Sukulenty

Sukulenty

Sukulenty rostou na všech kontinentech, tedy kromě Antarktidy a je na zemi přibližně na 10 000 rostlinných sukulentních druhů. 

Pro mnoho lidí je pojem sukulent zcela neznámým slovem či výrazem, ale přesto každý z nás si ho po zjištění co to je, dokáže přesně vybavit. Obdobími sucha je pro sukulenty typické a v oblastech, ve kterých žijí, může sucho přetrvávat i několik týdnů, měsíců nebo dokonce i let. Díky změnou metabolismu a změnou stavby těla se sukulenty těmto podmínkám přizpůsobily. Druhá změna si vyžádala vytvoření zásobních pletiv, schopných hromadit a zadržovat větší množství vody během období, kdy je dostatek vláhy.

Některé druhy sukulentů:

Růžovka stromovitá ( Aeonium arboreum )

Tento jeden z nejznámějších sukulentů má rád při přezimování suché, světlé místo s teplotami kolem 12oC a při zvýšené vlhkosti mu hrozí zahnívání kořenů. Má velká žlutá květenství, ale květy má pouze řídké a jen v lednu až únoru. Dorůstá až do výšky 90 cm a u starších rostlin může jeho šířka také dosáhnout kolem 90ti cm. Stromkovité stonky má málo rozvětvené a vyžaduje slunné stanoviště. Tyto sukulenty se musejí zalévat opatrně, neboť při přemokření začnou kořeny brzy zahnívat. Péče o ně není nikterak náročná, má malé až střední nároky na živiny a pokud se přemokří, je nutné ji přesadit do propustnější půdy a chránit před větrem.

Netřesk střešní ( Sempervivum tectorum )

Tento mrazuvzdorný a velmi oblíbený netřesk má nachově červené květy, které můžeme vidět v celé jejich kráse v období červen až srpen. Listy má namodrale až načervenale zelené a jsou dužnaté. Dorůstá do výšky asi jen 10 až 15 cm, šířka je kolem 30 až 50ti cm a tvoří kompaktní růžice. Netřesk má rád slunné stanoviště a jeho nároky na výživu jsou minimální. Zálivku potřebuje občasnou a nejčastěji se s ním setkáváme na skalkách. Při výsadbě netřesku je nutné dodržovat spon rostlin cca 20cm a množit ho lze snadno dělením čí výsevem. Existuje ještě několik druhů, mezi ty nejznámější patří netřesk pavučinatý s růžovočervenými květy a zelenými až červenohnědými listy, anebo netřesk brvitý se žlutými květy a modrozelenými listy.

Rozchodník prudký ( Sedum acre )

Tento zářivě žlutý sukulent kvete v období červena až července a dorůstá do výšky 3-5cm, ale rozrůstá se do šířky 30 až 50cm. Vytváří polštáře, kvete velmi rychle a má poléhavé stonky. Má rád slunná místa a má minimální nároky na zálivku i živiny. Vysazujeme ho do dobře rozpustné půdy, nejlépe, když ji smíchaná s pískem. Rozchodník roste i také ve spárách na terasách, trvale jím můžeme osazovat nádoby a misky, neboť následně vyžaduje minimální péči. Lze jej kombinovat i s ostatními druhy rozchodníku, ale musíme si dát velký pozor na to, že nám rozchodník může svou šťávou potřísnit kůži a následně dojít k podráždění kůže. Další známý druh rozchodníku je Rozchodník floriferum, který má poléhavý až vzpřímený růst a dosahuje výšky pouze 10 až 20cm a vytváří zelené polštáře a jeho zářivě žluté květy lahodí našemu zraku od června do července. Má rád slunce, je mrazuvzdorný a dobře snáší propustnou půdu, chudou na živiny. Nepotřebuje mnoho zálivku a jeho šťáva také velmi dráždí kůži.