V listopadu neleň, chceš-li v březnu zeleň!

V listopadu neleň, chceš-li v březnu zeleň!

Trávník si sice zaslouží tvou starostlivost především v teplejších měsících, než jej však ponecháš napospas mrazivým teplotám, dopřej mu ještě naposled pořádnou pečující kúru.

Začátkem jara se ti za to zaručeně odvděčí a zazelená!

Začátek listopadu je ideální pro poslední údržbu travnatého porostu. Aby pak po zimě nabral opět síly a byl v té nejzářivější, nejzelenější kondici, je potřeba si ještě naposled máknout. Do jara pak budeš mít vystaráno!

Podívej se, které činnosti bys neměl vynechat:

Sečení

Poslední stříhání trávníků by mělo být co nejpozději. Nejlépe za hezkého počasí. Tento podzimní sestřih by měl mít střední výšku, cca 3-5 cm. Zabráníš tak vytváření plísní a jiných chorob, které svému trávníku přece nepřeješ!

Provzdušnění

Provzdušnění neboli vertikutaci je nejvhodnější provést, pokud ještě nehrozí přízemní mrazy a na posečeném povrchu. Co k tomu budeš potřebovat? U malých ploch postačí hrábě, u těch větších pomůže vertikutátor. A pamatuj, že tak jako jsi provzdušňoval jedním směrem na jaře, je to tentokrát nejlepší provést kolmým směrem. Vyhrabané zbytky pak nezapomeň pečlivě posbírat a následně použít na kompost.

Hnojení

Před zimou je taky vhodné dodat trávníku hnojivo, to se postará o důležité živiny. Aneb co dodáš na podzim, na jaře jako když najdeš! Ideální je pak takové hnojivo, které zvyšuje odolnost vůči mrazu. Takový draslík, ten tohle umí!

Pískování

Pískování sice není nutností, jde jen o doplňující činnost, ale může dobře posloužit, pokud je půda příliš promočená. Především, pokud je sezóna značně upršená. S trochou písku bude tvůj trávník zase v kondici!

V neposlední řadě je třeba hrabání listí a to nejen pro parádu, ale abychom zabránili tlejícím hromadám „dusit“ náš trávník všech trávníků! Jen těžko by se pak na jaře probouzel k životu…

 

 

Tak nezapomeň, komu se na podzim nelení, tomu se na jaře zelení!