Špirlice

Špirlice

Nechte se okouzlit krásou masožravých špirlic

Špirlice můžeme spatřit volně růst v Americe, a to převážně v mokřinách. Tento rod má spoustu druhů i hybridů a pokud si chcete některým z nich zkrášlit svůj dům jejich nádhernými květy, nemusíte se bát, jejich pěstování není nijak náročné.

Pěstování

Pokud se rozhodnete špirlice pěstovat, zajistěte jim především světlé stanoviště a čerstvý vzduch, nejlépe se jim tedy povede na okenních parapetech, ve sklenících či na terase a zahradě. Pokud máte rostlinku venku nebude vzhledově tak hezká jako ty ze skleníku či interiéru, oproti tomu bude zase silná a odolná a bez problému přečká i deštivé počasí.

V zimním období přemístěte rostliny do chladné místnosti, substrát udržujte jen mírně vlhký, aby rostlinky neuhnívaly. V létě nechejte naopak květináče klidně stát ve vodě, substrát nesmí v tomto období nikdy vyschnout. Pokud se tak však stane, poznáte to na zkrabatěných listech, v tuto chvíli ji můžete ještě zachránit pořádným prolitím.

Světlo je důležité pro půvabné zbarvení květů rostlin, nevadí jim dokonce ani letní sluníčko, takže je nemusíte stínit. Nejkrásnějšího zbarvení se dočkáte například u druhu Sarracenia flava var. ornata, naopak zbarvení druhů, ve kterých je obsaženo jen zelené barvivo, slunce neovlivní (např. Sarracenia flava var. maxima)

Teploty by se měly pohybovat kolem 18 až 35°C v létě a přez zimu v rozmezí 0 až 10°C. Druh Sarracenia Purpurea přežije dokonce i mrazy, takže ji můžete pěstovat celoročně na zahradě.

Špirlicím se bude dařit ve vláknité rašelině s pískem či perlitem (2:1), nezapomeňte, že tvoří poměrně velký kořenový bal, potřebuje mít tudíž v nádobě dostatek místa a substrátu.

Přesazování a množení

Špirlice by se měly přesazovat zhruba každé 2 roky, oddenky se při přesazování umisťují zároveň s povrchem substrátu. Výhodou umístění oddenku nad substrátem je případné včastné odhalení hnihloby a snadnější růst odnoží. Při přesazování dávejte pozor na poškození kořenů, po přesazení rostlinky nevystavute přímému slunečnímu svitu, umístěte je nejlépe do polostínu.

Při množení můžeme využít dva způsoby, a to buď pomocí semen či  dělením starších trsů rostlin.

Množení semeny:

Pokud chcete pěstovat špirlice ze semínek, je potřeba trpělivost, protože dospělých rostlinek se dočkáte  zhruba až za 4 roky.

Rostlinky zasejte na povrch substrátu, ale nezasypávejte, stačí je do rašeliny zatlačit. Poté je umístěte zhruba na 2 měsíce do ledničky, kde budou mít teplotu okolo 5 °C. Až potom rostlinky umístěte na světlé místo s teplotou asi 17 – 20 °C.

Choroby a škůdci

Nečastějšími škůdci jsou mšice, které rostlinky oslabují jejich vysáváním. Při napadení tímto škůdcem použijte například Biolit Garden.