Paprika

Paprika

Pěstování papriky - půda bohatá na vláhu, teplo a živiny, teplé, slunné a chráněné stanoviště

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvá paprika poroste!

Papriky původem pochází z Jižní Ameriky, v součastnosti je však "paprikářskou velmocí" Maďarsko, ve kterém se zaměřují na pěstování různých druhů paprik.

Účinky na lidský organismus

V paprikách je velký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Je tedy vhodné tuto zeleninu jíst jako prevenci při nachlazení. Kapsaicin, který paprika také obsahuje má blahodárné účinky na činnost zažívacího ústrojí, betakaroten pak zpomaluje stárnutí a chrání před škodlivým slunečním zářením.

  • Vitamin C v paprice zůstává i při tepelných úpravách.

Pěstování paprik

Před výsadbou namočte semena zhruba na 24 hodin do vlažné vody, to rostlinkám pomůže k rychlejšímu růstu.

Při výsadbě doporučujeme použít přípravek Previcur, který rostlinky ochrání proti padání.

Semínka vysejte do truhlíku nebo květináče, a to již v období ledna nebo února. Při pěstování udržujte teplotu okolo 23 až 25 °C. 

Sazeničky, které už mají pravé lístky, přepíchejte do truhlíku asi ve vzdálenosti 5 až 6 cm od sebe. Při vzrůstu asi 40 cm jsou rostlinky připraveny k přesazení na záhonek.

Při pomalejším růstu rostlinky přihnojte.

Již pevné sazenice (zhruba v květnu - pozor však na přízemní mrazíky) otužíme pár dnů na větru a slunci. Takto připravené papriky vyjměte i s kořenovým balem z truhlíku a zasaďte do řádků od sebe vzdálených asi 45 cm. 

Nejdůležitější pro pěstování paprik je pravidelná zálivka, ke které je nejlepší používat odstátou vlažnou vodu. 

  • Při pěstování nezapomeňte na mykorhizní houby, ty zajistí paprikám zdravý růst.

Choroby a škůdci

virus mozaiky okurky (převážně v srpnu) - deformování a zmenšování plodů, hnědé skvrny na listech

virová bronzovitost rajčete - různobarevné skvrny na plodech, zpomalení růstu, může dojít až k úhynu rostlin - nutná okamžitá likvidace!

bakteriální skvrnitost papriky a rajčete - praskající nekrotické skvrny na listech a plodech a následný opad

houbovité choroby - náchylná jsou místa předčasného či neopatrného utržení plodů

Nejčastější houbovou chorobou je šedá a bílá hniloba, na ty doporučujeme přípravek Ortiva, který můžete využít i na padlí.

svilušky - tvoří jemné pavučinky

třásněnky - zanechávají na rostlinách drobný trus

molice - malé bílé mušky na rostlinkách

mšice - nejen že rostliny vysávají, ale přenáší na ně i virózy

 Na mšice doporučujeme použít přípravek Mospilan 20 SP.

Dalším škůdcem je například můra kapustová a zelená, kovolesklec jižní, osenice ypsilonová, hraboši, ptáci a další. V neposlední řadě se může jednat také o některou z fyziologických poruch paprik.

  •  Další nepříjemností může být hniloba kořenů a kořenového krčku, tady je dobré pravidelně střídat stanoviště.