Okurka salátová

Okurka salátová

Pěstování okurky - hlinitá, humózní půda, pravidelná zálivka, chráněné, slunné stanoviště 

Okurkyhttps://www.pestik.cz/okurky/ patří k oblíbeným plodinám, jejichž historie sahá až 3000 let zpět, kdy si na salátovkách pochutnávali staří Egypťané a Indové. Jsou oblíbené obzvláště pro svou osvěžující chuť a nízký obsah kalorií, jsou tudíž i dobrým doplňkem stravy při redukčních dietách.

Tato zelenina nás dokáže zbavovat zplodin, ničí bakterie, ochraňuje srdce a pomáhá při cukrovce. Plátky okurky pomůžou na spáleniny a přiložené na čelo a oči uleví od bolesti. Semínka okurky působí kladně na střeva a obsahují potřebnou vlákninu.

Pěstování

Jde o plodinu první tratě, která má slabý kořenový systém, díky čemuž potřebuje dostatečný přísun živin a rovnovážnou závlahu.

Jako předplodinu doporučujeme cibuli, pór, hrách, košťáloviny či řepu. Naopak nedoporučujeme jahody nebo brambory.

S výsevem je dobré začít od 15. dubna do 10. května. Pokud si rostliny chcete předpěstovat, jsou k tomu zapotřebí 3 až 4 týdny, ve skleníku udržujte stálou teplotu a pravidelně větrejte. S výsadbou na záhon pak počkejte až do poloviny května.

Choroby a škůdci

Základem zdravých okurek je především prevence. Proti černé hnilobě a vadnutí okurek je dobré osivo před výsadbou namořit.

Během vegetace je důležitá ochrana proti plísni okurkové, která se projevuje zasychajícími skvrnami na listech. K šíření této choroby dochází převážně během deštivého počasí.

Dalším postrachem pěstitelů je padlí okurek, to se projevuje bílými skvrnami na listech, takto napadené listy poté usychají