Sloní noha

Sloní noha

Pochází původem z Mexika a v přírodě ji můžeme spatřit v obřích rozměrech, může dosahovat až 10 metrů a věřte, že tato podívaná opravdu stojí za to.

Rostlina zajímavá obzvláště svým stonkem, který nápadně připomíná sloní nohu. Tato tlustá část kmínku slouží pro rostlinu jako určitý zásobník vody. Z kmene vyrůstají dlouhé listy, jejichž konce se stáčí zpět.

Pěstování

Sloní nohu umístěte co nejvíce k oknu, protože pro její přežití je zapotřebí světlo a čerstvý vzduch. Přes léto se rostlině bude dařit i na terase či na zahradě, ale přes zimu potřebuje teplotu alespoň 10°C.

Se zaléváním to nepřehánějte, v létě stačí pouze mírná zálivka a v zimě zavlažování omezte. Pokud bude rostlina stát ve vodě, zajde vám. V létě přidejte zhruba jednou za 3 týdny také hnojivo pro kaktusy a sukulenty, či menší množství hnojiva pro květiny.

   Suché listy pravidelně odstraňujte.

Přesazování a množení

Mladé rostlinky se přesazují každý rok, ty starší uvítají přesazení každé 2 až 3 roky, přičemž vždy zvolte o něco větší květináč, než byl předchozí. Na dno umístěte drenážní vrstvu a zasypte substrátem pro kaktusy a sukulenty

Množit se dá semeny nebo pomocí vedlejších výhonků, to je však poměrně náročné, proto je výhodnější koupě semen.

 

Choroby a škůdci

Rostliny napadají nejčastěji svilušky, které prozradí bílé pavučinky, nebo vlnatky, které tvoří bílou či načervenalou lepkavou hmotu.