Darlingtonie

Darlingtonie

Darlingtonie je vytrvalá masožravá rostlina, kterou můžeme nalézt na území Severní Ameriky. 

Tato masožravka je příbuzná špirlicím a zahrnuje pouze jeden druh, a to darlingtonii kalifornskou, která může dorůstat až do výšky 1 metru.

  Pro její vzhled, ji nazýváme také „Kobří lilie“.

Pěstování

Pěstování této rostliny je velice náročné. Rostlině nesedí dlouhodobé ponechávání v bytě, naopak jí vyhovuje kolísání teplot mezi dnem a nocí, a také mezi zimním a letním obdobím.  
Přes den by měla mít rostlina teplotu okolo 17 - 27 °C a v noci přibližně 8 - 15 °C. Přes zimu se rostlině daří v teplotě okolo 1 - 5°C.

  Někteří pěstitelé však doporučují nechat rostlinu přezimovat při  10°.

Darlingtonie potřebuje hodně světla, umístěte ji nejlépe do skleníku nebo na nějaké slunné místo.  Rostlina se nesmí moc přehřát, můžeme ji dát na zem, od které se bude ochlazovat nebo ji z Jižní strany zastínit. 

Pro aarlingtonie  je nejlepší vláknitá rašelina s pískem při poměru 1:1. Substrát by měl být vzdušný, propustný a lehký, aby se v něm nedržela voda. Neměl by nikdy vyschnout, proto tyto rostliny zaléváme shora, což nám zajišťuje stálou vlhkost. Přes léto udržujte v podmiskách  stále trochu vody a přes zimu udržujte substrát pouze mírně vlhký.  Rostliny by měla být umístěna v místnosti s vlhkostí vzduchu okolo 70 - 90 %, ale proměnlivá vlhkost by jí neměla škodit.

Přesazování a množení

Pro pěstování těchto rostlin používejte větší květináče, aby se rostlina moc nezahřívala a nic jí nebránilo v růstu. Přesazujte jednou za 1 - 3 roky. Rostlina se déle aklimatizuje, takže není vhodné ji přesazovat častěji.

Nejvýhodnější a také nejlehčím způsobem je rostlinku množit pomocí postranních výhonků. Můžeme ji také množit pomocí dělení starších rostlin nebo výsevem semen, to však není příliš úspěšné.

Choroby a škůdci, kteří napadají rostlinu

Semenáčky dospělých jedinců mohou být napadány plísní šedou. Je nutno si dávat pozor na přemokření substrátu, jehož vlivem může dojít k napadení hnilobou. Rostlinu mohou také napadnout mšice nebo puklice, což poznáme na zdeformovaných láčcích.

Podělte se i vy o vaše zkušenosti s pěstováním Darlingtonií na našem diskuzním fóru