Květák

Květák

Pěstování květáku - lehká hlinitá půda s dostatkem živin a vláhy, slunné stanoviště, zaléváme minimálně jednou za 2 týdny 

Květák patří do čeledi brukvovitých. Pěstovali ho lidé již před naším letopočtem, k nám se však dostal až v 18. století. V dnešní době můžeme narazit na spoustu raných až pozdních odrůd.

V této zelenině je obsaženo velké množství vitaminu C, mědi, fluoru, jódu a zinku. Díky čemuž i květák má blahodárné účinky, pomáhá například při ledvinových potížích a vysokém krevním tlaku, podporuje naši imunitu a tvorbu krve, navíc pomáhá léčit onemocnění ledvin a močového měchýře.

 Květák má malý obsah kalorií a podporuje hubnutí.

Odrůdy květáků 

  • Velmi rané odrůdy 

Patří sem například květák Bora, který má středně velkou  bílou růžici. Další velmi ranou odrůdou je květák raný Beta, ten je určen ke studenému rychlení, jeho růžice je bílá a je odolná proti fialovění. Vysévat jej můžete v období od ledna do března.

  • Letní odrůdy 

Do letních odrůd patří odrůda Brilant, která se na záhon vysévá od dubna do května. Tento květák je odolný proti prorůstání, žloutnutí a mechovosti. Odrůda Delta, která patří také do letních květáků, se pyšní velkou růžicí, která může vážit až 700 g. Výsev je nejlepší provádět v měsíci březnu až květnu.

  • Polopozdní odrůdy

Octavian je květák určený pro letní i podzimní sklizeň, pokud jej vysejete v dubnu až červnu, dočkáte se mohutných květáků s tmavými listy. Je taktéž odolný proti mechovosti, prorůstání, fialovění a žloutnutí.

  • Pozdní odrůdy

Pozdní odrůda, pro kterou je typická velmi pevná, vysoko klenutá růžice, se jmenuje  White ball. Výsev se provádí v období března až května.