Meloun

Meloun

pěstování melounů - slunné stanoviště, pohnojená, výživná půda

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!

Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsevu po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.

1) Přihlaš se do průvodce

2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvůj meloun poroste!

Mnoho lidí považuje meloun za ovoce, ale opak je pravdou, jde o plodovou zeleninu, která náleží do čeledi tykvovitých. Historie této sladké pochoutky sahá až 4 tisíce let do minulosti, kde ji podle dochovaných nálezů pěstovali staří Peršané.

Meloun v sobě skrývá kromě slaďounké dužiny také spoustu léčivých účinků. Pomůže například při melancholické náladě či stresu, dokáže zlepšit kvalitu nehtů a vlasů a zmírňuje projevy celulitidy. Dalším pozitivním účinkem je detoxikace, která zbavuje naše tělo volných radikálů. V neposlední řadě nám tato zeleninka pročistí krev, ledviny a močový měchýř.

  Chceme-li být krásní, meloun nám v tom pomůže, udržuje totiž naši pokožku hebkou a svěží :)

Melouny se dělí na dva druhy, a to:

  • meloun vodní (Citrullus lanatus)

Jeho botanický název je lubenice obecná a původem pochází z Afriky. Tento druh je poměrně hodně známý a velmi oblíbený obzvláště pro jeho vodnatou, sladkou dužinu, jeho slupka je tmavě zelená s pruhy a v dužině jsou ukryty černé jádra. 

  V melounu vodním je obsaženo kolem 90 % vody.

Plody mohou dosahovat váhy až okolo 15 kg, údajně se našel i "drobek", který vážil dokonce 122 kg. Pokud si však chcete na melounu pochutnat, vybírejte menší s hmotností kolem 12 kg. V dnešní době je k dostání dokonce speciálně vyšlechtěná odrůda, ve které již jadérka nenajdete. Obsah kalorií v melounu je velmi nízký, pohybuje se okolo 15 až 30 kcal / 100 g.

Nejčastěji pěstované odrůdy:

Janosik - Tato odrůda se pyšní světle zelenou žíhanou slupkou a dužinou zajímavě zbarvenou do žluta.

Lajko II F1 - Je to raná hybridní odrůda, která přináší velkou úrodu, navíc je velmi odolná vůči chorobám a nepříznivému počasí. Její tmavě zelená slupka je tvrdá a růžová dužina je jemná, dorůstá do velikosti asi 4,5 kg.

Sugar baby - Jde o ranou odrůdu s tmavou slupkou, kterou pokrývají světlé pruhy, má tmavě červenou, sladkou dužinu a dorůstá do velikosti okolo 3 až 5 kg. Vegetační doba se pohybuje kolem 75 až 80 dní.

Crimson sweet - Tento meloun má oválné plody, které dorůstají za příznivých podmínek do velikosti i 15 kg. Jejich dužina je jasně červená až růžová a slupka je také tmavě zelená doplněná o světlé pruhy. Doba vegetace je 80 až 85 dní, přičemž je nutný dostatečný přísun světla a vody, a humózní půda, kterou je potřeba dobře pohnojit.

  • meloun cukrový (Cucumis melo)

Tento meloun má nejčastěji zelenou rozpraskanou slupku a zářivě žlutou dužinu, to se však může lišit podle jednotlivých odrůd. Jejich plody jsou oproti plodům vodního melounu menší. Jsou však díky odolnosti vůči chladu a dřívějšímu dozrávání, snažší na pěstování.

Nejčastěji pěstované odrůdy:

Carib gold - Tato hybridní odrůda je typická svou vysokou výnosností a odolností proti povětrnostním podmínkám. Má tmavou oranžovou dužinu a má po sklizni dlouho trvanlivost.

Melba - Je to raná odrůda vhodná k pěstování v teplejších oblastech, na stanovištích chráněných před větrem. Nejlépe se jí daří v hlinitopísčitých půdách bohatých na živiny.

Meloun cukrový je nejčastěji podáván v kombinaci s parmskou šunkou jako výborný předkrm.