle doplní jarní saláty. Určitě naleznete vhodné místo pro tymián, levanduli, mátu, šalvěj, nebo oregano. Není nad to mít po ruce vždy čerstvou a svěží bylinku, jejíž chutí zvýrazníte váš pokrm. Pokud patříte k příznivcům aromatického kopru nebo anýzu, či fenyklu, tak tyto jednoleté a dvouleté bylinky můžete rozprostřít i mezi řádky se zeleninou. Je známo, že dokážou svou přítomností ochránit rostliny před případným škůdcem.

Pro názorný příklad vám prozradíme, které kombinace bylinek a zeleniny se k sobě nejvíce hodí. Bazalku můžete přidat k rajčatům, okurkám nebo cibulovinám. Majoránka se zase velmi vyjímá u mrkve. Pokud pěstujete levanduli, tak ji umístěte do blízkosti salátu nebo růží. Na fazole a cibuloviny má blahodárný účinek saturejka. Koriandr se zase hodí k jahodám či červené řepě.

Sázíme předpěstované sazeničky

Duben je ideálním časem pro výsadbu předpěstovaných sazeniček. Ať už jde o salát, brokolici nebo křen, dejte je do záhonku a kochejte se jejím půvabem. Rajčata prozatím schovejte do skleníku. Sebemenší mrazík by jim mohl velmi uškodit.

Ukončujeme výsadbu dřevin

Konec dubna je hraniční bod pro výsadbu dřevin. Pokud máte stromky zapěstované v kontejnerech, tak je můžete sázet později. Jestliže jste ještě nestihli prořezávku ovocných stromů, tak duben je posledním vhodným termínem. Zaměřte se na broskvoně, meruňky, jabloně, ale i hrušně. Milovníci vinné révy mohou započít její sadbu, a to pouze v případě ideálního prohřátí půdy na 10°C. Nezapomeňte půdu přihnojit a pečlivě okopat, jen tak docílíte bujného růstu.

Pozor na škůdce

  • Pokud nám duben nabídne vlhké prostředí, tak je nutné ošetřit broskvoně proti kadeřavosti.
  •  Důkladně prozkoumejte své stromy a případná odhalení v podobě svilušek se musí urychleně ošetřit. Použijte insekticidy anebo životnímu prostředí neškodné přípravky na bázi olejů. Ošetření se provádí v období, kdy se rozevírají pupeny.
  • Jabloně mohou v těchto dnech projevit známky strupovitosti. Nemeškejte a chraňte své ovocné stromy co nejdříve.
  • Stejně tak mohou trpět pilatky, jejichž larvy stojí za červivostí plodů. Tento problém se týká i slivoní

Nesmíme zapomínat na nepříjemné parazity slimáky, kteří dokážou natropit obrovskou paseku. Snažte se jim prostředí a nejbližší okolí chutných zelených listů, co možná nejvíce znepříjemnit. Biologické zbraně mají největší efekt, pokud slimáky zastihneme v mladém stádiu, takže duben je ideálním časem pro vyhlášení boje. S přibývajícími měsíci se vaše šance rapidně zmenšují.

Zelený trávník

Trávník je vizitkou každé zahrady, je to první co oko zbloudilého návštěvníka nebo pozvaného hosta zaměří. Vezměte si své oblíbené nářadí a vrhněte se na první sečení v roce. Posekanou trávu nevyhazujte a důmyslně ji použijte jako mulč kolem stromů a keřů, a to především u nově vysazených. Pokud vaší zahrádce tento zelenkavý outfit chybí, tak si můžete založit úplně nový.