Kukuřice

Kukuřice

pěstování kukuřice - slunečné stanoviště, vydatná zálivka, hlinitopísčitá propustná půda

Historie kukuřice sahá až 2,5 tisíce let do minulosti, její domovinou je Amerika, přičemž do Evropy se dostala na přelomu 15. a 16. století. Kukuřice cukrová, která je pro konzumaci nejvhodnější byla známá až v 18. století.

Kukuřice obsahuje sacharidy, které se dobře vstřebávají a zklidňují střevní sliznici. Jelikož meobsahuje gluten, mohou ji na svůj jídelníček zařadit i lidé s celiákií. Navíc pomáhá při zácpě a křečích z plynatosti, mírně zpomaluje činnost štítné žlázy a je vhodná i při vysoké hladině cholesterolu.

V kukuřici je obsažena spousta vody a vlákniny, další její součástí je draslík, železo, hořčík a vitamíny B1.

Nejčastěji pěstované odrůdy kukuřice

  • Andrea F1 - jde o středně pozdní hybrid se žlutými kvalitními zrny, hodí se k přímé konzumaci, zamražení i konzervaci
  • Ramondia F1 - tato poloraná odrůda je stejně jako Andrea F1 vhodná k přímé konzumaci, zamražení i konzervaci, klasy se sklízí ve voskově mléčné zralosti, v chladnějších oblastech je lepší její předpěstování
  • Tauris F1 - je to velmi raná odrůda s velkou výnosností, hodí se jak k přímému konzumu, tak k mražení a konzervování
  • Golden Bantam - pozdní až polopozdní odrůda k přímé konzumaci, sklízí se v mléčné zralosti, daří se jí v hluboké hlinitopísčité půdě
  • Kukuřice cukrová k nakládání - klasy, které se sklízí ve voskově mléčné zralosti, se nakládají celé, obdobně jako okurky
  • Kukuřice jahodová - tato okrasná kukuřice se báječně hodí k sušení, její klasy mají specifickou neobvyklou červenou barvu, jsou menší a mají vejčitý tvar, její pěstování se nijak zvlášť neliší od ostatních odrůd kukuřice, pouze její výsev se provádí později
  • Kukuřice pukancová - Jantár - tento pozdní hybryd se odvděčí velkou úrodou, jeho zrna mají oranžovou barvu a hodí se k přípravě popcornu, této odrůdě se daří spíše v teplejších oblastech

Semínka kukuřice v e-zahradnictví