Pěstování okurky - hlinitá, humózní půda, pravidelná zálivka, chráněné, slunné stanoviště
Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuPěstování okurky - hlinitá, humózní půda, pravidelná zálivka, chráněné, slunné stanoviště
Okurkyhttps://www.pestik.cz/okurky/ patří k oblíbeným plodinám, jejichž historie sahá až 3000 let zpět, kdy si na salátovkách pochutnávali staří Egypťané a Indové. Jsou oblíbené obzvláště pro svou osvěžující chuť a nízký obsah kalorií, jsou tudíž i dobrým doplňkem stravy při redukčních dietách.
Tato zelenina nás dokáže zbavovat zplodin, ničí bakterie, ochraňuje srdce a pomáhá při cukrovce. Plátky okurky pomůžou na spáleniny a přiložené na čelo a oči uleví od bolesti. Semínka okurky působí kladně na střeva a obsahují potřebnou vlákninu.
Jde o plodinu první tratě, která má slabý kořenový systém, díky čemuž potřebuje dostatečný přísun živin a rovnovážnou závlahu.
Jako předplodinu doporučujeme cibuli, pór, hrách, košťáloviny či řepu. Naopak nedoporučujeme jahody nebo brambory.
S výsevem je dobré začít od 15. dubna do 10. května. Pokud si rostliny chcete předpěstovat, jsou k tomu zapotřebí 3 až 4 týdny, ve skleníku udržujte stálou teplotu a pravidelně větrejte. S výsadbou na záhon pak počkejte až do poloviny května.
Základem zdravých okurek je především prevence. Proti černé hnilobě a vadnutí okurek je dobré osivo před výsadbou namořit.
Během vegetace je důležitá ochrana proti plísni okurkové, která se projevuje zasychajícími skvrnami na listech. K šíření této choroby dochází převážně během deštivého počasí.
Dalším postrachem pěstitelů je padlí okurek, to se projevuje bílými skvrnami na listech, takto napadené listy poté usychají
Autorem je Jana Páclová
16.08.2021