Kozlík lékařský

Kozlík lékařský

Pěstování kozlíku - hlinitě-písčitá půda, bohatá na živiny, s neutrálním pH, občasná zálivka

Kozlík je rozšířen v Evropě, Asii a Severní Americe. Můžete ho najít na vlhkých místech, převážně v lesích, na mýtinách, loukách, rašeliništích a v příkopech. 

Pokud trpíte nespavostí, srdečními neurózami, migrénami či nervovým vyčerpáním, je pro vás kozlík to pravé, protože má celkové uklidňující účinky. Dále jej můžete využít na pálení žáhy či bolestivou menstruaci nejčastěji ve formě kozlíkových kapek.

V kuchyni lze kozlík přidat například do polévky či k dušenému masu, při vaření se však jeho účinnost snižuje. 

čaj: na 250 ml vody přidejte 1 lžičku sušeného drceného kořene, 10 min povařte a nechejte 15 min odležet, poté sceďte a pijte vlažný ráno a večer.

Čaj z kozlíku neužívejte dlouhodobě, hrozí nevolnost a zažívací obtíže.