Kozlíček polní - polníček

Kozlíček polní - polníček

Pěstování polníčku - půda vlhká, mírně kyselá až zásaditá, slunečné stanoviště

Polníček je původem ze Středozemí, ale v dnešní době je hojně rozšířen po celé Evropě, Severní Americe, severní Africe, na Kavkaze a v Přední Asii. Růst ho můžeme vidět v příkopech, na polích, pastvinách a loukách.

Tato salátová zelenina se zvláštní nahořklou chutí připomínající oříšky obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. 

Do svého jídelníčku by jej měli zařadit obzvláště lidé s náchylností k angíně pectoris, srdečnímu infarktu a všeobecně lidé se srdečními problémy. Zvyšuje odolnost proti stresu, posiluje duševní vitalitu a zklidňuje nervovou soustavu. Pomáhá při onemocnění ledvin.

Kořínky odřízněte a lístky properte ve studené vodě a konzumujte nejlépe čerstvé, žluté či uvadlé listy odstraňte. V lednici vám polníček vydrží až 3 dny, stačí jej vlhký vložit i s kořínky do misky a přikrýt navlhčeným papírem a misku zabalit potravinářskou fólií. Takto uložený neztrácí svou chuť a vůni.