Pěstování bonsají - rady pro začátečníky

Pěstování bonsají - rady pro začátečníky

Chcete si vypěstovat maličkaté stromky v květináčcích, ale nevíte jak na to? Dáme vám pár rad do začátku.Chcete si vypěstovat maličkaté stromky v květináčcích, ale nevíte jak na to? Dáme vám pár rad do začátku.

Toto umění pěstování miniatur stromů v misce, pochází ze starověké Číny, jehož historie sahá až 2 tisíce let zpět, později se toto umění dostalo do Japonska odkud se přeneslo do celého světa.

Pokud se rozhodnete pro pěstování bonsají, je však nutností mít na ně potřebný čas a věnovat jim dostatečnou péči.

Výběr druhu

Pro venkovní pěstování, které je mimochodem snažší, je  pro začátek nejlepší zvolit listnatý druh, například lípuhabry či ovocné stromky, které vám v létě nabídnou navíc úžasnou podívanou ve formě malých plodů. Šeříkyfuchsie nebo azalky budou také zaručenou ozdobou vaší zahrady. 

pokojových bonsají můžete šáhnout po kterémkoliv dřevnatém druhu hrnkových rostlin. Nejčastějšími domácími bonsaji jsou citrusydrobnolisté fíkusy nebo čínské jilmy, které budou díky jejich stálezelenosti celoroční dekorací.

Pokud jste si mysleli, že bonsaje mají pouze několikacentimentrový vzrůst, jste na omylu, bonsaje mohou mít až dva metry. Pokud plánujete mít bonsaj většího vzrůstu, můžete si koupit již vzrostlejší strom nebo rostlinku předem předtvarovanou.

Bonsaj si můžete vypěstovat i ze semínka, chce to však trpělivost a dostatek času. Výhodou však je, že rostlinky máte od počátku ve vlastních rukou a výsledek pak stojí určitě za to.

Velikost bonsají

  • velké - 60 až 120 cm
  • střední - 30 až 60 cm
  • malé - 15 až 30 cm
  • miniaturní - 5 až 15 cm
    • s drápkem - 5 až 15 sm
    • baby bonsaj - 7,5 až 15 cm

Péče 

Stanoviště

Pokud chcete pěstovat domácí bonsaj, vyberte nejlépe východní nebo západní okno. Jestli jste zvolili venkovní bonsaj, pak je vhodné vybrat světlé stanoviště, vyhněte se však přímému polednímu slunci. V zimě je pak potřeba zahradní bonsaje chránit před větrem, deštěm a sněhem . 

  Nejčastější chybou při pěstování bonsají je přemokření či naopak vyschnutí substrátu v miskách.

Substrát

Když si bonsaj koupíte v obchodě, který není specializovaný na bonsaje, je nejlepší ji ihned přesadit. Pokud si rostlinku přinesete z venku, je pak lepší ji nechat si pomalu zvykat na květináč. Tlusté kořeny je potřeba zkrátit, vyberte obyčejný květináč, který je přiměřený velikosti rostliny.

Pro pěstování bonsají vybírejte substrát určený přímo pro ně. Je totiž dostatečně propustný, nezadržuje vlhkost a je tak vhodný k tvorbě nových kořínků. V těchto substrátech je obsaženo i hnojivo, které rostlinku zásobuje až po dobu půl roku.

  Mělké misky jsou vhodné pro bonsaje rostoucí vzhůru, pro tvorbu kaskád je pak lepší sáhnout po těch hlubších. Vždy by měly mít velké otvory pro odtok vody.

Zálivka

Jelikož se tyto rostlinky pěstují obzvláště v mělčích miskách, je potřeba pravidelná zálivka, která by se měla provádět alespoň jednou denně. Pro zalévání je nejlepší použít dešťovou či odstátou vodu.

S přihnojováním je nutné začít nejpozději do půl roku od sadby, v tuto dobu je totiž hnojivo ze substrátu již vyčerpané. Hnojení provádějte jednou za 1 až 2 týdny v období od jara do poloviny podzimu, můžete k tomu použít hnojivo pro bonsaje nebo i obyčejné hnojivo.

Opadavé zazimované druhy se přes zimu nezalévají téměř vůbec, pokojové stálezelené druhy zalévejte tak, aby substrát nevyschl a hnojte jednou za 2 až 4 týdny.

Některé formy bonsají

Podle japonských designerů se klasifikuje několik forem bonsají:

  • Chokkan - tato bonsaj má kuželovitý tvar a přímý vertikální kmen, který je rovnoměrně pokryt větvemi
  • Moyogi - je nesymetrický a jeho kmen má maximálně tři zakřivení, je také rovnoměrně porostlý větvemi
  • Shakan - jeho kořenový systém je oproti základu kmene obrácený, má nakloněný kmen a silný kořenový systém
  • Fukinagasi - kmen této formy je ohnutý, přičemž větve rostou na stranu sklonu
  • Hokidachi - má rovný kmen s vějířovitě rostenými větvemi
  • Kengai - jeho kmen i větve jsou svěšené přes okraj misky
  • Han-kengai - vodorovný kmen s polosvislou nebo kaskádovitou podobou
  • Ishitsuki - její kořeny obrůstají kmeny v zemi, jde o skalní bonsaj
  • Sokan - z jednoho kořenového systému vyrůstají dva kmeny
  • Sankan - z jednoho kořenového systému vyrůstají tři kmeny
  • Kabudachi - tato bonsaj má několik kmenů různé tloušťky, které rostou vždy v lichém počtu, její tvar připomíná keř
  • Yose-ue - nazývaná jako lesní kompozice, v nádobě roste několik stromků, různého věku a různé velikosti
  • Ikadabuky - tato bonsaj připomíná lesní skladbu z několika stromů, jejichž kmeny jsou na půdě či v ní, větve rostou směrem nahoru

Tvarování bonsají

Stromečky se tvarují převážně pomocí drátků a nůžek, pokud již máte jasnou představu, jak by měla bonsaj vypadat můžete se do toho vrhnout. Výhonky, které jsou příliš dlouhé nebo jsou přebytečné odstraňte a ránu ošetřete pomocí štěpařského vosku.

Pro tvarování doporučujeme zakoupit drátky určené přímo pro bonsaje, protože jsou šetrné ke kůře rostlinek a dosáhnete jimi požadovaného tvaru. K tvarování budete potřebovat různě tlusté dráty, podle jednotlivých větviček, vždy začínejte od spodu a od nejsilnějších větví po nejslabší. Drát, který musí být ukotven vždy na silných větvích se na větvičky namotává v úhlu asi 45°.

Jakmile máte celý stromek nadrátovaný začněte opět od spodu tentokrát s tvarováním do požadovaného vzhledu. Pupeny by měly směřovat směrem ven od středu a větvičky by se neměly překrývat. Pokud chcete některou z větví ohnout více, nejdříve ji jemně rozhýbejte na všechny strany.

  Dráty musí zůstat na bonsaji do té doby, než po jejich ostranění zůstane strom v požadované poloze. To může trvat několik měsíců popřípadě i rok.

Po celou dobu co budou dráty upevněny kolem stromu, je nutné sledovat zda nezarůstají nebo se neotláčí do kůry. Když zjistíte, že je drát namotán příliš natěsno, musíte jej ostranit a znovu namotat.

Teď už zbývá jen popřát hodně zdaru při pěstování nádherných bonsají. Pokud jste nadšenými pěstiteli těchto rostlinek, podělte se svým komentářem o vaše rady a tipy. :)